Pijn in de heupen: slijmbeursontsteking, slijtage en nieuwe heup

Heup kogelgewricht Heup kogelgewricht

Als er steken of een zeurende pijn wordt gevoeld in de heup kan dat een aanwijzing zijn voor coxalgie of heup pijnen. De pijn in de heup is vervelend en wordt vaak zeer duidelijk gevoeld. Er kan sprake zijn van een slijmbeursontsteking, slijtage of artrose. Stekende pijnen in het heupgebied kan het lopen bemoeilijken. Wat zijn de oorzaken van coxalgie en welke behandelingen zijn mogelijk om pijn in de heupen zo snel mogelijk weer op te lossen? Hoe zit het bij pijnen na het krijgen van een nieuwe heup? Is dat normaal? Welke medicijnen helpen tegen heuppijn? Werkt het smeren met Diclofenac?

Pijn in de heup: slijmbeursontsteking

Als een persoon pijn heeft ter hoogte van het heupbeen kan er sprake zijn van coxalgie of heuppijn. Het lopen kan zijn bemoeilijkt en het is zelfs mogelijk dat lopen even helemaal niet meer goed mogelijk is. Tevens is het zo dat de pijn ook aanwezig kan zijn als men gewoon rust en niet beweegt. Een veelvoorkomende kwaal is slijmbeursontsteking. Bij deze kwaal zijn de slijmbeurzen ontsteken. Een slijmbeursontsteking is zeer vervelend en kan veel pijn veroorzaken. Rust en weinig belasting zal de ontsteking sneller doen afnemen en de pijn sneller laten verdwijnen. De slijmbeurzen helen vanzelf weer.

Heupbeen en kogelgewricht

De heupbeen is een zogenaamd kogelgewricht en kent vele bewegingsvrijheden. Het gewricht bestaat uit een kom en een bolvormige kop. Wanneer de beweeglijkheid van het gewricht is beperkt kan dat veel pijn opleveren. De pijn kan uitstralen naar de knie. Met name oudere mensen hebben last van een pijnlijke heup. Het gewricht van oudere mensen kan namelijk een beetje versleten zijn. Als er sprake is van artrose heeft er slijtage opgetreden (natuurlijk proces).

Coxalgie

Als er sprake is van coxalgie spreekt men over pijn aan het heupgewricht ten gevolge van een aandoening aan het heupgewricht of eventuele weefsel dat om het heupgewricht is gelokaliseerd. Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarom een persoon last krijgt van het heupgewricht. Denk bijvoorbeeld aan de volgende oorzaken:

 • Ouderdom
 • Slijtage
 • Overbelasting door bijvoorbeeld veel sporten
 • Ontstekingen aan de slijmbeurzen
 • Afwijkingen aan de heupkom
 • Verkeerd schoeisel / houding
 • Infecties
 • Tumoren
 • Een nieuwe heup

Heuppijn na een nieuwe heup

In Nederland krijgen veel mensen op latere leeftijd een nieuwe heup. De heup heeft het maar zwaar te verduren. De heup en bekken moeten namelijk een groot deel van het lichaam dragen en zijn verantwoordelijk voor de beweging. Als de heupen intensief zijn gebruikt voor een zeer lange periode kunnen er pijnen ontstaan door bijvoorbeeld slijtage. Een nieuwe heup kan uitkomst bieden. Een nieuwe heup is gemaakt van een duurzaam materiaal. De nieuwe heup wordt via een operatie aangebracht bij de patiënt.

 

Pijnen na het krijgen van een nieuwe heup: is dat normaal?

Na de operatie zal de heup is zeer gevoelig zijn en moet er gerevalideerd worden. Het lichaam moet als het ware wennen aan de nieuwe heup. In het begin, dus net na de operatie, zal de heup pijnlijk kunnen zijn. De pijn kan uitstralen naar de het bovenbeen en de knie. Ook kunnen andere delen van het lichaam extra belast worden door een verandering in houding. Langzaam zal het lichaam wennen en treedt er verbetering op. De verbetering is zelfs nog merkbaar na ongeveer vier tot vijf maanden na de operatie. Veel mensen die net een nieuwe heup hebben gekregen spreken over startpijn. Dit is de pijn die gevoeld wordt bij de eerste stappen met de nieuwe heup. De pijn zal langzaam verminderen.

Heuppijn na sporten en bursitis

Sporten is goed voor het lichaam maar teveel sporten is niet goed. Een overbelasting van het lichaam treedt al snel op. In Nederland bewegen mensen veel te weinig dan goed is. Als er een keer wordt gesport is dat vaak veel te veel en veel te intensief in één keer. Het lichaam is in dat geval dan niet gewend aan langdurige sport of in één keer veel te intensieve sport. Een blessure ligt dan al snel op de loer. Heuppijn kunnen ontstaan na verschillende sporten. Ook zwemmen kan pijn in de heup veroorzaken. Andere sporten of lichaamsbewegingen die heuppijn kunnen veroorzaken zijn:

 • Hardlopen
 • Traplopen
 • Hurken
 • Touwtjespringen

De meeste pijnen die na het sporten ontstaan is pijn afkomstig door een kleine ontsteking van de slijmbeurzen (bursitis). De slijmbeurzen kunnen ook geïrriteerd raken. In dat geval zijn ze nog niet ontstoken maar wordt er wel pijn gevoel. Wat veel mensen niet weten is dat een geïrriteerde of ontstoken slijmbeurs ook een chronische kwaal kan worden. Dit betekent dat de pijn altijd in zware of in mindere mate wordt gevoeld. De pijn kan zeer snel optreden na minimale lichaamsinspanning. Als de pijn chronische is geworden is dat zeer belastend voor de persoon in kwestie. Een chronische bursitis ontstaat meestal door langdurige pijnen die genegeerd worden. Ook als er bij blessures toch door gesport wordt (en de pijn genegeerd wordt) kan de pijn chronisch worden door chronische bursitis.

Een zalf dringt vaak niet diep genoeg door

Medicijnen tegen heupklachten en pijn

Als er veel pijn wordt gevoeld zal er snel gedacht worden aan ontstekingsremmers of andere pijnstillende medicatie. De drie meest voorkomende pijnstillers zijn: aspirine, ibuprofen en paracetamol. Deze drie medicijnen werken goed tegen pijn en kunnen in sommige gevallen zelfs de symptomen van ontstekingen verminderen. Wanneer er sprake is van bursitis kan het gebruik van pijnstillers averechts werken. Men kan het gevoel krijgen dat de pijn voorbij is en de heup weer gaan belasten. Dit zal uiteindelijk de ontsteking alleen maar verslechteren. Het is zeer belangrijk om rust te nemen bij een ontsteking van de slijmbeurzen. Het smeren van bepaalde pijnstillende zalven (bijvoorbeeld Voltaren Emulgel) kan in sommige gevallen oppervlakkige pijnen doen wegnemen:

 • Voltaren Emulgel 1.16% gel met werkzame stof Diclofenac diethylammonium

Bij een slijmbeurs ontsteking van de heup werkt het smeren met de ontstekkingsremmer Diclofenac niet. De zalf kan namelijk niet diep genoeg door de huid penetreren om bij de pijnbron te komen. Smeren met diclofenac zal dus niets helpen. De zalf wordt met name gebruikt bij zeer oppervlakkige pijnen en eventueel bij gewrichtspijnen in de vingers of overige oppervlakkige gewrichten.

Vragen over heupklachten

Pijn in de heup is een zeer breed onderwerp en er kunnen veel meer factoren zijn die de pijn bewerkstelligen. Het is echter wel zo dat de meest voorkomende oorzaak een blessure of overbelasting van de heup is. Vaak is er dan een slijmbeurs geïrriteerd of ontstoken. Bij twijfel is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan u eventueel doorsturen naar een specialist op het gebied van heupen. De volgende oorzaken kunnen heuppijnen ook veroorzaken, echter zijn deze minder vaak voorkomend:

 • Ondervoeding
 • Verkeerde schoenen
 • Botbreuken
 • Infectie
 • Tumor
Laatst aangepast op dinsdag, 30 augustus 2016 11:32

Reageer op: "Pijn in de heupen: slijmbeursontsteking, slijtage en nieuwe heup"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk