Duizelig en misselijk door zon en warm weer; zonnesteek!

Pas op voor de zon! Pas op voor de zon!

Duizelig en of misselijk door zon en warm weer, misschien heb je een opkomende zonnesteek!? De zon is erg krachtig en met warm weer moet je uitkijken dat je niet verbrand, maar ook een zonnesteek en/of uitdroging liggen op de loer. Hoe weet je wanneer je een zonnesteek hebt opgelopen? Wat zijn de symptomen van een zonnesteek en waardoor word je duizelig als je te lang in de zon zit? Wat kun je doen om de klachten die bij een zonnesteek horen te verhelpen? Drink je wel voldoende en hoeveel moet je eigenlijk drinken bij warm/tropisch (temperaturen boven de 30 graden Celsius) weer?

Duizelig en misselijk door de zon

Duizelig door de zon klinkt een beetje vreemd, maar het kan zeker. Veel mensen gaan te lang in de zon liggen, zonder bescherming en drinken niet voldoende. Ons lichaam is niet bestand tegen plotseling hoge temperaturen en lig je in de zon dan loopt de lichaamstemperatuur snel op. Onvoldoende opname van vocht (water) kan al snel leiden tot uitdroging. Lig je graag in de zon dan is het belangrijk, naast een goede factor huidbescherming, voldoende te drinken.

Hoeveel drinken bij meer dan 30 graden?

Drink bij tropische temperaturen (temperaturen boven de 30 graden Celsius) een half liter water per uur en altijd wanneer je dorst hebt.

Pas op voor de hete middagzon!

Een zonnesteek kan gevaarlijk zijn!

Blijf je lang in de zon en drink je niet voldoende dan loop je het risico op een zonnesteek. Er is sprake van een zonnesteek als de temperatuur van het lichaam sterk oploopt, soms kan de lichaamstemperatuur wel oplopen tot boven de 42 graden Celsius! Dit is erg gevaarlijk! Een zonnesteek kun je voorkomen door de hete middagzon te vermijden en niet te lang achtereenvolgens in de zon te verblijven. Daarnaast is het van groot belang voldoende te drinken (water, geen alcohol houdende dranken).

De symptomen van een zonnesteek

Duizeligheid is niet het enige symptoom dat kan ontstaan bij een zonnesteek. Ook de volgende symtomen duiden op een aankomende of al aanwezige zonnesteek. Heb je een van de volgende symptomen neem dan gelijk maatregelen.

Symptomen van een zonnesteek:

 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Koorts (ernstige zonnesteek)
 • Moe
 • Versnelde hartslag (ernstige zonnesteek)
 • Versnelde ademhaling (ernstige zonnesteek)

Wat kun je doen tegen een zonnesteek?

Een zonnesteek kan erg verschillen in ernst, maar neem altijd de volgende maatregelen:

 • Ga bij een zonnesteek gelijk uit de zon en ga op een koele plek zitten.
 • Neem voldoende vocht (water en geen alcoholische dranken) tot je.
 • Neem bij ernstige symptomen contact op met een arts.
 • Neem bij zonnesteek symptomen bij een kind altijd contact op met een arts.
 • Een zonnesteek kan levensgevaarlijk zijn, neem het serieus.
Laatst aangepast op maandag, 31 oktober 2016 23:10

Reageer op: "Duizelig en misselijk door zon en warm weer; zonnesteek!"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk