Anuskramp: steken in de anus

Anuskramp kan zeer heftig zijn Anuskramp kan zeer heftig zijn

Anuskramp is een zeer vervelende aandoening waarbij er plotseling zeer heftige krampen kunnen ontstaan in de anus. De krampen en steken kunnen mild zijn maar zonder duidelijke aanleiding ineens veranderen naar hevige krampen. Mensen met anuskrampen zijn vaak erg onzeker over de krampen en weten niet precies wat ze er mee moeten. Moet je bij anuspijn wel of niet naar de huisarts gaan? De krampen en steken die zich in de endeldarm of anus voordoen kunnen voortvloeien uit de ziekte van crohn, colitis ulcerosa of bij anale fissuren (soort kloofjes).

Anuskramp: wat is dat?

De krampen in het anusgebied zijn erg pijnlijk. Wie een darmziekte heeft kan er in veel gevallen vanuit gaan dat de krampen te maken hebben met de ziekte. Wie geen duidelijke darmziekte heeft kan ook anuskrampen krijgen. De oorzaak van deze krampen is niet duidelijk. In dat geval wordt er ook gesproken van een functioneel anorectale aandoening. De aandoening heeft dan dus niet een duidelijk andere lichamelijke oorzaak. De krampen die gevoeld worden zijn zeer intens en kunnen een stekend karakter hebben. Artsen schatten dat ongeveer 10% van alle mensen wel eens (paar keer per jaar) last heeft van anuskramp. Deze anuskrampen zijn echter normaal en onschuldig. De krampen ontstaan meestal in de nacht maar kunnen ook overdag gevoeld worden.

Een bad kan anuskramp verminderen

Behandeling van anuskramp

Voor mensen met hevige anuskramp bestaan er ook behandelingen. Als de achterliggende oorzaak een ziekte is (meestal een darmziekte) wordt daar eerst naar gekeken. Als er geen duidelijke ziekte is te vinden moeten er andere stappen worden ondernomen. Dit houdt meestal in dat er eerst gekeken wordt naar de thuissituatie en de situatie van de persoon zelf. Een grote dosis stress kan bijvoorbeeld anuskramp bewerkstelligen. Een lekker warm bed kan anuskramp verminderen. Ook een warm bad en andere ontspannende methoden kunnen anuskramp verminderen. De spier die anuskramp veroorzaakt moet zo min mogelijk geprikkeld worden en moet zich kunnen ontspannen. Wanneer de anuskramp aanhoudt kan de huisarts een zalf voorschrijven. De zalf moet bij anuskramp worden aangebracht. De volgende producten (medicijnen) kunt u gebruiken bij anuskramp. Diltiazem is in zalf en pilvorm verkrijgbaar. De medicijnen verlagen de spierspanning.

  • Diltiazem
  • ISDN

Wanner medicijnen die de spierspanning verlagen niet meer werken, of wanneer deze bij u sowieso geen effect hadden kan de huisarts u doorsturen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis kan er gekeken worden naar andere mogelijkheden. Vaak wordt er dan een Botox behandeling overwogen. De spier die de kramp veroorzaakt kan dan worden behandeld met een Botox injectie. Botox verslapt de spier zodat deze niet meer de kramp (en pijn) kan veroorzaken. De injecties met Botox moet wel worden herhaald en is dus geen permanente oplossing voor het probleem.

Ik schaam mij voor anuskramp

Mensen met anuskrampen kampen veelal met schaamte en onbegrip. De pijn kan zo heftig zijn dat mensen er zelfs van kunnen flauwvallen. Wanneer de pijn en krampen niet verdwijnen is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts weet wat anuskramp is en heeft in veel gevallen meerdere mensen gehad met dezelfde klachten. De aandoening is niet zeldzaam. Wanneer u het een ongemakkelijk onderwerp vindt of wanneer u zich voor uw kwaal schaamt is het altijd verstandig om dit duidelijk aan te geven bij uw huisarts.

Laatst aangepast op dinsdag, 01 november 2016 01:10

Reageer op: "Anuskramp: steken in de anus"

1 Reactie

  • Reactielink Ramoutar woensdag, 06 september 2023 12:28 Geplaatst door Ramoutar

    Beste mensen ik heb geen anus kram, maar wel opgeblazen maag en darmen veel winderige
    Mijn mail is boedho37@gmail.com
    De arsten vinden wel dievetikels ook veel bloedverlies na ontlasting wat moet ik zelf doen graag antwoord aub

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk