Het ophoesten van geel en bruin slijm

Slijm ophoesten Slijm ophoesten

Het ophoesten van slijm is erg vervelend. Waar komt het slijm vandaan en waarom moet je dit slijm ophoesten? Is er iets aan de hand met het lichaam en de longen en moet ik mij zorgen maken? Het ophoesten van geel/bruin slijm komt met name voor bij mensen die een soort van ontsteking hebben in de longen. Vaak zijn deze ontstekingen veroorzaakt door blootstellingen van schadelijke stoffen/lucht. Rokers hebben met name last van het ophoesten van geel/bruin slijm. Wat moet je doen tegen het ophoesten van slijm?

Roken: ophoesten van slijm

De meeste mensen herkennen wel het rokershoestje. Dit hoestje klinkt onschuldig maar dat is het natuurlijk niet. Bij zware rokers zijn de trilhaartjes erg beschadigd. Trilhaartjes in de longen zorgen ervoor dat slijm en vies afval uit de longen wordt verwijderd. Dit is een natuurlijk proces dat de longen jong en fris houdt. Wanneer de trilhaartjes zijn vernietigd door de teer, nicotine en andere schadelijke stoffen in een sigaret kan dit niet goed meer plaatsvinden. Het resultaat is dat de longen op een gegeven moment volraken met vieze stoffen, teer en slijm. Rokers moeten dit slijm wel kwijt en dat resulteert in een rokershoest.

Met name in de ochtend hebben rokers last van een rokershoest. In de avond/nacht proberen de nog werkende trilharen het vieze slijm en teer uit de longen te verwijderen. Aangezien dit maar half (tot helemaal niet meer) lukt moeten rokers in de ochtend het resterend vieze slijm en vuil er zelf uithoesten. Een rokershoest is vaak een eerste symptoom van de ziekte COPD.

Er kan sprake zijn van astma

Slijm ophoesten: astma

Wanneer het ophoesten van het slijm zeer moeizaam gaat kan er sprake zijn van astma. Mensen met astma laten vaak weten dat er zeer taai slijm wordt opgehoeset. Dit taaie slijm heet mucoïd sputum en is helderdun tot grijs van kleur.

Groen/gele slijm ophoesten

Wanneer er groen/geel slijm (purulent sputum) wordt opgehoest is het altijd oppassen geblazen. Groen/geel slijm kan namelijk duiden op een infectie van de luchtwegen. Een infectie kan zich op veel plekken voordoen. Het is daarom ook altijd verstandig om de huisarts in te schakelen wanneer je dit soort slijm ophoest. Laat het nooit op zijn beloop gaan, zeker niet wanneer er ook koorts bij komt kijken. De huisarts kan beslissen of er sprake is van een bacteriële infectie van de luchtwegen. Vaak krijg je dan een antibioticumkuur voorgeschreven.

Rood slijm: heb ik longkanker?

Het slijm hoeft niet altijd kleurloos/geel of bruin van kleur te zijn. Soms is het slijm ook rood van kleur (sanguinolent sputum). Rood slijm kan ernstig zijn. Wanneer er een ''roodachtige'' kleur aan het slijm zit kan dat betekenen dat er een bloedvat is geknapt. Dit kan gebeuren wanneer er te hard is gehoest. Tijdens het hoesten wordt het bloed dan vermengd met het slijm. Het resultaat is dan een roodachtige kleur van het slijm. Het is echter ook mogelijk dat er helemaal geen bloedvat van gezonde weefsel is geknapt. Het kan ook zijn dat er een longtumor aanwezig is die aan het bloeden is. Ga altijd naar de huisarts wanneer er meer dan één keer rood slijm omhoog komt.

Laatst aangepast op donderdag, 03 november 2016 13:21

Reageer op: "Het ophoesten van geel en bruin slijm"

1 Reactie

  • Reactielink Leah Poppe dinsdag, 20 februari 2018 06:30 Geplaatst door Leah Poppe

    Gifgroen slijm ophoesten, wat piepende ademhaling, geen eetlust, hoofdpijn nachtelijk zweten, niet fit voelen.

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk