Nederlanders zijn het langste volk ter wereld

Ben jij lang? Ben jij lang?

De langste mensen ter wereld wonen in Nederland. Op de tweede plaats zijn de mensen uit Denemarken het langst. In Nederland zijn de mensen uit Groningen en Friesland het langst. Lichaamslengte wordt beïnvloed door allerlei factoren. Voeding, genen en gezondheid speelt een zeer belangrijke rol. Hoe rijker een land is, hoe langer de mensen gemiddeld zijn. De laatste jaren worden Nederlanders met name dikker. Dit heeft alles te maken met slechte voeding en weinig lichaamsbeweging. Om het langste volk ter wereld te blijven is het belangrijk om overgewicht te stoppen.

De langste mensen ter wereld

De Nederlanders zijn de langste ter wereld. Gemiddeld gezien zijn Nederlanders een stuk langer dan bijvoorbeeld mensen uit Frankrijk of mensen uit Portugal. Ook Amerikanen, Canadezen, Britten en mensen uit Australië zijn allemaal korter. Nederlanders zijn gemiddeld gezien de langste mensen ter wereld vanwege een aantal redenen. De volgende verklaringen worden vaak genoemd:

 • Voeding: Nederlanders eten veel eiwitten
 • Gezondheidszorg: Nederlanders kennen goede zorg
 • Genen: Nederlanders hebben genen om lang te worden

Mannen zijn gemiddeld langer

Hoe lang is de gemiddelde Nederlander?

De gemiddelde Nederlandse man was in het jaar 2011 1.81 meter. De gemiddelde vrouw was in het jaar 2011 1.68 meter. Met deze lengtes zijn Nederlanders langer dan bijvoorbeeld Duitsers, Fransen en Spanjaarden. Nederlanders worden jaar op jaar een beetje langer maar de laatste jaren worden Nederlanders ook steeds dikker. Overgewicht komt steeds meer voor en vormt een steeds groter wordende probleem. Zwaarlijvigheid moet zo snel mogelijk bestreden worden. De gemiddelde man is in twintig jaar tijd 5.6 kilogram zwaarder geworden. De gemiddelde vrouw is in twintig jaar tijd 3.7 kilogram zwaarder geworden.

 • Gemiddelde lengte van Nederlandse man: 1.81 meter
 • Gemiddelde lengte van Nederlandse vrouw: 1.68 meter

De gemiddelde lengte van de Nederlandse man is in twintig jaar tijd met 2.1 centimeter toegenomen. De gemiddelde lengte van de Nederlandse vrouw is minder hard gestegen in twinitg jaar tijd: 0.6 centimeter.

TNO of CBS?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek laat een ander gemiddelde zien dan bijvoorbeeld het onderzoeksinstituut TNO. Volgens TNO is de gemiddelde lichaamslengte bij mannen in 2010 183.8 centimeter. Nederlandse vrouwen zijn volgens TNO gemiddeld 170.6 centimeter. De gemiddelden verschillen met de gemiddelden die het CBS hanteert.

Nederlanders en Scandinaven overheersen

Als we kijken naar de gemiddelde lichaamslengte van verschillende landen valt op dat de langste mensen allemaal in het rijke deel van Europa wonen. De langste mensen wonen met name in het noord- en noord-westen van Europa. Deze landen zijn:

 • Nederland
 • Denemarken
 • Noorwegen
 • Zweden
 • Finland

Aan het lijstje is goed te zien dat Scandinaven en Nederlanders de juiste ingrediënten bezitten om lang te worden. Gemiddeld gezien zijn de mensen uit deze landen allemaal bijna even lang. Nederlanders zijn echter het langst, gevolgd door de Denen.

Waarom zijn Nederlanders zo lang?

Er zijn een aantal redenen te noemen waarom Nederlanders en Scandinaven zo lang zijn. Lang geleden waren de Romeinen het langste volk ter wereld. Het ging goed met de Romeinen. Veel rijkdom brengt namelijk een lange lichaamslengte. Ook de Amerikanen waren lang geleden het langste volk ter wereld. Maar liefst 200 jaar waren Amerikanen de langste. Tegenwoordig zijn Amerikanen niet meer zo lang en raken ze steeds verder achter. Lichaamslengte is volgens economen en andere statistici een belangrijke parameter als het gaat om de rijkdom in een land. Hoe rijker een land is, hoe langer de gemiddelde lichaamslengte in een land is. Nederland en de Scandinavische landen zijn al jaren lang één van de rijkste landen ter wereld.

Goede voeding zorgt voor groei

Het klinkt natuurlijk heel vanzelfsprekend: voeding zorgt voor groei. Het is echter wel zo dat goede voeding voor goede groei zorgt. Met name de groei in de hoogte wordt sterk beïnvloed door de voeding die kinderen krijgen als ze in de groei zijn. Slechte voeding, veel slechte vetten en suikers, zorgt juist dat kinderen niet langer worden maar steeds dikker. In Amerika is dit goed te zien. Amerikaanse kinderen zijn de afgelopen jaren steeds dikker geworden. De gemiddelde lichaamslengte van Amerikanen stokte door slechte voeding. In China, Japan en Korea zien we juist het tegenovergestelde. In de Aziatische landen, waar de lichaamslengte van oudsher een stuk korter is, worden mensen nu ook steeds langer. Dit heeft alles te maken met de toegenomen rijkdom in die landen. Hoe rijker een land is, hoe langer mensen gemiddeld worden.

Een goede gezondheid stimuleert groei

Voor veel mensen in Nederland de normaalste zaak van de wereld: ben je ziek, dan is er een dokter. In het buitenland is dat echter niet altijd even vanzelfsprekend. In bepaalde landen is er geen dokter en zijn er geen medicijnen. Als mensen ziek worden moeten ze op eigen kracht herstellen. Ziekte drukt de groei van mensen. Als iemand weer beter is kan de groei weer voortzetten. Nederlanders kennen een zeer goed gezondheidszorg. Dit betekent dat gemiddeld gezien Nederlanders minder vaak ziek zijn en met name minder lang ziek zijn. Kinderen die ziek worden genezen snel door de juiste zorg en de juiste medicijnen. Ook in Scandinavië is een vergelijkbaar gezondheidsstelsel.

Noordse genen zorgen voor lange mensen

Ook de genen zijn belangrijk als het gaat om lengte. De genen zitten in je lichaamscellen en bepalen of iets tot uiting komt of niet. Genen bepalen voor een deel of je lang wordt. Als de omstandigheden perfect zijn kan een persoon de lichaamslengte bereiken die gecodeerd ligt in de genen. Als je bijvoorbeeld geprogrammeerd bent om 1.89 meter te worden, dan zijn er natuurlijk heel veel factoren tijdens je leven die dat kunnen drukken. Denk aan:

 • Ondervoeding: slechte voeding en niet de juiste bouwstoffen
 • Ziekte: lang ziek waardoor je lichaam constant moet herstellen

Als je juiste voeding krijgt en bijna nooit ziek bent is het mogelijk dat je de lichaamslengte haalt zoals gecodeerd in je genen. In Nederland is dit vaak mogelijk en gebeurt dat ook vaak. In Scandinavië gebeurt hetzelfde. Nederlanders en Scandinaven lijken qua genen veel op elkaar. Met name de mensen uit het noorden van Nederland, Groningen en Friesland, lijken meer te delen met bijvoorbeeld Denen en Noren. De gemiddelde lichaamslengte van Groningers en Friezen is langer dan mensen uit het zuiden van Nederland.

Laatst aangepast op donderdag, 29 maart 2018 13:24

Reageer op: "Nederlanders zijn het langste volk ter wereld"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk