Kersttafel dekken: gezellig kerstmaal

Kerst! Kerst!

Kerstmis is er binnenkort weer. Kerst staat garant voor gezelligheid en leuke dingen. Natuurlijk staat kerst ook weer symbool voor veel lekkere dingen eten onder het genot van een lekker drankje. De kersttafel dekken kan voor mensen nogal wat stress veroorzaken. Hoe dek je de kersttafel en hoe maak je van de kerstmaaltijd een memorabel moment? Hoe laat je alle familieleden versteld doen staan van jouw kerstkunsten en wat ga je tijdens kerst serveren? Wordt het iets traditioneels of juist exotisch en hoe ga je de kersttafel versieren om de gezelligheid te verhogen? Hier lees je over het dekken van de kersttafel.

Kersttafel: de tafel dekken

Het is natuurlijk van belang om precies te weten hoeveel mensen er komen. Veel mensen in Nederland gaan kerst niet buiten het huis vieren maar gezellig in eigen huis. Kerst vieren in je eigen persoonlijke kring is misschien wel veel leuker dan in een restaurant. Er valt natuurlijk wel iets te zeggen over het vieren in eigen huis. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Kerst vieren in eigen huis levert vaak veel stress
 • Je moet tijd besteden aan inkopen doen
 • Kerst zorgt voor veel werk (schoonmaken)
 • Kerstmis is een dure periode

Toch is het vieren in eigen huis vaak wel gezelliger en kun je zelf bepalen wat je allemaal gaat doen. Denk aan het bekijken van een leuke kerstfilm of een gezellig spel. Je kunt ook gewoon bijelkaar op de bank zitten en gezellig met elkaar praten over van alles en nog wat. Kerst vieren in eigen huis heeft de volgende voordelen:

 • Het is vaak goedkoper
 • Je kunt alles zelf bepalen
 • Je bent in je eigen persoonlijke kring
 • Je kunt elkaar cadeaus op een gezellige manier geven

Hoe dek je de kersttafel?

Tijdens kerst is het natuurlijk van belang om de kersttafel leuker te dekken dan je anders doet. Als je plek hebt voor iedereen die komt is het belangrijk om ook genoeg stoelen te hebben. Tel de stoelen en zorg dat iedereen kan zitten. De tafel dek je met een prachtige tafelkleed met een leuke kerstmotief of juist effen van kleur. Vervolgens ga je zorgen voor prachtig servies: mooie borden en mooi bestek. Met kerst zorg je ervoor dat het allemaal net even wat extra is. Je zult het zeker gaan zien als alles af is.

Wat heb je nodig?

Voor een het dekken van je kersttafel heb je natuurlijk veel nodig. Je hebt sowieso het servies nodig. Zorg dat iedereen normaal kan zitten met voldoende ruimte. Tijdens kerst zit je meestal wat langer aan tafel dan normaal het geval is. Als alles mooi gedekt is zul je zien dat het nog wel een beetje kaal oogt. Op de kersttafel moeten ook leuke kerstvoorwerpen komen te staan. Meestal staat de kerstboom niet ver van de kersttafel. Dit verhoogt natuurlijk sowieso het kerstgevoel al, maar laat de kersttafel niet overschaduwen door je kerstboom. De kersttafel moet een uitnodiging zijn. Men moet zin krijgen om aan te schuiven. De volgende voorwerpen heb je nodig:

 • Servies van goede kwaliteit
 • Tafelkleed
 • Leuke kandelaar of sfeerlampjes
 • Kerstvoorwerpen (van goede kwaliteit)
 • Natuurlijke voorwerpen (verhogen de sfeer aanzienlijk)

Wat ga je koken?

Als alles er perfect uitziet is het natuurlijk belangrijk om op tijd te beginnen met de kerstmaaltijd. Om zo weinig mogelijk gedoe en stress te ervaren tijdens het organiseren van de kersttafel is het belangrijk om goed na te denken over het eten: wat ga je bereiden? Als je van te voren alles goed in je hoofd hebt zitten is het resultaat vaak veel beter en heb je er zelf ook veel meer plezier van. Een goed begin is het halve werk.

Laatst aangepast op zondag, 05 november 2017 14:03

Reageer op: "Kersttafel dekken: gezellig kerstmaal"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk