Hoe ziet de gemiddelde Nederlander eruit?

Gemiddelde Nederlander Gemiddelde Nederlander

Hoe ziet de gemiddelde Nederlander eruit? Een vraag die niet heel makkelijk te beantwoorden is want wat is precies gemiddeld. Het gemiddelde uiterlijk zal kenmerken vertonen die afzonderlijk het meest voorkomen in Nederland. Dit betekent onder andere dat iemand blauwe ogen heeft en blonde haren. Tevens is de gemiddelde Nederlander lang en heeft hij/zij een blanke huidskleur. Een gemiddelde Nederlanders lijkt veel op een gemiddelde Duitser, Deen, Noor en Zweed. Niemand wil gemiddeld zijn, of toch eigenlijk wel? Zie jij er anders uit dan de gemiddelde Nederlander?

Het uiterlijk van de gemiddelde Nederlander

Hoe ziet een gemiddelde Nederlander er eigenlijk uit? Ziet een Nederlander er heel anders uit dan bijvoorbeeld iemand uit Canada, Australië, Peru of Rusland? Er zijn verschillende manieren om naar het uiterlijk van een persoon te kijken. Kijken we naar lengte, naar buikomvang of kijken we bijvoorbeeld naar oogkleur en haarkleur? Alle kenmerken van een persoon bijelkaar noemen we het fenotype van een persoon. Dit is het uiterlijk dat je met het blote oog kunt zien. Hoe ziet de gemiddelde Nederlanders er dan uit en hoe komt met aan die gegevens? De gemiddelde Nederlander heeft de uiterlijke kenmerken die het meest voorkomen in het land. In werkelijkheid hoeft de combinatie van die kenmerken natuurlijk niet veel vaker voor te komen. Het gaat dus om gemiddelden.

Gemiddelde oogkleur van Nederlanders

De oogkleur die het meest voorkomt in Nederland is de blauwe oogkleur. De gemiddelde Nederlander zal dus blauwe ogen hebben. Natuurlijk komen andere oogkleuren ook veel voor in Nederland. Naast blauwe ogen zijn er ook veel mensen met grijze ogen. De groene oogkleur komt minder vaak voor. De bruine oogkleur is ook niet veelvoorkomend bij autochtone Nederlanders. 

Gemiddelde haarkleur van Nederlanders

De meest voorkomende haarkleur in Nederland is blond. De gemiddelde Nederlander heeft dus blond haar. Ook nu is het weer zo dat lang niet iedereen blond haar heeft. In het noorden van Nederland wonen meer mensen met blond haar dan in het zuiden van Nederland. In Groningen zijn de meeste mensen van nature blond. Ongeveer 83% van alle Groningers is blond. Limburgers zijn minder vaak blond. De blonde haarkleur is de dominante haarkleur in Nederland en zal dus een kenmerk zijn van de gemiddelde autochtone Nederlander. 

Gemiddelde lengte van Nederlanders

Veel mensen weten dat Nederlanders één van de allerlangste mensen zijn ter wereld. De gemiddelde man was in 2011 182 centimeter (1 meter 82) lang. De gemiddelde vrouw was in 2011 168 centimeter (1 meter 68) lang. Ook nu zijn er weer verschillen tussen noord en zuid in Nederland. Groningers en Friezen zijn gemiddeld een paar centimeter langer dan de Nederlanders uit het zuiden. Groningse/Friese mannen en vrouwen zijn gemiddeld 2 centimeter langer.

Gemiddelde huidskleur van Nederlanders 

Nederlanders behoren tot de meest blanke mensen van de wereld. Het gemiddelde huidtype van een Nederlander is type 1. Dit betekent dat de huid zeer snel verbrand en moeilijk bruin wordt. De huid is wit en bleek. Nederlanders zijn blank omdat dit een voordeel heeft. Een blanke huid vangt meer zonlicht op voor de aanmaak van vitamine D. Die vitamine is belangrijk voor de vorming en groei van botten. Als er voldoende zonlicht is hoeft de huid niet blank te zijn. Als er weinig zonlicht is helpt een bleke huid voor een gezond lichaam.

Oogvorm van de gemiddelde Nederlander

Een gemiddelde Nederlander heeft kleine ogen. De ogen staan vrij dicht bijelkaar en hebben de vorm van een amandel. De vorm zien we ook terug bij Denen, Zweden en Noren. Grote ogen komen minder vaak voor in Nederland. Grotere ogen zijn vooral te zien in zuid-Europese landen.

Laatst aangepast op dinsdag, 27 maart 2018 12:53

Reageer op: "Hoe ziet de gemiddelde Nederlander eruit?"

2 reacties

  • Reactielink James maandag, 25 september 2017 14:46 Geplaatst door James

    Ik kan geen bron vinden voor dit onderzoek, is het mogelijk om deze te bekijken? Of te laten zien waar deze cijfers vandaan komen?

  • Reactielink Boudewijn zondag, 13 augustus 2017 16:11 Geplaatst door Boudewijn

    al met al ken ik er maar weinig die hieraan voldoen

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk