Stinkende, pijnlijke en vochtige oren

Stinkende oren Stinkende oren

Het kan voorkomen dat de oren gaan ontsteken en gaan stinken. Een stinkend oor is dan iets wat snel kan voorkomen. Een stinkend oor is niet fijn en zeker geen pretje. De stank kan ongevraagd uit de oor komen. Een vieze geur uit je oor is meestal het gevolg van een ontsteking in je gehoorgang of een ontsteking bij je trommelvlies. Een oorontsteking kan veroorzaakt worden door verontreinigd water dat in je gehoorgang is gekomen. De bacteriën in het vieze water tasten je gehoorgang en trommelvlies dan aan. Het gevolg zijn pijnlijke oren met veel druk. Wat kun je doen tegen stinkende oren?

Stinkende oren bij een oorontsteking

Als je last hebt van een oorontsteking is het altijd zeer raadzaam om een arts te bezoeken. Een arts kan kijken waar de ontsteking zit en een advies geven. Een oorontsteking is doorgaans goed te behandelen. Als de ontsteking ernstig is kan er een antibacterieel middel worden voorgeschreven. Dit zorgt er voor dat de ontsteking minder wordt en de bacteriën worden gedood. Een oorontsteking zorgt voor veel druk in de oren en je gehoorgang. De oren zitten vaak dicht en je kunt niet meer goed luisteren. Ook kan een oorontsteking pijn geven in de overige holten van je hoofd (bijholtes) en kan er pijn ontstaan in je hoofd (hoofdpjin). Een nare geur uit de oren is vervelend. Wat moet je doen tegen nare geuren uit je oor?

Oren kunnen erg stinken

Vieze stank uit de oren

Stank of nare geuren komen vooral uit de oren als ze niet goed schoon zijn en bacteriën zich kunnen verzamelen (opstapelen). Ook overtollig oorsmeer kan hier aan bijdragen. Oorsmeer is een natuurlijk product dat dient ter bescherming van je gehoorgang en het soepel houden van je trommelvlies. Teveel oorsmeer verwijdert zich normaal gesproken via je gehoorgang. Het droogt uit en komt in verkuimelde vorm uit je gehoorgang vallen. Meestal merk je hier niet zoveel van. Als je met een wattenstaafje diep in je gehoor gaat kun je een gehoorgang irriteren. Dit kan zorgen voor een ontsteking waardoor je nare luchtjes kunt krijgen.

Je oren goed schoonhouden

Je oren hebben af en toe even wat extra aandacht nodig. Je hoeft in principe niet vaak je oren schoon te maken met een wattenstaafje. Een wattenstaafje wordt vaak ook niet aangeraden omdat je al snel te diep in je gehoorgang zit. Je drukt dan je oorsmeer tegen je trommelvlies en kunt snel je gehoorgang beschadigen. Een alternatief is je oren schoonmaken met een dikke wattenstaaf. Deze kan niet diep in je gehoorgang komen waardoor je de kans vermindert op beschadigingen.

Tijdens het douchen je oren niet vergeten schoon te maken

Vergeet ook niet dat je oren schoon gehouden moeten tijdens het douchen. Als je de haren wast met shampoo kan zeep in je gehoorgang terecht komen. Zeep droogt vervolgens uit en kan een ideale broedplaats worden voor bacteriën. Ook achter je oren is het warm en ideaal voor bacteriën. Stank en vieze nare geuren kunnen ontstaan als de oren niet goed worden gespoeld na het douchen met shampoo. Houd er dus rekening mee dat zeepresten goed weggespoeld moeten worden. Als je nu achter je oren wrijft en een nare geur aan je vingers ruikt heb je shampoo niet goed weggespoeld na het douchen.

Oorschelp en resten viezigheid

Ook je oorschelp is de ideale plek voor bacteriën. Het zijn bijna altijd de bacteriën die voor nare luchtjes zorgen. Je oorschelp is niet voor iedereen even makkelijk schoon te maken. Met een wattenstaafje kun je de oorschelp wel goed schoonmaken. Zand, zeepresten en vuil kun je het beste verwijderen tijdens het douchen.

Laatst aangepast op maandag, 07 november 2016 15:31

Reageer op: "Stinkende, pijnlijke en vochtige oren"

1 Reactie

  • Reactielink pierre@distrivers.nl zondag, 04 juni 2017 15:57 Geplaatst door pierre@distrivers.nl

    Pierre
    Hoi mijn oor stinkt ook en pijn.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk