Gele tong: oorzaak van een tongverkleuring

Tongverkleuring Tongverkleuring

Wanneer de tong gezond is heeft deze een rozerode kleur. De kleur van de tong kan ook verkleurd zijn naar een gele kleur. Wat is de oorzaak van een gele tong en wat kun je daar precies aan doen? Heb je een infectie of is er sprake van iets anders? Wat zijn de mogelijke oorzaken van een tongverkleuring en kan de tong ook verkleuren naar bijvoorbeeld een bruine of zwarte kleur? Welke behandeling is mogelijk bij een gele tong verkleuring? Lees hier over de oorzaken van een tongverkleuring.

Een gele tong: herkennen

Als de tong geel verkleurd is zie je dat snel. Meestal is het achterte gedeelte van de tong een beetje geel geworden. Het kan ook zijn dat de tong een beetje geelbruin van kleur is. In de meeste gevallen betreft het de achterste gedeelt van de tong. Op die plek is de tong namelijk een beetje ruw en zijn de groeven van de tong wat dieper. De groeven spelen een grote rol bij een gele aanslag. In de groeven kunnen bacteriën zich makkelijk opstapelen en vermenigvuldigen. Als dit gebeurt kan de tong geel verkleuren. Je herkent een tongverkleuring aan een kleur die niet rozerood is en zich meestal op een bepaalde plek concentreert.

Een gekleurde tong kan stinken

Stink adem en verkleurde tong

Als de tong geel van kleur is gaat dit vaak gepaard met een vieze adem. De groeven van de tong zijn ideaal voor bacteriën. Normaal gesproken kunnen de bacteriën weinig kwaad en heb je ook geen last van de tongbacteriën. Als er iets verandert met bijvoorbeeld je ademhaling kunnen bacteriën vrij spel krijgen. Als je bijvoorbeeld in de nacht slaapt met je mond open kan de tong een beetje uitdrogen. Het vocht op de tong verdampt dan waardoor je tong steeds meer vocht verliest. Bacteriën kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen en scheiden een zwavelverbinding uit. Een zwavelverbinding stinkt. 

Neusverkoudheid en gele tong

Als je een neusverkoudheid hebt ben je meer geneigd om door je mond te ademen. Het gevolg is dat je tong sneller uit kan drogen dan normaal het geval is. Dit kan een tongverkleuring veroorzaken. Ook een witte aanslag is een teken dat er veel kleine organismen op de tong aanwezig zijn. De kleine organismen (bacteriën) kunnen meer hun gang gaan als je veel door je mond ademt en de tong sneller uitdroogt. 

Weinig drinken en stink adem

Er wordt wel eens gezegd dat je meer moet drinken als je adem vies ruikt. Dit komt doordat het drinken de tong als het ware een beetje reinigt. Tijdens het drinken bevochtig je de tong en slik je de bacteriën weg die op de tong groeien. De bacteriën zijn de oorzaak van een vieze stink adem. Als je weinig drinkt kan de tong weer makkelijker uitdrogen en kan een stink adem sneller tot stand komen. Als je veel drinkt (water) kunnen bacteriën minder snel uitbreiden.

Orale Candidiasis (witte verkleuring)

Niet alleen bacteriën kunnen een aanslag veroorzaken op de tong. Ook schimmels (gistcellen) zijn soms de boosdoener. Bij orale candidiasis zijn gistcellen verantwoordelijk voor witte aanslag. Niet alleen het achterste gedeelte van de tong is aangetast. Het kan ook voorkomen dat het voorste gedeelte van de keel is aangetast. Je herkent de schimmelinfectie in de keel aan rode en witte vlekken. Je ziet direct dat er iets niet goed is met je keel en tong.. De schimmelinfectie kan zich zeer snel verspreiden. Het gaat bij orale candidiasis om de schimmel candida albicans. Deze schimmel komt bij mensen veel voor. Bij ongeveer de helft van de Nederlanders is deze schimmel in de mond/keelholte aanwezig. De witte vlekken worden zichtbaar als de afweer is aangetast.

Wat moet je doen bij een tongverkleuring?

Als je een verkleuring aan de tong constanteert kun je naar de huisarts gaan. De huisarts zal de tong inspecteren en uitzoeken om welke aandoening het precies gaat. Als er sprake is van een schimmelinfectie kan de huisarts een antischimmelmiddel voorschrijven. Als er sprake is van een bacterie overwoekering kan de arts adviseren om bijvoorbeeld meer water te drinken. Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk door je neus te ademen. Er zijn ook andere vormen van een tongverkleuring die meer aandacht vergen. Je moet dan denken aan een zwarte tongverkleuring. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts.

Laatst aangepast op donderdag, 03 november 2016 13:18

Reageer op: "Gele tong: oorzaak van een tongverkleuring"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk