Voeding met weinig koolhydraten; in koolhydraat arm dieet
Voeding met weinig of geen koolhydraten, wat kun je eten en wat niet? Koolhydraten is de verzamelnaam voor suikers en zetmeel in onze voeding. We hebben koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren, de koolhydraten worden tijdens het verteringsproces omgezet in glucose en dit dient als brandstof voor ons lichaam. Nemen we niet genoeg koolhydraten tot ons dan worden we snel slap, moe en kunnen we niet meer goed functioneren. Waar zitten goede koolhydraten in en waar de slechte die we beter kunnen vermijden? Door op je koolhydraten te letten kun je snel afvallen; past een koolhydraat arm dieet bij jou?
Dik door te veel koolhydraten; kan dat?
Als je te veel koolhydraten binnen krijgt, dan word je met een reden dik. Je wordt dik omdat het overschot aan glucose in je lichaam wordt omgezet in vet. Een goede balans vinden in je voeding is dus van essentieel belang wil je afvallen middels een koolhydraat arm dieet.
Hoeveel koolhydraten? Wat is gezond?
De volgende tabel geeft een beeld van wat normale voeding aan koolhydraten mag bevatten. Een normaal voedingspatroon bevat 50% koolhydraten, 30% vetten en 20% eiwitten. Natuurlijk is dit afhankelijk van je persoonlijke, lichamelijk toestand, dit is een gemiddelde. Voor de koolhydraten geldt dat 5 tot 7 gram per kilo lichaamsgewicht, per dag, normaal is. Wil je een perfect uitgebalanceerd dieet dan kun je een diëtist raadplegen.
Goede en slechte koolhydraten; het verschil
Er bestaan verschillende soorten koolhydraten, misschien ken je ze wel de goede en de slechte koolhydraten, maar wat is het verschil? Goede koolhydraten zijn koolhydraten die het lichaam niet snel zal omzetten in suikers en langzaam hun energie afgeven aan het lichaam. Goede koolhydraten zorgen hierdoor voor minder sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Slechte koolhydraten daarentegen worden snel afgebroken en de suikers worden snel opgenomen in je lichaam. Het eten van slechte, snelle koolhydraten kan dus tot sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel resulteren. Deze snelle stijging van je bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je lichaam insuline gaat aanmaken om de te hoge bloedsuikerspiegel te neutraliseren, dit kun je beter voorkomen. Insuline zorgt voor de opslag van vet in onze vetcellen en bovendien vergroot je de kans op suikerziekte. Langzame koolhydraten zijn dus beter dan snelle koolhydraten.
Wat is de glycemische index (GI)?
De glycemische index is een maat die aangeeft hoe snel de koolhydraten uit een bepaald product in ons lichaam worden omgezet in suikers. Producten met een hoge glycemische index van meer dan 70 bevatten veel slechte koolhydraten. Producten met een lage glycemische index bevatten langzame, goede koolhydraten en passen daarom goed in een koolhydraat arm dieet.
Voedingslijst; langzame koolhydraten zijn onder anderen:
- spaghetti
- zilvervliesrijst
- melk
- yoghurt
- bonen
- appels
- peulvruchten (bonen, erwten, linzen)
- sinaasappels
- bruinbrood
- volkoren producten (macaroni/spaghetti)
- aardappels
- groenten (behalve mais en doperwten)
Voedingslijst met snelle koolhydraten (die je dus beter kunt vermijden zijn):
- witte rijst
- honing
- witbrood
- gebakken aardappels
- suiker
- snoep
- vruchtensap
- witte pasta
- wit rijst
- alles met wit meel