Stereotypen van landen in Europa

Stereotype Stereotype

Wat zijn de stereotypen over de verschillende nationaliteiten in Europa? Een stereotype is een zogenaamd overdreven beeld van een groep mensen. Een groep mensen kan bijvoorbeeld een samenleving zijn in een bepaald land: een nationaliteit. Een stereotype kan ook gaan over een subgroep in een land. Denk bijvoorbeeld aan mensen uit de provincie Friesland of een landstreek zoals Twente. Een stereotype kan zelfs gaan over verschillende landen die bijvoorbeeld dezelfde taal spreken. Welke stereotypen hebben mensen over de Europese landen? Ontdek ze hier!

Stereotypen over landen

Een stereotype is handig. We kunnen zonder grondig nadenken een beeld vormen over een bepaalde groep. Bepaalde kenmerken worden dan als het ware toegekend aan groepen mensen zodat het makkelijker is om een beeld te vormen van leden van een groep. Elk mens heeft wel eens een stereotype gehad. Denk bijvoorbeeld aan stereotypen over bepaalde beroepsgroepen. Hoe ziet een politieagent eruit? Hoe ziet een bouwvakker eruit? Het beeld dat in je hoofd schiet wordt een stereotyperend beeld genoemd. De werkelijkheid kan natuurlijk compleet anders zijn. Ook over verschillende landen in Europa heeft men stereotypen. Waar denkt men aan als je de volgende landen noemt: Duitsland, Frankrijk, Italië, Zweden en Spanje? Ontdek de Europese stereotypen!

Stereotypen aan de hand van Hetalia

De stereotypen die hier genoemd worden komen van de anime serie Hetalia. Dit is een Japanse tekenfilm waar verschillende landen zijn gepersonaliseerd. Dit betekent dat een land een persoon is geworden. Met de uiterlijke gegevens en de gevens van het gedrag van de karakters komen we tot de volgende stereotypen. 

Stereotype over Duitsland

Duitsland in HetaliaAls je aan Duitsland denk je misschien gelijk aan orde en structuur. Je denkt misschien ook aan lederhosen en aan bier. Snelle auto's mogen natuurlijk ook niet ontbreken als we aan Duitsland denken. Ook techniek en industrie komen aan bod. Duitser zijn verder rustige mensen die een beetje stijf en formeel zijn.

Stereotypen over de Duitse taal zijn er natuurlijk ook. De taal wordt luid, grof en onromantisch genoemd. Het uiterlijk van een stereotyperende Duitse is een beetje tweedelig. Aan de ene kant zijn ze lang, slank, blond met blauwe ogen. Aan de andere kant zijn ze lui, klein met een dikke behaarde bierbuik.

Stereotype over Spanje

Spanje in HetaliaSpanje is voor veel mensen zon, zee en strand. Natuurlijk valt er meer te zeggen over dit zuid-Europees land. Spanjaarden worden vaak gezien als macho's. Ze vinden het leuk om mensen te verleiden en denken daar naar eigen zeggen ook erg goed in te zijn. Spanjaarden hebben veel temperament maar ze zijn in het algemeen wel een beetje lui. Denk ook aan de fiësta's van Spanje. Veel feest op het strand is waar mensen snel aan denken.

De Spanjaard is getint en heeft donkerbruin haar. De stereotyperende Spanjaard kan ook worden gezien als soort Latino met veel lichaamsbeharing en bruine ogen. De vrouwen worden gezien als aantrekkelijk maar aan de andere kant zijn er ook stereotypen die wat minder rooskleurig zijn over de Spaanse vrouwen. Denk aan veel lichaamsbeharing en een kort, mollig postuur. 

Stereotype over Nederland

Nederland in HetaliaNederland is een klein landje waar toch veel aan de hand is. De meeste stereotypen gaan over het uiterlijk en het gedrag van de Nederlander. De vrouwen en mannen worden gezien als aantrekkelijk. Veel modellen komen uit Nederland. Verder is de Nederlander vooral heel erg lang, blond en heeft blauwe ogen. De Nederlanders houden van water en kunnen daar van alles mee. Tulpen, molens en drugs worden ook vaak genoemd. 

Naast de positieve aspecten staan Nederlanders ook bekend om hun directheid. In het buitenland valt die eigenschap snel op. Nederlanders zijn ook hebzuchtig en willen niet veel delen met anderen. Denk bijvoorbeeld aan de uitspraak ''Going Dutch''. Dit betekent dat de rekening 50/50 verdeeld wordt. Een Nederlandse man zal niet zo snel de rekening zelf betalen in een restaurant. Alles moet eerlijk verdeeld worden. Tolerantie en vriendelijkheid worden ook vaak genoemd.

Stereotype over Italë 

Italië in HetaliaAls we aan Italië denken, dan komen al snel de woorden pizza en pasta tevoorschijn. Veel mensen denken aan eten als ze aan Italië denken. Ook wordt snel gedacht aan vakantie en mooie steden. De vrouwen zijn aan de ene kant knap en aantrekkelijk, aan de andere kant wordt er echter vaak gezegd dat de Italiaanse vrouwen kort en behaard zijn. De mannen zijn echte macho's en gaan graag achter de vrouwen aan. De mannen worden vaak gezien als romantisch maar wel erg slijmerig. 

Techniek komt niet uit Italië. De meeste mensen denken dat Italianen niet goed zijn in dingen bouwen zoals de Duitsers dat juist wel zijn. Italianen zijn verder erg familair en vinden dat de moeder centraal staat in het huishouden. Het uiterlijk van de Italiaan is als volgt: een kort lichaamsbouw, donkerbruin / zwart haar en donkerbruine ogen. De Italianen worden gezien als erg harig. 

Stereotype over Denemarken

Denemarken in HetaliaHet land van de Vikings! Althans, zo denken de meeste mensen als het over Denemarken gaat. Opmerkelijk is dat veel mensen denken dat Denen alles op de fiets doen. Veel stereotypen over Denen zijn hetzelfde als die van de Nederlanders. Denemarken wordt vaak gezien als een onderdeel van het koninkrijk der Nederlanden. Men denkt dan Denen veel vis eten en vaak wordt de rød grød med fløde genoemd: het voor velen onuitspreekbare gerechtje. 

Denen zijn lange mensen, hebben blond haar en hebben blauwe ogen. Denen zijn verder rustige mensen die je niet zo vaak hoort jammeren, althans, niet over anderen maar wel over het weer. Denen vinden het fantastisch om over het slechte weer te klagen. De Deen is vrij afstandelijk en is vrij recht door zee. Denen houden veel van sprookjes: denk aan de verhalen van Hans Christian Andersen. Naast de sprookjes is Lego ook niet meer weg te denken. 

Stereotype over Oostenrijk

Oostenrijk in HetaliaHet volgende land is Oostenrijk. Dit land staat natuurlijk bekend om de vele bergen en prachtig landschap. De Oostenrijkers zijn rustige mensen die je niet veel op het wereldtoneel ziet. Oostenrijkers zitten volgens veel mensen vol met folklore. De Oostenrijker zie je vaak lopen met lederhosen of met een zogenaamde dirndl (voor de vrouwen). Europeanen zien Oostenrijkers als een beetje saaie mensen die wel houden van hard werken. De eerste Oostenrijker met een gevoel voor humor moet nog geboren worden. 

Oostenrijkers zijn een beetje donkerder dan andere germanen. Donkerblond tot bruin haar zul je volgens de stereotypen in Oostenrijk tegenkomen. Lichte ogen worden afgewsseld met bruine ogen. Oostenrijkers spreken een bijzonder soort Duits. Leven in de natuur staat centraal voor de Oostenrijker. 

Stereotype over Zweden 

Zweden in HetaliaHet Scandinavisch land Zweden zit vol met blondjes en vikingen. Zweden is een groot land met veel natuur en....zoals eerder gezegd heel veel blonde mensen. Wie het over Zweden heeft komt automatisch uit bij de blonde dames die allemaal lijken op een supermodel. Niet alleen maar de mooie dames passeren de revue. Pippi Langkous mag natuurlijk ook niet ontbreken. Zweden staan verder bekend om Ikea en de automerken Volvo en Saab. 

Zweden zijn stereotyperend lang, hebben blond haar en blauwe ogen. Ze zijn vrij terughoudend en gaan confrontaties uit de weg. Een Zweed is tolerant en houdt van folklore. Het kopen van drank is een probleem in Zweden. Veel Europeanen vinden het drankbeleid in Zweden vervelend. Drank mag alleen gekocht worden in de zogenaamde drankwinkels. 

Stereotype over Griekenland

Griekenland in HetaliaHet land Griekenland is vooral bekend als vakantieland! Griekenland heeft vele eilanden met allemaal prachtige stranden. Het gaat in de meeste gevallen echter wel om kiezelstranden. Sinds 2008 hebben mensen opeens heel veel stereotypen over Griekenland. Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met de economische situatie van het land. Het land kwam in een gigantische recessie waardoor het veel geld moest lenen van de Europese Unie. 

De Grieken staan bekend om het gooien met borden. Tevens zijn ze vriendelijk maar wel erg eigenzinnig. De Grieken staan niet bekend als harde werkers en gaan liever een beetje luieren op het strand. Grieken hebben een olijfkleurige huid, donker haar en meestal donkere ogen. De Griekse taal is één van de oudere talen in Europa en wordt vaak omschreven als bijzonder en exotisch.

Stereotype over IJsland 

IJsland in HetaliaIs er in IJsland alleen maar ijs? Wie het over IJsland heeft komt al snel bij de mooie vrouwen, over het ruige landschap en de bijzondere taal. Ook de kleding van de IJslanders valt veel mensen op. Het zijn vaak bijzonder gebreide truien met motieven van een sneeuwster. IJsland ligt vrij ver van het Europese vasteland af. Veel stereotypen zijn er daarom ook niet. 

Op IJsland zijn veel geisers. Mensen noemen vaak de blue lagoon als een bijzonder IJslands hoogtepuntje. Uiteraard mogen de vulkanen ook niet ontbreken die af en toe uitbarsten. De IJslanders zijn trotse mensen met blond haar en blauwe ogen. Sommige mensen noemen IJslanders ook wel de vergeten Vikingen. 

Stereotype over Frankrijk

Frankrijk in HetaliaHet grote land in Europa staat met name bekend om de keuken. Veel Franse gerechten doen het namelijk heel goed in de wereld. Overal kennen we natuurlijk ook de Franse wijnen en stokbrood. Naast de Franse keuken staat het land bekend om de mooie landschappen. Veel mensen gaan elk jaar op vakantie naar Frankrijk. Parijs is één van de drukst bezochte vakantiesteden. 

Fransen zijn in verhouding vrij korte mensen. De Fransen hebben donkerblond tot lichtbruin haar en hebben in het noorden meestal blauwe ogen. In Frankrijk zijn ook veel brunettes. Uiteraard mogen we de taal ook niet vergeten. Fransen zijn heel trots op hun taal en proberen het Frans ook altijd en overal in de wereld te introduceren. Ze zijn vrij slecht in andere talen en willen in het leren van andere talen liever ook zo weinig moeite steken. De Franse man staat bekend als een romanticus.

Stereotype over Engeland

Engeland in HetaliaDe stereotypen over Engeland zijn divers. Veel mensen vinden dat Engelsen goede manieren hebben. Ze zijn netjes en zeer koninklijk gezind. Veel mensen denken dat Engelsen altijd bonen in tomatensaus eten bij het ontbijt. Ook hoort er natuurlijk bacon bij het ontbijt. Engelsen staan bekend om hun drankgedrag. Veel mensen denken dat Engelsen bijna altijd wel dronken zijn. Als ze eenmaal beginnen met drinken komt er geen eind aan. 

Het weer in Engeland is ook berucht: men denkt dat het in Engeland bijna altijd regent. De Engelse vrouwen staan bekend om de grote borsten, spierwitte huid en licht haar. De rode haarkleur komt volgens Europeanen het meest voor in Engeland. Een ander lichamelijke eigenschap die vaak genoemd wordt zijn de slechte tanden van Engelsen. Blijkbaar gaan Engelsen niet zo vaak naar de tandarts.

Stereotype over België

België in HetaliaBelgen staan bekend om de verdeling in het land zelf. Het noorden spreekt Vlaams, het zuiden spreekt Frans. Mensen vinden België een land waar veel geregeld wordt. Het is natuurlijk niet voor niets dat de hoofdstad van Europa in België ligt. Buiten België wordt gedacht dat bijna elke Belg wel chocolade lust en natuurlijk wafels eet. Deze twee gerechten zijn zeer bekend. Ook zijn de Belgische frieten een begrip. Met name in Nederland en in Frankrijk zijn de stereotypen over Belgen sterk. In het land zijn de stereotypen ook zeer sterk aanwezig. Met name de stereotypen over mensen uit Wallonië en Vlaanderen voeren de boventoon.

Belgen zijn meestal blond en hebben lichte ogen. Met name het noorden (Vlaanderen) is lichter. Het zuiden is wat donkerder. De Belgische vrouwen en mannen staan niet bekend om hun uitzonderlijk mooie uiterlijk. Er moet echter wel gezegd worden dat de meeste mensen het Vlaams mooi vinden klinken. 

Stereotype over Finland

Finland in HetaliaDe Finnen uit het hoge noorden staan bekend om hun koele manier van leven. Ze zijn vlak in hun emoties en laten hun emoties ook niet heel vaak zien aan onbekende mensen. Ze begrijpen humor vaak niet zo goed en zijn van nature erg sarcastisch. Finnen zijn bijna altijd blond en hebben in de meeste gevallen blauwe of groene ogen. Finnen spreken een hele bijzondere taal die bijna niemand begrijpt. 

Finnen staan verder bekend om Nokia en Skype. De meeste stereotypen over Finland komen uit Estland en Zweden (de buurlanden van Finland). Overige stereotypen gaan over de vrouwen. In Finland schijnen erg mooie vrouwen te wonen. De mannen zijn, volgens de Zweedse stereopen, juist veel minder aantrekkelijk. Deze burenliefde kennen we natuurlijk wel bij elk Europees land.

Laatst aangepast op zaterdag, 23 juni 2018 19:12

Reageer op: "Stereotypen van landen in Europa"

2 reacties

  • Reactielink Elise zaterdag, 05 augustus 2017 07:38 Geplaatst door Elise

    Bij de Franse klopt dus helemaal niet. Franse worden gezien als de Knappe brunette.

  • Reactielink Antoine vrijdag, 14 juli 2017 11:17 Geplaatst door Antoine

    Wat een onzin dat de meeste Fransen donkerblond haar hebben en blauwe ogen. Het merendeel van de Fransen heeft donkere haren en bruine ogen.

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk