Raar gevoel in keel: mogelijke oorzaak het globusgevoel
We hebben bijna allemaal weleens last van een stukje appel dat blijft steken in de keel, maar wat als je continue het gevoel hebt dat er iets in je keel zit? Veel mensen kampen met dit probleem en lopen de hele dag rond met het gevoel dat er iets in de keel zit. Het gevoel alsof er een ballon in de keel zit of het gevoel dat er een brok in de keel zit wordt vaak als omschrijving gegeven. Na inspectie van de keelholte wordt soms geconcludeerd dat alles er normaal uitziet, toch blijven de klachten aanwezig. De klacht het gevoel te hebben dat er iets in de keel zit of dat er een vernauwing in de keel zit heeft een naam. De benaming voor deze aandoening is het globuseffect of globusgevoel (globus nervosus). Mensen met het globusgevoel kunnen dit gevoel dagelijks ervaren en hebben soms het idee dat ademhalen of eten niet meer mogelijk is. Wat is de oorzaak van het globusgevoel en is er iets tegen te doen?
Wat is het globusgevoel?
Het globusgevoel (globus nervosus) of globuseffect is een aandoening waarbij het gevoel bestaat dat er zich iets in de keel bevindt. Het gevoel wordt vaak omschreven als een raar samengeknepen gevoel. Alsof er een ballon in keel zit. Ook het brok in de keel gevoel of brokgevoel wordt vaak als omschrijving gegeven. In sommige gevallen is er naast het rare globusgevoel ook sprake van kriebelhoest en/of heesheid. Het globusgevoel is een zeer vervelende aandoening, maar in de meeste gevallen onschuldig. De benaming van de aandoening zegt het eigenlijk al, het is een gevoel. Een raar gevoel als het globusgevoel kan echter wel vervelende bijkomstigheden hebben. Soms is het gevoel zo sterk dat het, het dagelijks leven gaat beïnvloeden en lichamelijke klachten gaat veroorzaken. Bij het globusgevoel kunnen deze klachten bijvoorbeeld ontstaan doordat er wordt gedacht dat ademhalen niet meer goed mogelijk is of doordat er wordt gedacht dat eten niet meer goed mogelijk is met alle gevolgen van dien.
Vele oorzaken mogelijk
Wat is de oorzaak van het globusgevoel?
Het globusgevoel is misschien een rare aandoening, maar er zijn wel degelijk oorzaken die dit gevoel kunnen veroorzaken dan wel uitlokken. Veel voorkomende oorzaken van een raar gevoel als het globusgevoel zijn:
- Bijzondere spieractiviteit
- Een (overmatig) gevoelige slokdarm
- Een droge keel door bijvoorbeeld: angst, stressvolle situaties, droevigheid of een andere stress uitlokkende omstandigheden
- Slikproblemen bijvoorbeeld: herhaald slikken door een een snelle ademhaling
- Verkeerd gebruik van de stem
- Veel hoesten of vaak slijm ophoesten, keelschrapen
Kan het glubusgevoel gevaarlijk zijn?
Het gevoel iets te hebben dat er in werkelijkheid niet ziet hoeft niet direct gevaarlijk te zijn, maar kan je leefstijl en lichamelijke conditie wel beïnvloeden. Je zou bijvoorbeeld anders kunnen gaan ademhalen, minder sporten doordat je denk dat dit niet mogelijk is of anders gaan eten doordat je denkt dat bepaalde voeding niet door de keel past. Het is natuurlijk anders als er niet alleen sprake is van een gevoel, maar dat er echt iets in de keel zit dat de de doorvoer van bijvoorbeeld voeding of lucht belemmerd. Een ziekteproces kan dit veroorzaken, er is in dit geval echt sprake van een belemmering in de keel. Het globusgevoel is gelukkig in de meeste gevallen het gevoel van een heftige, op dat moment aanwezige, reactie op bijvoorbeeld een emotie als boosheid of verdriet.
Het is verstandig naar dokter te gaan met het globusgevoel: als het gevoel continue aanwezig is en zich langzaam, maar constant ontwikkeld en erger wordt. Een onderzoek kan vaak snel duidelijkheid geven of er sprake is van een ernstige aandoening of een ziekte.