Fruitvliegjes: een plaag van fruitvliegjes

Gevangen fruitvliegjes Gevangen fruitvliegjes

Fruitvliegjes is de Nederlandse benaming voor de Drosophila. Deze kleine vliegjes van ongeveer 3 a 4 millimeter vinden we vooral wanneer het warm en zonnig is. De vliegjes kunnen in warme, vochtige dagen zich razendsnel vermenigvuldigen en voor een groot fruitvliegjes plaag zorgen. De plaag concentreert zich meestal in de keuken of andere ruimte waar voeding is te vinden. De voeding van een fruitvliegje bestaat uit materiaal dat kan gisten. Gistcellen zijn een ware traktatie voor de fruitvlieg.

Wat zijn fruitvliegjes

Een fruitvliegje is een klein gevleugeld vliegje. Het vliegje komt uit de orde van de tweevleugeligen (Diptera). Het is makkelijk om de mannetjes van de vrouwtjes te onderscheiden. De mannetjes hebben een zwart stipje op de achterkant. De vrouwtjes hebben geen zwart stipje en hebben een puntig lichaam. Fruitvliegjes hebben 8 chromosomen. Fruitvliegjes kunnen met name in de zomer, bij warm weer, een plaag worden in de keuken. Een fruitvliegjes plaag kun je vrij makkelijk oplossen.

Waar komt de fruitvlieg vandaan?

Veel mensen denken dat fruitvliegjes, ook wel bananenvliegjes genoemd, met het gekocht fruit meekomen. Echter is dat niet helemaal het geval. Fruitvliegjes komen meestal gewoon van buiten aanvliegen. Doordat fruitvliegjes bijzonder klein zijn kunnen ze met gemak door elk klein kiertje kruipen. Ook kunnen ze natuurlijk heel makkelijk in de keuken terecht komen wanneer er een keukenraam openstaat of wanneer een andere grote doorgang openstaat. Fruitvliegjes vinden de weg naar het gistend materiaal via geur. De geur van gistende etensresten maakt de fruitvlieg helemaal gek.

Gist staat garant voor fruitvliegjes

Welke voedingsresten gaan gisten?

Voeding dat kan gaan gisten bestaat meestal uit fruit. In principe kan voeding gaan gisten als het gistcellen bevat. Deze gistcellen zitten bijvoorbeeld ook in bier. Wanneer je een bierflesje open laat staan komen daar veel fruitvliegjes op af. Ook wanneer je een overrijpe banaan op het aanrecht laat liggen komen fruitvliegjes hier zeker op af. De vliegjes leggen eitjes op het fruit.

Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Het is natuurlijk heel erg simpel om van fruitvliegjes af te komen. Je moet de hele keuken goed ontsmetten. Denk dan aan het schoonmaken in alle kieren en hoeken. Gebruik een goed schoonmaak product. Tevens moet je extra goed schoonmaken op plekken waar voedingsresten kunnen liggen. Denk dan aan je magnetron en oven. Ook je koelkast en afvalbak verdient extra aandacht. Fruitvliegjes zijn klein en kunnen op veel plekken komen. Ook een afvalbak dat niet goed sluit is natuurlijk erg makkelijk voor een fruitvliegje om te bereiken. Zorg dus dat je afvalbak goed sluit.

Fruitvliegjes vangen met azijn

Je kunt fruitvliegjes zelf ook heel makkelijk vangen. Probeer ze niet zelf met je handen te vangen maar ga ze vangen met een val. Je legt een schaaltje op een plek waar veel fruitvliegjes zijn (de bron van de plaag). In het schoteltje schenk je azijn en een klein beetje schoonmaakmiddel. Het schoonmaakmiddel zal het wateroppervlak breken. Als een fruitvliegje op het azijn terecht komt zal deze verdrinken. Een aantal schoteltjes met azijn en afwasmiddel is een zeer effectieve manier om fruitvliegjes te vangen.

Fruitvliegjes vermenigvuldigen zich razendsnel

Wie eenmaal een plaag van fruitvliegjes in huis heeft moet dus snel ingrijpen. Een fruitvliegje legt tot wel honderd eitje die allemaal zeer snel (ongeveer een dag) uitkomen. De uitgekomen fruitvliegjes zijn binnen 14 dagen ook weer in staat om zelf eitjes te leggen. Binnen een zeer korte tijd is er snel een plaag ontstaan. Rottend fruit, alcohol en allerlei gistende producten zijn een ware traktatie voor de fruitvlieg maar vergeet ook zeker niet de schimmel. Schimmels lokken ook fruitvliegjes. Wie een aantal dagen tot weken van huis is moet ook nooit vergeten om de Senseo pads of koffiefilter met koffiedik uit het apparaat te halen en dit in een afgesloten vuilnisbak gooien.

Laatst aangepast op dinsdag, 20 juni 2017 18:27

Reageer op: "Fruitvliegjes: een plaag van fruitvliegjes"

2 reacties

  • Reactielink  Marinka zondag, 01 augustus 2021 12:10 Geplaatst door Marinka

    Echt geen zever…. Hier in huis werkt het top

  • Reactielink Cathy maandag, 11 juni 2018 09:22 Geplaatst door Cathy

    Klopt niet.
    Dikke zever

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk