Verstopte WC zelf oplossen tips en verstopping vookomen

Verstopte wc! Verstopte wc!

Een verstopte wc kan bij iedereen voorkomen. Een verstopping in de rioolbuis of in de wc pot is altijd duidelijk te herkennen doordat het water niet meer wegloopt. De wc kan bij nog een keer doorspoelen overstromen! Los het probleem dus eerst op alvorens de doorspoelknop nog een keer in te drukken. Een verstopte wc kan meerdere oorzaken hebben, soms is simpelweg teveel wc papier gebruikt of is er iets in de pot terecht gekomen wat de verstopping veroorzaakt. In veel gevallen is een verstopte wc zelf op te lossen zonder dat je gelijk een (dure) monteur of de rioolreinigingsdienst moet inschakelen. Lees snel de tips om je wc zelf te ontstoppen en bespaar vele euro's! 

Er zit iets klem in wc; zelf oplossen met een handschoen

In veel gevallen zit er iets klem in de wc pot. Het water, de ontlasting en het wc-papier moet vaak meerdere bochten door alvorens in de rioolbuis terecht te komen. Heeft je wc altijd goed gefunctioneerd en vloeit het water nu opeens niet meer weg? Grote kans dat een wc-papier prop de boosdoener is. Spoel nooit nog een keer door! Het water zal zich ophopen in de pot en alles zal overstromen! Om de doorgang weer vrij te maken zit er niets anders op dan de prop handmatig te verwijderen. Dit is  een vies klusje dus gebruik een rubberen handschoen met lang manchet. Ga nu met je hand onder water en trek het wc papier dat vast zit uit de pot. Gooi dit in een emmer en voer dit af. In veel gevallen zal het water gelijk doorstromen zodra de prop weg is. Test of de wc weer goed functioneert door een paar keer door te spoelen en te kijken of het water op een normale/snelle manier wordt afgevoerd.

Zit een wc-rol klem, speelgoed een telefoon of iets dat niet oplosbaar is, dan is bovenstaande methode ook de beste oplossing om zelf uit te voeren.

Er zit iets klem in mijn wc dat oplosbaar is

Soms valt er iets in de wc dat vrijwel niet oplosbaar is door bijvoorbeeld een ontstopper, in dit geval maak je gebruik van de rubberen handschoen om het blokkerende object te verwijderen. Blijft de wc verstopt nadat je het blokkerende object hebt verwijderd dan kan er het zijn dat nog een prop wc papier klem zit in buis waar je met de handschoen niet goed bij kan. Een methode om deze dieper gelegen verstoppingen te verwijderen is gebruik te maken van een ontstopper. Volg bij het gebruik van een ontstopper precies de aanwijzingen op de verpakking voor een optimaal resultaat.

Frituurvet hoort niet in de wc

Ik gooi vaak etensresten in mijn wc

Een wc is niet bedoeld om etensresten in de deponeren. Toch hebben veel huishoudens hier een handje van en wordt zelfs de inhoud van een friteuse in de wc geleegd. Dit is natuurlijk vragen om problemen. De vetresten koeken zich vast aan de wc en het buizenstelsel. Deze laag kan steeds dikker worden waardoor een verstopping kan ontstaan. Soms is een verstopping ook een combinatie van verschillende oorzaken. Weet je van jezelf dat je vaak etensresten door de wc spoelt, dan kun je de verstopping proberen op te lossen door heet water en een vetoplosser als afwasmiddel door de wc te spoelen. Werkt dit niet maak dan gebruik van een ontstopper. Zit er nog iets klem voor de opening dan moet dit eerst handmatig worden verwijderd met een handschoen.

De verstopping zit te diep, ik kom er met mijn handschoen niet bij

Soms zit de verstopping te diep en kom je er met een handschoen niet goed bij. Je weet zeker dat de oorzaak wc papier is en de prop moet weg. Heb je geen ontstopper in huis dan kun je gebruikmaken van de kleerhanger of ander lang voorwerp. De kleerhanger is vaak ideaal door zijn gebogen vorm. Kijk met het gebruik van een kleerhanger op ander lang voorwerp wel uit dat je pot niet beschadigd. Je kunt hiervoor de kleerhanger, alvorens het te gebruiken, bekleden met een zachte stof.

Een tip van grootmoeder: baking soda en azijn

De combinatie van baking soda (let op dit is geen ''normale'' soda) en azijn geeft een sterk bruisend effect. Je moet hiervoor een pak baking soda in de ws deponeren, daarna laat je langzaam een fles azijn leegstromen in de wc. Alles gaat nu schuimen en bruisen, laat alles een ruime tijd inwerken (liefst een hele nacht). Met een beetje geluk is de verstopping na een keer al opgelost. Is dit niet het gaval herhaal het proces dan meerdere keren en spoel steeds na met heet water.

Gebruik de hogedrukreiniger met rioolslang

Bij sommige hogedrukreinigers zit een speciale rioolslang, hiermee kun je een rioolbuis van binnen reinigen. Het is vaak een zeer effectief middel en wordt ook door veel rioolreinigers gebruikt om een buis weer goed schoon te krijgen.

Zelf de pot losdraaien en de verstopping opsporen

Eigenlijk is dit een niet heel ingewikkelde klus. Een wc zit vaak maar met een paar bouten vast. Eenmaal los kijk je rechtstreeks in de rioolbuis waarop de wc is aangesloten en kun je kijken of de verstopping daar zit. Gebruik altijd handschoenen bij dit soort klussen. Zie je de verstopping zitten verwijder het dan voorzichtig, je kunt namelijk erg makkelijk per ongeluk de verstopping verder de buis in duwen waardoor je er niet meer bij kan.

De verstopping is niet zichtbaar en ligt dieper gelegen in het riool

Heb je alles geprobeerd en blijft de wc verstopt? Dan zit er vaak niets anders op dan de riooldienst of een loodgieten te contacteren. Helaas kun je dit probleem niet zelf oplossen.

Laatst aangepast op dinsdag, 03 januari 2017 14:17

Reageer op: "Verstopte WC zelf oplossen tips en verstopping vookomen"

1 Reactie

  • Reactielink Nanette dinsdag, 06 februari 2018 12:45 Geplaatst door Nanette

    Bedankt voor de tips. Een verstopte WC is erg vervelend. Dat je baking soda kan gebruiken had ik al eens gehoord. Erg geestig.

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk