Handdoeken stinken na wassen: stinkende handdoek!

Stinkende handdoeken? Stinkende handdoeken?

Wat is nu lekkerder dan je af te drogen met een fris ruikende handdoek na het douchen? Helaas is vaak het tegenovergestelde het geval. De handdoek die je pakt stinkt muf en heeft een rare geur. Een stinkende handdoek komt veel voor en is een vervelende gewaarwording na een frisse douche. Wat is niet goed gegaan? Heb je niet goed gewassen? Stinkende handdoeken kunnen verschillende oorzaken hebben, gelukkig kun je zelf zorgen dat je na een volgende was jezelf kan afdrogen met een frisse schone handdoek. Hoe voorkom je een stinkende was en stinkende handdoeken?

Afdrogen met een stinkende handdoek

Na het douchen wil je, je afdrogen met een schone, fris uitziende handdoek. Helaas is dit niet altijd het geval. De handdoek stinkt een uur in de wind! De geur is vaak muf en zeer onfris en dat terwijl de handdoeken net zijn gewassen... Wat kan de oorzaak zijn van deze stank? Hoe kun je zorgen dat je na een volgende douche wel een heerlijk fris ruikende handdoek kunt pakken? Stank in handdoeken na het wassen kan verschillende oorzaken hebben, maar er is gelukkig ook iets tegen te doen. Een fris ruikende handdoek krijg je in verschillende stappen.

Stap 1 om stinkende handdoeken te voorkomen: de wasmachine

De eerste stap is een schone wasmachine. Dit klinkt misschien raar, maar veel wasmachines zijn niet schoon van binnen. Door het vele wassen kan vuil, viezigheid, zeep en vet zich gaan ophopen in naden/kieren en slangen. Maak je wasmachine geregeld goed schoon, ook van binnen en vergeet het zeepbakje niet. Dit bakje kun je vaak gemakkelijk verwijderen en even goed in de week zetten om alle oude zeepresten te verwijderen. Hoe maak je een wasmachine schoon? Een wasmachine kun je goed reinigen met een speciale wasmachinereiniger. Volg hiervoor de instructies op de verpakking voor een optimaal resultaat. Ook de volgende tips maken en houden de wasmachine schoon van binnen en voorkomen stinkende handdoeken:

  • Was om de 15 wassen een hete was van 90 graden.
  • Was om de 30 wassen een hete was met een handvol of kopje vol soda in de trommel
  • Was om de 30 wassen een hete was met een vaatwasblokje in de trommel

Stap 2 om stinkende handdoeken te voorkomen: het wassen

Is de trommel goed schoon dan kan vanuit een frisse basis worden gewassen. Was bij voorkeur de handdoeken apart van andere kleding, op een niet te kort programma en op de maximale temperatuur waarop de handdoeken kunnen worden gewassen. Wassen op een te lage temperatuur kan ervoor zorgen dat handdoeken niet goed schoon worden en bacteriën in leven blijven. Gebruik een wasmiddel van goede kwaliteit en een wasverzachter om de handdoeken lekker zacht te maken.  

Stap 3 om stinkende handdoeken te voorkomen: het drogen

Vaak worden de handdoeken op een vaste plek in huis gehangen om te drogen. De geuren in deze ruimte kunnen in de handdoeken trekken en een muffe stank veroorzaken. Bij voorkeur hang je de handdoeken buiten in de wind voor een heerlijk fris ruikende was. Heb je een droger, zorg dan ook dat de droger schoon is alvorens de frisse was in de droger te drogen. Stinkende handdoeken kunnen ook worden veroorzaakt door een stinkende wasdroger of een verouderde wasdroger die niet meer goed functioneert. Moet je de handdoeken binnen hangen bij slecht weer, zorg dan voor een kamer waar zeer goed kan worden geventileerd. Tip: centrifugeer de was nog een keer na het wassen, de droogtijd kan hiermee halveren!

Droog de handdoeken goed!

Stap 4 om stinkende handdoeken te voorkomen: opbergen

Zijn de handdoeken droog, vouw ze dan gelijk op en leg ze in de kast. Droog wil wel zeggen echt droog, niet een beetje droog. Halfdroge opgevouwen handdoek gaan stinken in de kast! Een afgesloten kast heeft de voorkeur, de handdoeken blijven hierin lekker fris en het voorkomt intrekken van bijvoorbeeld etensluchten, rook of andere geuren die een muffe stank kunnen veroorzaken. Ook het opbergen in de badkamer kan muffe, stinkende handdoeken veroorzaken. Vooral in een badkamer of douche met slechte ventilatie. De handdoeken worden in dit geval steeds vochtig, warm en drogen half op. Dit proces herhaald zich door het douchen meerdere keren. Warmt en vocht zijn een ideale basis voor schimmels en bacteriën om in de gedijen. De handdoeken kunnen nu, ondanks dat ze fris waren, weer gaan stinken. 

Het resultaat: geen stinkende handdoeken!

Heb je alle stappen gevolgd? Dan moet het er een einde zijn gekomen aan de muffe stinkende handdoeken na het wassen. Is dit niet het geval dan kan het zijn dat de wasmachine niet meer goed werkt. Wast de wasmachine nog wel op de aangegeven temperatuur? Je kunt zelf controleren of de machine nog wel goed warm wast door aan het glas te voelen tijdens het wassen. Voelt het glas het gehele programma koud aan dan wordt niet meer op een goede temperatuur gewassen en worden de handdoeken niet goed schoon. Er zit in dit geval niets anders op dan een nieuwe machine aan te schaffen of een monteur te laten komen voor reparatie van het defecte onderdeel.

Laatst aangepast op dinsdag, 10 januari 2017 12:18

Reageer op: "Handdoeken stinken na wassen: stinkende handdoek!"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk