Oorzaken brandend gevoel rond anus: wat nu?

Branderig gevoel? Branderig gevoel?

Iedereen heeft weleens last van diarree. Diarree kan een flink branderig of brandend gevoel geven rond de anus. Dit gevoel wordt veroorzaakt doordat bij diarree de huid rondom de anus geïrriteerd raakt. Bij diarree zitten we vaak meerdere keren achter elkaar op de wc en de zure ontlasting, in dunne vorm, stroomt langs de gevoelige huid rondom de anus. De anus is hier niet goed tegen bestand en raakt gemakkelijk geïrriteerd. Een branderige anus kan ook ontstaan door zweten en wrijving bij bijvoorbeeld een te strakke broek. Wat kun je doen tegen een brandend gevoel rond de anus? En hoe behandel je dit brandend gevoel?

Een brandend gevoel rond de anus

Een brandend gevoel rond de anus is zeer vervelend. De oorzaak van een brandend gevoel rond de anus kan divers zijn en hoeft niet perse diarree te zijn. De volgende oorzaken kunnen een branderig gevoel in en rond de huid van de anus veroorzaken:

 • Diarree (Door de zure diarree en het herhaaldelijk wrijven met wc papier over de gevoelige huid van de anus raakt de huid rond de anus geïrriteerd en voelt branderig aan.)
 • Wrijving en zweet (Door een te strakke broek, onderbroek of zwembroek kan de huid rond de anus geïrriteerd raken en branderig gaan aanvoelen. Vooral de combinatie met zweet vocht kan zorgen voor een branderige anus.)
 • Scheren (Scheer je de huid rondom de anus dan kan het voorkomen dat er een branderig gevoel ontstaat als je gaat lopen, of enkele dagen later. Door de wrijving en kleine stoppeltjes raakt de huid geïrriteerd en gaat branden. De huid kan zelfs gaan ontsteken en jeuken.) 
 • Wormen (Wormen als de Enterobius vermicularis (aarsmade) kunnen jeuk en een branderig gevoel veroorzaken.)
 • Slechte hygiëne (Door een slechte hygiëne kunnen poepresten blijven zitten op de huid rond de anus. De huis kan hierdoor geïrriteerd raken.) 
 • Aambeien of anusscheurtjes (Door te hard drukken kunnen scheurtjes of aambeien ontstaan, beide kunnen een branderig en jeukerig gevoel rond de anus geven.)
 • Allergische reactie's (Vochtig toiletpapier met vreemde parfums en stoffen kunnen de huid juist irriteren in plaats van kalmeren. Ook bepaalde crèmes of zalven kunnen de huis irriteren.)
 • Niet goed afdrogen (Goed afdrogen is van essentieel belang om een geïrriteerde huid te voorkomen. Vocht maakt de huid stroef. Door wrijving kan de huid geïrriteerd raken en branderig gaan aanvoelen.)
 • SOA (Verschillende soa's kunnen een branderig gevoel rond de anus veroorzaken.)
 • Voeding (Pittige gerechten met bijvoorbeeld veel sambal en pepers kunnen een branderig gevoel in en bij de anus veroorzaken.)

Goede hygiëne is belangrijk

Wat kun je doen tegen een branderige anus?

Een branderig gevoel rond of bij de anus is in veel gevallen goed te behandelen. De behandeling is vanzelfsprekend afhankelijk van oorzaak. Is de veroorzaker een slechte hygiëne dan is een andere aanpak noodzakelijk dan wanneer de branderigheid wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld te strakke kleding en zweten.

Branderig gevoel bij anus door diarree behandelen

Een geïrriteerde branderige anus door diarree gaat meestal vanzelf weer over. Wil je toch verkoeling en het herstel van de huid bevorderen dan kun je onder anderen gebruikmaken van:

 • Talkpoeder
 • Vaseline
 • Sudocreme

Branderig gevoel rond de anus door slechte hygiëne  

Slecht afdrogen en het niet goed schoonmaken van de anus komt veel voor. Goed afdrogen blijkt voor veel mensen lastig, maar vooral het degelijk schoonmaken van de anus met een stukje wc-papier lijkt een onmogelijke opgave. De anus schoonmaken na het poepen gaat vaak verkeerd en er wordt weinig aandacht aan besteed. Wat gaat er zoal mis?

 • Er wordt te weinig wc papier gebruikt waardoor het papier scheurt.
 • De wrijfrichting gaat alle kanten op.
 • Mensen zijn zich niet bewust hoe hun anus eruit ziet en doen maar wat.
 • Bij een slechte stoelgang kan de ontlasting niet volledig zijn, er blijft nog wat achter, wat later naar buiten komt.
 • Er wordt gebruik gemaakt van goedkoop stug wc-papier, een gevoelige anus kan hierdoor geïrriteerd raken.
 • Tijdens het douchen wordt het schoonmaken van de anus vergeten of gewoon overgeslagen.
 • Na het douchen wordt de anus niet goed gedroogd.
 • Ondergoed wordt langer gedragen dan een dag.

Goede hygiëne helpt klachten verminderen, verzorg de anus goed om klachten te voorkomen.

Branderig gevoel rond anus door SOA?

Ook een soa (seksueel overdraagbare aandoening) kan een branderig gevoel rond de anus veroorzaken. De volgende soa's staan bekend een branderig gevoel rond de anus te kunnen veroozaken:

 • Genitale wratten (Een van de meest voorkomende soa's in Nederaland. Kenmerken zijn wratten rondom penis, vagina en/of anus.)
 • Genitale herpes (De eerste symptomen zijn: blaasjes op de huid en slijmvliezen van de penis, vagina of anus of rond de mond.)
 • Candida (Een candida infectie is een schimmelinfectie. Het lijkt op een soa, maar is niet seksueel overdraagbaar.)
Laatst aangepast op donderdag, 29 maart 2018 13:46

Reageer op: "Oorzaken brandend gevoel rond anus: wat nu?"

2 reacties

 • Reactielink Dirk Verplaetse zondag, 24 november 2019 04:02 Geplaatst door Dirk Verplaetse

  Ik heb sinds een half jaar last van een branderig gevoel rond de anus. Het is begonnen met het gebruik van een afslankthee van Kruidvat, die me een vrschrikkelijke diarree gaf die meer dan een week aanhield. Ik ben onmiddellijk opgehouden met die thee, en spoedig stopte ook die diarree. Sindsdien heb ik dagelijks veel last van een onbestemd, branderig gevoel rond de anus, en soms ook aan mijn penis. Zodanig, dat ik niet meer kan fietsen, en een zitring gebruik. Controle van een darmspecialist op poliepen of aambeien leverde niets op. Dient bijvermeld : ik heb 4 jaar geleden mijn prostaat laten verwijderen na vastelling van prostaatkanker, en gebruik inlegstukken van Tena for men tegen lekkage. Al 5 jaar, en nog nooit problemen gehad. Aangezien er niks abnormaal gezien wordt, krijg ik alleen maar te horen dat ik eens onder de scanner moet, terwijl het gebruik van een vette créme er op duidt dat het eerder een uitwendig probleem is. Nu weet ik het even ook niet meer.

 • Reactielink De Cort Annemie zondag, 01 juli 2018 10:30 Geplaatst door De Cort Annemie

  Beste,ik heb vaginale Dactacort Gel inwendig moeten gebruiken en nu is er na het plassen van deze gel aan mijn aars gekomen en na het wassen van mijn vagina en mijn aars heb ik een branderig gevoel aan de buitenkant van mijn aars!!
  Wat kan ik doen omdat te verhelpen? Ik heb speenzalf in huis,mag ik dat gebruiken?

  MVG en bijvoorbaat dank!

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk