Wat is het Orestes complex?

Diepe haat Diepe haat

Bij het Orestes complex bestaat er een diepe haat van een zoon die gericht is op zijn eigen moeder. De haat wordt in dit geval geuit als het compleet vermijden en stopzetten van contact met de moeder. De zoon doet er dus alles aan om de moeder te negeren. Wanneer er geen contact meer is gelegd kan de zoon met het Orestes complex overgaan op geweldadige acties richting zijn moeder.

Een zoon met het Orestes complex

Wanneer er sprake is van diepe haat van een zoon richting zijn eigen moeder spreekt men in de psychologie over het Orestes complex. Haat kan zo diep zijn geworteld dat er geen contact meer wordt gezocht met de moeder. Totale stopzetting van omgang wordt vaak gezien als extreem vervelend voor beide partijen. Toch kan de haat zo sterk zijn dat er geen omgang meer wordt gezocht. Een zoon met het Orestes complex kan na stopzetting van contact overgaan op geweld. De uitwerking van deze actie is dan vaak afhankelijk van de reactie die de moeder en overige familie geven.

Gewelddadig gedrag door de zoon richting de moeder

Geweld kan zeer excessief zijn. Niet alleen kan er sprake zijn van verbaal geweld, ook non-verbaal geweld kan voorkomen. In bepaalde gevallen kan er zelfs ovegegaan worden tot moord, verricht door de zoon.

Behandeling van het Orestes complex

Behandeling bestaat bijna altijd uit intensieve gesprekken met een psychiater / psycholoog. Let wel, het Orestes complex is een manier om de haat van de zoon te beschrijven. De naamgeving stamt uit de tijd van Freud - psychoanalyse. Tegenwoordig worden complexen niet vaak bij naam genoemd. Dit om labeling tegen te gaan.

Laatst aangepast op dinsdag, 23 augustus 2016 14:04

Reageer op: "Wat is het Orestes complex?"

1 Reactie

  • Reactielink jannie zondag, 31 december 2017 13:19 Geplaatst door jannie

    Sexsisme en narsistische stoornis

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk