Stroeve tanden door oxaalzuur in spinazie; waar zit oxaalzuur in?
Stroeve tanden kunnen we ervaren na het eten van spinazie of andere voedingsmiddelen. Omdat stroeve tanden vervelend zijn en we liever mooie gladde tanden hebben kun je sommige voedingsmiddelen beter mijden. Sommige voedingsmiddelen bevatten zuren die het glazuur en het beschermende laagje van onze tanden doet oplossen, de tanden voelen na het eten dan ook stroef aan. Welke voedingsmiddelen kun je beter mijden om stroeve tanden te voorkomen? Welke producten bevatten naast verse spinazie nog meer veel oxaalzuur en wil je stroeve tanden voorkomen maar beter vermijden?
Help mijn tanden voelen stroef aan!
Je tanden voelen stroef aan? Heb je net gegeten of gedronken? Grote kans dat de oorzaak ligt in dat wat je net hebt gegeten. Sommige voedingsmiddelen bevatten zuren die onze tanden aantasten, met als resultaat stroeve tanden. Welk eten of drinken zorgt voor stroeve tanden? Check snel de lijst:
Stroeve tanden door spinazie!
Spinazie en stroeve tanden...
Spinazie is een heerlijke gezonde groente maar stroeve tanden na het eten kan vervelend zijn.De oorzaak ligt in het feit dat in verse spinazie een klein beetje oxaalzuur zit. Dit zuur tast je tanden, door een binding met calcium aan te gaan, een beetje aan waardoor je tanden na het eten van verse spinazie een beetje ruw aan kunnen voelen. Misschien heb je een keer opgemerkt dat dit niet het geval is bij spinazie uit een pakje en dit kan kloppen. Aan spinazie uit een pakje is wordt vaak een extra ingrediënt toegevoegd, denk aan vet of room. Deze ingrediënten neutraliseren het effect van de zuren waardoor je tanden glad blijven.
Andere producten die rijk aan oxaalzuur zijn:
- Amandelen
- Bessen
- Bieten
- Bonen
- Cacao
- Cashew nootjes
- Klaverzuring
- Peterselie
- Rabarber
- Sojaproducten
- Spinazie
- Groene thee
- Zwarte thee
- Volkoren granen