Kramp in oogspieren convergentiespasme oorzaken

Kramp in oogspieren Kramp in oogspieren

Kramp kan in alle spieren voorkomen, zo ook in de oogpieren. Deze vorm van kramp in de oogpieren  ook wel convergentiespasme genaamd is echter vrij zeldzaam, maar dit maakt het er niet minder vervelend om. De spier die vaak verkrampt is de oogspier die zorgt voor de binnenwaartse oogbeweging, maar ook andere oogspieren kunnen verkrampen. Convergentiespasme kan verschillende oorzaken hebben, helaas zijn deze oorzaken vaak lastig te vinden, tot grote ergernis van de mensen die last hebben van deze zeer vervelende aandoening.

Kramp in de oogspieren convergentiespasme

Iemand die weleens last heeft ven verkrampte spieren weet dat dit geen pretje is. Rustig afwachten is vaak de enige oplossing om weer van de kramp te worden verlost. Iemand die last heeft convergentiespasmen ervaart een kramp in de oogspier of oogspieren.  Convergentiespasme komt bij kinderen voor, maar ook volwassenen kunnen last krijgen van deze aandoening.

Wat zijn de klachten en symptomen bij convergentiespasme?

Een convergentiespasme kan de volgende klachten veroorzaken:

 • Evenwichtsstoornissen
 • Duizeligheid
 • Dubbel zien
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Branderige ogen
 • Problemen met lezen

Wat kan er worden gedaan aan convergentiespasme?

De oorzaak achterhalen van kramp in de oogspier of oogspieren is vaak moeilijk te achterhalen. Soms wordt de oorzaak gevonden bij een bepaalde medicatie, een psychische spanningen of een neurologische aandoening. Een operatie aan de oogspier, oogdruppels of het afdekken van een oog kan een oplossing bieden maar vaak is er simpelweg niets aan te doen. Desondanks is het altijd aan te raden een bezoek aan het ziekenhuis/oogarts te brengen om eventuele schade aan de oogbol te voorkomen.

Reageer op: "Kramp in oogspieren convergentiespasme oorzaken"

2 reacties

 • Reactielink Ineke zaterdag, 25 mei 2019 20:39 Geplaatst door Ineke

  Ik heb echt kramp in mijn ogen met name in de nacht.
  Doet echt erg zeer!
  Mijn ogen gaan dan ook niet open, lijkt dan net of de spier dan weigert..is daar iets aan te doen?

 • Reactielink Arie zaterdag, 11 november 2017 07:02 Geplaatst door Arie

  Hallo,

  Ik heb nu twee keer gehad dat ik op de bank iets op mijn tel aan het lezen was en mijn oog op een gegeven moment naar links bleef staan, was heel eng!! Is dit het soort wat hierboven besproken wordt..!

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk