Vergeelde kussen wassen, reinigen en wit krijgen

Fris kussen Fris kussen

Misschien ben je bekend met het probleem van een vergeelde kussen. Door zweet en lichaamsvochten kan een kussen vergeeld raken en vol komen te zitten met vieze vlekken. Het reinigen van een kussen klinkt als een goede oplossing, maar dit is niet altijd mogelijk. Niet alle kussens kun je uitwassen en kan dit wel, dan moet je, je goed aan het wasvoorschrift houden. Een vergeeld kussen vol met vlekken ziet er niet alleen heel vies uit, maar is is ook zeer onhygiënisch en zit vol bacteriën en viezigheid. Niemand wil op een berg bacteriën en viezigheid slapen, maar hoe maak je een geel kussen weer mooi helder wit en hygiënisch schoon?

Een kussen is niet altijd schoon

Vaak zien we het kussen alleen maar als we het bed verschonen. Eerst ziet het kussen er nog fris en schoon uit, maar na verloop van tijd kan dit veranderen. De frisse witte kleur maakt plaats voor gele en bruine vlekken en er kan een gele waas op het kussen ontstaan. Zweet en lichaamsvocht zijn de veroorzakers en geven het kussen zijn vieze uitstraling. Nu kun je denken, wat maakt het uit? Maar wist je dat een vies kussen vol bacteriën en schimmels kan gaan zitten? Tijd om het kussen eens goed te reinigen.

Een geel kussen onhygiënisch

Hoe reinig je een vergeeld kussen

Een vergeeld kussen reinigen en goed schoonmaken doe je eigenlijk heel simpel in de wasmachine, mits het wasvoorschrift dit toelaat. Op het labeltje aan het kussen staat vaak vermeld op welke temperatuur het kussen maximaal gewassen kan worden. Het is zeer belangrijk het kussen goed, aan de lucht, te laten drogen alvorens het weer te gebruiken. Soms kan een kussen in de droger, ook dit staat op het wasvoorschrift. Het beste kun je een kussen wassen als het warm weer is, dan kan het goed buiten in de zon drogen. Het kan voorkomen dat, zelf na het wassen, de gele vlekken en viezigheid nog steeds op het kussen zitten. In dit geval kan het soms helpen een kussen nog een keer te wassen. Nog steeds vlekken? Gebruik dan de volgende top om je kussens weer lekker fris te krijgen:

Was tip voor een geel kussen:

Een geel kussen komt soms niet helemaal fris uit de wasmachine; wat nu?! Voor een schoon fris kussen heb je niet veel nodig:

  • 1 kopje vloeibaar vaatwasmiddel
  • 3 kwart kopje schoonmaak soda
  • een half kopje wit azijn

Voeg dit toe aan je standaard wasmiddel en was het kussen op een programma dat het wasvoorschrift toelaat. Het resultaat is een mooi fris wit kussen zonder die vieze vergeling als gevolg van lichaamssappen en zweet.

Het wasvoorschrif is niet meer leesbaar; wat nu?!

Is je kussen zo oud dat het wasvoorschrift onleesbaar is geworden dan kun je, je afvragen hoe oud het kussen al is. Is het niet tijd voor een nieuw kussen? Het advies is om eens in de twee jaar je hoofdkussen te vervangen uit hygiënisch oogpunt, maar ook het slaapcomfort kan flink worden beïnvloed door een oud kussen. Sommige mensen slapen meer dan 10 jaar, 20 jaar of zelfs al 30 jaar op hetzelfde hoofdkussen! Vaak zijn we ons hier niet eens bewust van en wordt het vervangen van het hoofdkussen een lang uitgestelde ''klus''. Eigenlijk erg vreemd aangezien je tegenwoordig al voor een paar tientjes een fris nieuw kussen kunt aanschaffen. Hoelang slaap jij al op je kussen? 

Laatst aangepast op maandag, 05 september 2016 19:56

Reageer op: "Vergeelde kussen wassen, reinigen en wit krijgen"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk