Eelt en diepe kloven: behandeling
Veel mensen hebben last van eelt. Eelt is een plaatselijk verdikking van de opperhuid. De plaatstelijke verdikking kan zich uitbreiden over een groot oppervlakte. De huid is dan bijzonder aangetast en lelijk. Tussen de eeltlagen kunnen diepe kloven ontstaan. De eelt ontstaat wanneer er veel druk of wrijving heeft plaatsgevonden. De verdikte hoornlaag beschermt dan de onderliggende huid. Deze verdikking is echter niet altijd even gewenst en kan voor problemen zorgen. Mensen met eelt aan de voeten ervaren vaak enorm veel pijn en kunnen nauwelijk meer goed lopen vanwege de pijn.
Tylotisch eczeem
Wanneer er op de voeten een forse eeltlaag met diepe kloven is te zien kan er sprake zijn van tylotisch eczeem. Tylotisch eczeem wordt ook wel eczema hyperkeratoticum et rhagadiforme genoemd. Het is een zeer hardnekkige huidaandoening waar veel klachten bij kunnen ontstaan. De behandeling van de aangetaste huid is vaak erg moeilijk en kent een chronisch verloop. Wanneer de huid is aangetast heeft ongeveer 90% van alle gevallen na 10 jaar nog altijd een aangetaste huid. De behandeling van de huid gaat middel het gebruik van salicylzuurzalf. De zalf heeft een hoog gehalte aan dit speciaal zuur dat de huid week maakt. De zuur in de zalf zorgt ervoor dat de huid dunner wordt. Een alternatieve behandeling is een behandeling met vitamine A tabletten. Vitamine A remt de aanmaak van eelt. Wanneer de eeltplekken enorm veel pijn doen kan het volgende overwogen worden:
- Behandeling met vitamine A tabletten
- In de nacht de kloven/eeltplekken invetten met vaseline
- De eelplekken invetten en inpakken met huishoudfolie
- Gebruik van salicylzuurzalf (let op: niet aan te raden bij diabetici)
Eelt met donkere puntjes
Wanneer er eeltplekken/eeltknobbels worden ontdekt met puntjes kan er sprake zijn van een voetwrat. Voetwratten komen vaak voor bij mensen. De voetwratten kunnen erg lang op de voeten blijven zitten maar kunnen ook ineens weer verdwijnen. Er zijn echter ook voetwratten die meer dan 15 jaar op de voeten aanwezig blijven. Voetwratten kunnen onschuldig zijn. Mensen met voetwratten hoeven niet eens last te krijgen. Toch kan het ook voorkomen dat voetwratten wel degelijk problemen opleveren. Vaak zorgen voetwratten dan problemen (pijn) tijdens het lopen. De plek moet dan drukvrij worden gemaakt. De voetwrat kan worden behandeld met Duofilm. Het resultaat kan echter wel tegenvallen.
Een medisch pedicure biedt uitkomst
Psoriasis of eczeem?
Soms is het moeilijk om het verschil te ontdekken tussen psoriasis en eczeem. Bij beide huidaandoeningen kunnen ook eeltkloven worden ontdekt. Psoriasisplekken en eczeemplekken komen vaak voor bij de voeten. De huid is dan aangetast en kan worden behandeld. Let wel op dat de aangetaste huid niet kan worden genezen. Mensen met eczeem of psoriasis houden de plekken dus. Er zijn verschillende behandelingen om de plekken weer mooi en egaal te maken. Je moet dan denken aan hormoonzalven, salicylvaseline (10%) en betamethason crème (1mg/g). Let op dat de behandeling bij mensen met suikerziekte (diabetici) een ander advies genieten. Ga voor advies naar de huisarts en/of de medisch pedicure. De medisch pedicure kan de plekken drukvrij maken en de plekken zo mooi mogelijk maken.
Nieuwe artikelen
Reageer op: "Eelt en diepe kloven: behandeling"
1 Reactie
- Reactielink vrijdag, 21 december 2018 09:42 Geplaatst door baul
ZECHSAL voetbaden hebben een snel en blijvend effect op een dergelijke voetschimmel .. ..zelfs bij een eerste voetbad verdwijnt al een groot deel van het eelt ..ook de wonden helen heel snel