Rauwe keel en pijn bij slikken

Thee met honing Thee met honing

Een rauwe keel is zeer vervelend. Als je last hebt van een rauw gevoel in de keel is slikken vaak moeilijk en pijnlijk. Wat kun je doen tegen een rauwe keel? Wanneer moet je naar de dokter en wat zijn goede middelen om het rauwe gevoel te doen verdwijnen? Een rauwe keel is vaak het gevolg van veel hoesten door een keelontsteking. Wat je eigenlijk wil is het hoesten stoppen de ontsteking oplossen. Een effectieve aanpak kan een antibioticakuur in combinatie met keelverzachtende middelen zijn, maar dit heeft bij een virale infectie (ontsteking met een virus als veroorzaker) geen zin. Voor de juiste behandeling is het juiste medicijn nodig. Hoe behandel je een rauwe keel?

Last van een rauwe keel; wat is de oorzaak?

De oorzaak van een rauwe keel kan uiteenlopen maar vaak is hoesten als gevolg van een keelontsteking de veroorzaker. Door het vele harde hoesten in combinatie met een ontsteking raakt de keel en het slijmvlies in de keel sterk geïrriteerd, rood en gezwollen. De symptomen van een rauwe keel zijn met name pijn en moeite met slikken, praten en eten. De behandeling van een rauwe keel zal dan ook vaak bestaan uit het behandelen van de virale of bacteriële infectie in keelholte. Daarnaast kunnen verzachtende middelen het rauwe gevoel in de keel verzachten. Denk hierbij aan een hoestdrankje of verzachtende keelpastilles.

Virale infectie van de rauwe keel en keelholte

Een virale infectie wordt veroorzaakt door een virus en niet door een bacterie. Dit is een groot verschil en de behandeling zal ook anders moeten zijn. Bij een virale infectie is de veroorzaker vaak het verkoudheidsvirus, maar een virale verkoudheid kan ook worden veroorzaakt door het Pfeiffer virus (mononucleosis infectiosa). Belangrijk is te weten dat een antibioticakuur bij een virale infectie van de rauwe keel geen zin heeft. Een antibioticakuur is gericht op de bestrijding van bacteriën en niet op virussen.  

Bacteriële infectie van de rauwe keel en keelholte

Een bacteriële infectie wordt veroorzaakt door een bacterie en niet door een virus. De behandeling van een rauwe keelontsteking veroorzaakt door een bacterie kan wel worden behandeld met een antibioticakuur.

Roken kan de keel flink irriteren!

Rauwe keel door roken

Roken kan een rauwe keel veroorzaken. Een uitstekende behandeling is stoppen met roken, maar omdat dit voor veel mensen niet zo makkelijk is, kan een verzachtende hoestdrank verademing bieden. Natuurlijk is stoppen met roken altijd de beste oplossing en is een verzachtende drank slechts een verbloemend middel om de klachten te verzachten. 

Rauwe keel door hard schreeuwen of lang spreken

Lang spreken tijdens vergaderen lezingen kan een rauw gevoel in de keel veroorzaken. Er zijn verschillenden pillen/pastilles die de keel verzachten en irritatie voorkomen. Ook veel schreeuwen of hard praten tijdens bijvoorbeeld een avondje stappen in combinatie met alcohol kan de keel flink irriteren. Rust een verzachtend drankje nemen het rauwe gevoel in de keel vaak snel weg.

Andere oorzaken die een rauwe of droge keel kunnen veroorzaken

Een keelontsteking, alcohol en roken zijn misschien wel de meest bekende veroorzakers van een rauwe keel en pijn tijdens het slikken, maar ook andere minder bekende oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan deze klachten:

  • Te hoog staande verwarming
  • Allergische reactie op mondwater of tandpasta
  • Airconditioning in hotelkamer
  • Allergie (Bijvoorbeeld: hooikoorts, stofallergie of hond/kat allegie.)
  • Veel door de mond ademen vooral tijdens het slapen
  • Ziekte (Bijvoorbeeld: diabetes of de ziekte van Sjögren.)
  • Medicijngebruik (Bijvoorbeeld: plaspillen, medicijnen tegen hartritmestoornissen of medicijnen tegen een hoge bloeddruk.)

Een rauw gevoel in de keel of een rauwe keel kan ook een teken zijn van een meer ernstige oorzaak. Denk aan: keelkanker of een strottenhoofdontsteking.

Laatst aangepast op donderdag, 29 maart 2018 16:55

Reageer op: "Rauwe keel en pijn bij slikken"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk