Trillend ooglid: oorzaak en behandeling van ooglid spasme

Trillend ooglid door stress Trillend ooglid door stress

Een trillend ooglid komt met name voor bij mensen die langdurig veel stress ervaren. De oogleden of het ooglid kan voortdurend gaan trekken. Deze vervelende aandoening komt meestal bij één ooglid voor en kan een aantal dagen aanhouden. Rust en slaap kan het probleem doen verhelpen. Daarnaast is het belangrijk om de bron van de stress aan te pakken. Hoe ontstaat een trillend of spastisch ooglid en welke behandeling is mogelijk?

Een trillend ooglid is niet gevaarlijk voor de gezondheid

Bijna elk mens ervaart wel eens de symptomen van langdurige stress: vermoeidheid, lusteloosheid en neerslachtigheid. Psychische symptomen komen vaak voor bij stress, echter kan stress ook gevolgen hebben voor het lichaam zelf. Een trillend ooglid (blepharospasme) is vaak het resultaat van langdurige stress. Vermoeidheid is de veroorzaker van de trillende en spastische oogleden. Wie last heeft van trillende oogleden hoeft zich in principe geen zorgen te maken. De symptomen verdwijnen vaak na een aantal minuten tot een aantal dagen. Het trillen is echter wel enorm vervelend en voelt onaangenaam. Een trillend ooglid vormt geen directe bedreiging voor de gezondheid. De achterliggende oorzaak is echter veel ernstiger. Langdurige stress is gevaarlijk en moet zo snel mogelijk worden opgelost.

Spanningen bij de oogleden

Een stressvolle situatie zorgt voor veel spanningen in het lichaam. Het lichaam heeft de natuurlijk neiging om de spanning weg te werken, echter bij langdurige stress is dat vaak niet mogelijk. Rust komt dan zelden voor. Om de spanning toch te doen verminderen kan het lichaam schokken afgeven. Een schok kan de ledematen treffen, bijvoorbeeld een schokkend arm of schokken in de benen. Ook de ogen zijn vaak slachtoffer van langdurige stress. We gebruiken de ogen erg veel. De oogspieren moeten veel werk verrichten en kunnen daardoor snel vermoeid raken. Wie onvoldoende rust neemt, zal daarom de gevolgen snel vernemen. Het lichaam probeert zich te ontspannen door middel van kleine schokjes. De spanning moet er namelijk uit. Een trillend ooglid is het resultaat.

Vermoeidheid door werk

Het lichaam is niet gemaakt om langdurig voor een computerscherm te zitten. Wie uren voor een computerscherm zit te turen kan op den duur last krijgen van trillende oogleden. De oogspieren ervaren veel stress en vermoeidheid bij langdurig werken voor een computer. Het is verstandig om elk uur even iets anders te doen. Computerschermen zijn niet het enige probleem voor trillende oogleden. Ook langdurig autorijden of bijvoorbeeld langdurig een boek lezen kan voor problemen zorgen. Hoe langer de ogen moeten werken, hoe groter de kans bestaat dat er trillende oogleden optreden. Rust is vaak de enige oplossing om een spastisch ooglid te doen verminderen. De volgende werkzaamheden vergroten de kans op een trillend ooglid:

  • Kantoorwerk met veel stress: bijvoorbeeld werken in een callcenter
  • Medisch werk waarbij specifiek naar één punt wordt gekeken: bijvoorbeeld tandarts en pedicure
  • Werken met de computer: bijvoorbeeld werken als tekstschrijver

Extreme trillingen in het gezicht

Trillingen bij de oogleden kunnen zich ook uitbreiden naar andere delen van het gezicht. Ongeveer één op de 20.000 mensen heeft hier last van. Vaak zijn de mondhoeken en ogen aangedaan. Onwillekeurige spasmes komen dan vaak voor waarbij de ogen zich dichtknijpen en de mondhoeken trillen. Ook de mond, nek en wenkbrauwen kunnen in extreme gevallen spastisch gaan trekken. Het is verstandig om de (huis)arts te waarschuwen. Een behandeling kan in dat geval nodig zijn.

1 op de 20.000 mensen heeft last van extreem trillende oogleden

Behandeling van een trillend ooglid

De behandeling bestaat uit rust. Sluit de ogen een tijd en laat de oogspieren ontspannen. Na een tijd zullen de trillingen stoppen. Daarnaast kan een zachte massage van de oogspieren ook helpen. Het trillend ooglid zachtjes aanraken en/of met een wattenstaafje masseren kan eveneens helpen. Ga nooit te hard wrijven of langdurig knipperen. Dit maakt het allemaal erger. 

Tot slot

Kleine spasmes en trillingen bij de oogleden is vervelend en irritant. Het kan de werkzaamheden belemmeren en men kan zich onzeker voelen. De oorzaak van een trillend ooglid is bijna altijd langdurige stresss of extreme vermoeidheid van de oogspieren. De behandeling bestaat uit een zachte massage van de oogleden. Beter is het om je rust te pakken en de ogen te sluiten. Na voldoende rust zijn de trillingen verdwenen. De meeste mensen ervaren de trillingen een paar minuten tot een aantal dagen. Wie veel rust en vermoeidheid tegen gaat zal doorgaans minder last krijgen van trillende oogleden.

Heb jij wel eens last gehad van een trillend ooglid, of heb je er nu misschien wel last van? Heb je last van stress en ligt er veel druk op je schouders? Deel je ervaring door het reactieformulier onder dit artikel in te vullen!

Laatst aangepast op dinsdag, 02 augustus 2016 13:57

Reageer op: "Trillend ooglid: oorzaak en behandeling van ooglid spasme"

3 reacties

  • Reactielink Nini vrijdag, 09 maart 2018 08:17 Geplaatst door Nini

    Bij stress verbruik je veel meer magnesium, dat is de reden dat je er eerder last van hebt tijdens stressvole periodes, het is niet moeilijk maar veel huisartsen kijken over dit gegeven heen.

  • Reactielink Nini vrijdag, 09 maart 2018 08:13 Geplaatst door Nini

    Typerend verschijnsel van gewoon magnesiumtekort, even tijdje magnesiumcitraat nemen 400 mg per dag en dan 200 mg per dag. om alles weer op orde te hebben. Zeer veel enzymen en allerlei functies zenuwen spieren zijn afhankelijk van voldoende magnesium in het lichaam. Het is een snelle en goede oplossing. Iedereen is magnesiumdeficient tegenwoordig want het zit niet meer in ons voedsel, de gronden zijn uitgeput. We moeten dit supplementeren.

  • Reactielink Lies zaterdag, 13 augustus 2016 21:19 Geplaatst door Lies

    Ik zit al enkele jaren met een trillend oog dat ook men wang en mondhoek soms mee rekt, ben er al meerdere keren voor naar de neuroloog geweest.... Nu een 14 dagen geleden een Botox inspuiting gehad maar tot nog toe geen verbetering. Weet u soms wat ik er aan kan doen?

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk