Wat is het Assepoester complex?

Assepoester complex Assepoester complex

Het Assepoester complex wordt vaak gezien bij vrouwen, echter komt het steeds vaker voor bij mannen. Mensen met dit complex krijgen het gevoel dat ze verzorgd moeten worden, veelal door een man. Ze hebben daarnaast het idee dat er altijd wel iemand is die voor ze zorgt, ze ondersteunt of begeleiding geeft. Dit kan op den duur zorgen voor een lager zelfbeeld.

Het Assepoester complex

Een complex waarbij (veelal) vrouwen het gevoel krijgen dat ze niets kunnen wordt soms in de psychologie het Assepoester complex genoemd. Veel mensen kennen het verhaal wel van Assepoester. Een beeldschone vrouw wordt gered door een knappe prins. Daarnaast krijgt Assespoester hulp van haar grootmoeder. Via een betovering krijgt Assespoester een prachtige jurk die ze kan dragen tijdens het bal in het kasteel van de prins. Het verhaal van Assepoester geeft een vrouw weer die afhankelijk is van anderen. Ze wordt door verschillende mensen (en zelfs dieren) gered of geholpen. Zelf doet ze weinig.

Ik wil de beslissing niet maken..

Minderwaardigheidscomplex

Het Assepoester complex is niet hetzelfde als het minderwaardigheidscomplex. Vrouwen die het gevoel hebben dat ze verzorgd moeten worden hebben doorgaans geen verstoord zelfbeeld. Bij het Assepoester complex heerst er een gevoel dat iemand anders (meestal de man) zorg moet bieden aan de vrouw. Het gaat in dit geval ook om beslissingen die gemaakt moet worden. De vrouw in kwestie vertrouwt erop dat de man weet wat hij doet. Ook beslissingen die direct invloed hebben op de vrouw zelf laat iemand met het Assepoester complex over aan iemand anders, veelal haar partner. 

Het Assepoester complex lijkt op meerdere vlakken het tegenovergestelde van het Superman complex waarbij, met name mannen, het idee hebben dat iedereen moet worden gered en zijn hulp nodig heeft.

Symptomen Assepoester complex

De volgende symptomen spelen bij het assepoester complex:

  • Iemand zal altijd wel voor mij zorgen
  • Afwachtend, kan geen beslissingen maken
  • Lager zelfbeeld, echter geen minderwaardigheidscomplex

Assepoester complex bij mannen

Het complex komt niet alleen bij vrouwen voor. Ook mannen kunnen dit complex ontwikkelen. Het Assepoester complex is dus geen vrouwenkwaal. Let wel, het Assepoester complex is slechts een benaming die gegeven is aan bepaald gedrag bij mensen. In de psychologie worden complexen veelal niet gelabeld. Het Assespoester complex is een niet-klinische term en wordt niet gebruikt in de DSM.

Laatst aangepast op dinsdag, 19 september 2017 16:18

Reageer op: "Wat is het Assepoester complex?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk