Ik moet vaak naar de wc: oorzaak en oplossing
Moet jij vaak naar de wc of het toilet? De oorzaak van een regelmatig toiletbezoek kan zeer uiteenlopen. Alleereerst is de vraag of het toilet wordt bezocht om te plassen of te poepen. Sommige mensen mensen moeten vaak plassen op een dag, andere vaak poepen. Over beide valt iets te zegeen en de oorzaak is ook anders. Een regelmatig toiletboek is vanzelfsprekend, dat doen we allemaal. Helaas kan het ook voorkomen dat iemand geen controle meer heeft over het aantal noodzakelijke toiletbezoeken per dag. Een ziekte of aandoening kan de achterliggende oorzaak zijn. In de meeste gevallen is de oorzaak onschuldig en kun je er iets tegen doen.
Vaak naar de wc per dag
Hoe vaak je naar de wc moet verschilt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het doel van het toiletbezoek, poepen, plassen of gewoon even je neus schoonmaken kan het aantal toiletbezoeken sterk uiteen lopen. De een bezoekt het toilet 3 keer per dag om te poepen, de ander 6 keer. Of het aantal normaal is, is sterk afhankelijk van de situatie.
Wat is normaal en wat is abnormaal?
Vaak naar de wc om te poepen
Moet jij vaak naar de wc op om te poepen en vraag je, je af of dit wel normaal is? Geen zorgen, vele Nederlanders vragen zich dit af en maken zich zorgen over hun poepgedrag. Een toiletbezoek is vaak iets wat je even snel tussendoor doet, het liefst zonder dat iemand hier iets van meekrijgt. Poepen wordt daarnaast vaak gezien als een taboe onderwerp, we spreken er niet graag over en houden eventuele bijzonderheden met betrekking tot ons poepgedrag dan ook graag voor onszelf. Wat is normaal en wat is abnormaal? Lees meer over: poepen, poepgedrag en vaak poepen.
Vaak naar de wc om te plassen
De een gaat om de drie uur, de ander plast maar een keer per dag! Wat is normaal? Plassen doen we en moeten we allemaal. Kun je niet plassen dan kan dit gevaarlijk zijn. Wist je dat je wel 2 liter kunt plassen op een dag? Hoeveel en hoe vaak je moet plassen is vanzelfsprekend afhankelijk van hoeveel je drinkt op een dag. Maar de hoeveel urine die je produceert kan ook afhangen van de temperatuur buiten of de gezondheid van je lichaam. Heb je lange tijd niets gedronken dan kan je lichaam uitgedroogd raken en zal de urine productie afnemen. Ook kan een achterliggende ziekte of aandoening de urineproductie laten afnemen of juist toenemen. Moet jij juist vaak naar de wc? Lees dan hier meer over wat normaal is: vaak plassen, waarom vaak naar de wc?
Ik zit vaak lang op de wc: wat is normaal?
Sommige mensen zitten heel even op de wc andere mensen langer. Wat normaal is qua tijd is lastig te zeggen. De een heeft meer tijd nodig voor zijn of haar ontlasting dan de ander. Wel kan gesteld worden dan een wc bezoek zonder verdere problemen moet verlopen. Heb je moeite met poepen of plassen (hard persen, bloed, vreemde kleur ontlasting of pijnklachten als een brandend gevoel) dan is dit vaak niet normaal en moet er worden achterhaald wat hier de oorzaak van is.
Poepen plassen een taboe?
We hebben het er niet graag over (en dat kan ook zeker zijn redenen hebben) maar een gezonde stoelgang, ontlasting en plasgedrag zeggen veel over de gezondheid van je lichaam. Geeft je lichaam signalen dat er iets niet klopt, ziet je ontlasting er raar uit of is je urine zo troebel dat je er nier doorheen kunt kijken? Neem deze klachten dan altijd serieus. Het inleveren van urine of feces (poep) bij een laboratorium kan vaak veel duidelijkheid scheppen over een mogelijke aandoening. Het inleveren van feces of urine is overigens niet iets bijzonders, dagelijks vinden op laboratoria duizenden onderzoeken plaats van urine en feces, niets om je voor te schamen.