Lente in aantocht; hoe overleef je hooikoorts?
Ik heb nu last van hooikoorts hoe kan dat?
Heb je op dit moment last van hooikoorts? Dat kan! De eerste bomen en planten hebben hun stuifmeel al afgegeven. Denk hierbij aan de Els, Hazelaar, Taxus, Es, Wilg en Populier. Uiteindelijk komen steeds meer bomen en planten in bloei en neemt de hoeveelheid pollen in de lucht toe. Je kunt hier enorm veel last van hebben, zo erg dat je niet meer goed kunt functioneren op de dag, door bijvoorbeeld een slechte nachtrust. Allemaal heel vervelend, maar wat kun je er tegen doen? Hoe overleef je hooikoorts?!
Ik heb een loopneus en het is lente; heb ik hooikoorts?
Het hebben van een loopneus in de lente hoeft niet altijd te betekenen dat je last hebt van de pollen in de lucht. Je kunt bijvoorbeeld ook allergisch zijn voor huisstofmijt. Wil je weten of je allergisch bent voor een bepaalde stof dan kan de huisarts je hierbij verder helpen. Geen zin om naar de huisarts te gaan? Online kun je ook veel verschillende allergietesten kopen. Met bijvoorbeeld een pollen/hooikoorts zelftest kun je snel ontdekken of je allergisch bent voor pollen (stuifmeel van planten, grassen of bomen).
Tip om hooikoorts te overleven:
Hooikoorts kan je dagelijks functioneren behoorlijk beïnvloeden. Lichamelijk word je moe door een slechte nachtrust en de geïrriteerde slijmvliezen zorgen voor een niet te stoppen snotneus. Alle veel voorkomende symptomen op een rijtje:
- Jeukende ogen
- Rode ogen
- Gezwollen dikke oogleden
- Branderig gevoel rond de ogen
- Niet te stoppen loopneus
- Jeuk in de mond
- Jeukende oren
- Hoestaanvallen
- Niesen
- Vermoeidheid
- Huiduitslag
- Moeilijke ademhalen piepen
- Kriebel of jeuk in de keel
Natuurlijk kun je niets doen en afwachten tot de pol dichtheid weer is afgenomen en de klachten verminderen, maar dit is vaak geen optie. De behandelmiddelen van hooikoorts zijn te verdelen in vier groepen:
Groep 1: de cromonen
Groep 2: de antihistaminica
Groep 3: de steroïden
Groep 4: immunotherapie
Histamine is de boosdoener
Om de werking van de medicijnen beter te begrijpen is het handig te weten dat histamine (een organische verbinding) de veroorzaker is van de hooikoortsklachten.
Pollen aanval 1! -> Immuunsysteem komt in actie -> Antistoffen worden geproduceerd -> Antistoffen binden zich aan ’mestcellen’ -> Antistoffen zitten aan mestcellen en zijn klaar voor volgende aanval -> Er zijn nog geen klachten...
Pollen aanval 2! -> Immuunsysteem herinnert zich de gevaarlijke pollen! -> Immuunsysteem heeft nu antistoffer klaar om de pollen te lijf te gaan -> De antistoffen vangen de pollen op -> De mestcellen barsten open en histamine komt vrij!
Cromonen & antihistamica
- Cromonen zijn verkrijgbaar bij de drogist. Cromonen leggen een soort van beschermlaag rond de cellen zodat de cellen worden beschermt tegen het stuifmeel. Cromonen zijn niet zeer sterk in hun werking, maar kunnen bij lichte hooikoorts toch goed werkzaam zijn. Cromonen kunnen een allergische reactie voorkomen maar moeten dan wel worden gebruikt voordat de klachten optreden. Kortgezegd: cromonen houden het vrijkomen van antistoffen tegen. Voorbeelden van medicatie met cromonen zijn bijvoorbeeld: cromoglicinezuur oogdruppels en nedocromil oogdruppels.
- Antihistaminica of anti-allergie medicijnen blokkeren de stof histamine die, zoals eerder omschreven, vrijkomt bij een allergische reactie. Antihistaminica kun je direct gebruiken als je last hebt van een hooikoortsaanval. Maar regelmatig gebruik werkt vaak beter om aanvallen te voorkomen en niet de hele dag met eens snotneus rond te lopen. Kortgezegd: antihistaminica blokkeren het effect van histamine. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine en mizolastine.
- Steroïden worden vaak gebruikt als de hooikoorts van geen ophouden weet en er naast de reguliere klachten ook ontstekingsreacties ontstaan. De steroïden moet je meestal toedienen in de vorm van een neusspray of longspray. Daarnaast moet je ze vaak langere tijd achter elkaar gebruiken om een positief eindresultaat te bewerkstelligen.
- Immunotherapie is een therapie waarbij een kleine hoeveelheid pollen/allergenen worden toegediend. Het toedienen van de allergenen kan met behulp van smelttabletten, druppels of een injectie. Het doel is je minder allergisch te maken. Dit proces wordt ook wel desensibiliseren genoemd. Immuuntherapie is een langdurig traject van wel drie tot vier jaar.
Wat kun je zelf doen tegen hooikoorts?
Natuurlijk kun je direct naar de apotheek of medicijnkast stappen, maar je kunt zelf ook een aantal maatregelen nemen om de klachten die bij hooikoorts horen te verminderen. De volgende tips kunnen je helpen hooikoorts beter te overleven:
Tip 1: Draag een zonnebril! Dit klinkt misschien een beetje vreemd, je hebt immers geen last van de zon. Toch is het dragen van een zonnebril een echte aanraden. De zonnebril houdt het stuifmeel voor een deel tegen waardoor er veel minder kans is dat het stuifmeel in je ogen terecht komt.
Tip 2: Begin niet in je ogen te wrijven! Het wrijven in de ogen kan alleen maar zorgen voor nog meer kriebelingen en jeuk. In je ogen wrijven kan er ook voor zorgen dat je ogen geïrriteerd raken en irritatie kan weer leiden tot ontstekingen, probeer dit te allen tijde te voorkomen. Heb je toch de neiging om in je ogen te wrijven? Omdat de jeuk echt te erg is? Gebruik dan een beetje lauw water om de ogen te spoelen, een vochtig doekje of washandje op de ogen leggen kan ook goed werken de klachten te verminderen.
Tip 3: Volg het weerbericht! Het weerbericht? Ja, het weerbericht kan je een goede of een slechte dag bezorgen. Normaal kijk je het weerbericht om te kijken of het mooi weer wordt, maar heb je allergie dan moet je het hooikoortsweerbericht in de gaten houden. Je kunt je beter voorbereiden op een eventuele allergische reactie als je beter op de hoogte bent van de hoeveelheid pollen in de lucht. Laat het bericht zien dat er extreem veel pollen in de lucht zijn? Probeer dan de buitenactiviteiten uit te stellen, zoals het werken in de tuin, buitensporten, boswandelingen.
Tip 4: Een pollvrije vakantie! Op vakantie is leuk, ontspannend en gezellig. Op vakantie met hooikooirts is niet leuk, ontspannend en gezellig. Heb jij last van een allergische reactie op pollen/stuifmeel? Probeer dan je vakantie buiten het pollenseizoen te plannen. Ook op een vakantieadres kan de hoeveel pollen in de lucht flink toenemen, je kunt om te voorkomen dat de pollen je hotelkamer of vakantiehuisje binnendringen de ramen gesloten houden. Wil je sowieso weinig last van pollen hebben dan is een vakantieadres in de bergen of aan zee een aanraden. Aan zee en in de bergen vind je sowieso veel minder pollen.
Tip 5: Grasmaaien? Een slecht idee! Bij het maaien of trimmen van gras komen heel veel pollen vrij. Laat het grasmaaien dus, aan iemand anders over. Is de buurman aan het maaien? Sluit dan de ramen om rondvliegende pollen buiten te houden.
Tip 6: Houd de autoramen gesloten! Tijdens de rit naar bijvoorbeeld je vakantiebestemming kan het onaangenaam warm worden in de auto, maar houd de ramen gesloten dit laat de pollen binnen! Je kunt beter de airco of het luchtventilatiesysteem aanzetten.
Voorkomen beter dan genezen
Het is altijd beter te voorkomen dan genezen, weet je dat je dat je elk jaar last hebt van hooikoorts dan kun je dit inderdaad voorkomen met de juiste medicatie. Houd je, je daarnaast aan de tips dan is hooikoorts vaak goed te overleven, met de juiste maatregelen.