Fruitvliegjes bestrijden: plaag van kleine vliegjes

Fruitvliegjes plaag Fruitvliegjes plaag

Fruitvliegen worden ook wel bananenvliegjes genoemd en kunnen met name in de warme zomermaanden een plaag vormen. De fruitvliegjes gaan met name op rottend en overrijp fruit zitten. Hier leggen ze hun eitjes omdat er veel gistcellen aanwezig zijn. De vliegjes vermenigvuldigen zich razendsnel. Fruitvliegjes kun je bestrijden met een paar simpele methoden. Allereerst is het belangrijk om de keuken goed schoon te maken. Gebruik goede schoonmaakproducten om de plaag te stoppen. Lees hier hoe je een plaag van kleine vliegjes makkelijk kunt bestrijden.

Een plaag van fruitvliegjes

Fruitvliegjes zijn kleine vliegjes die men met name in de keuken aantreft. De kleine insecten zitten met name op fruit en andere afvalstoffen die aan het rotten zijn. Een fruitvliegje zit daarom ook met name in en rondom de prullenbak/afvalbak. Ook de gootsteen en keukenkastjes zijn plekken waar de fruitvliegje maar al te graag komt. Een fruitvliegje tref je zelden alleen aan. Fruitvliegjes komen in plagen. Ze vermenigvuldigen zich razendsnel en binnen een zeer korte tijd is er een plaag ontstaan. Een plaag van fruitvliegjes kenmerkt zich door veel kleine vliegen die zich concentreren rondom de gootsteen, het aantrecht en de afvalbak.

Fruitvliegjes komen niet van fruit

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Fruitvliegjes komen niet met het fruit mee zoals veel mensen denken. Fruitvliegjes komen met name van buiten naar binnen vliegen. De fruitvliegjes komen door kleine gaatjes naar binnen vliegen. Ook wanneer er deuren en ramen openstaan komen de vliegjes gewoon naar binnen. Eenmaal binnen kunnen vliegjes zich razendsnel vermenigvuldigen. Een fruitvliegje kan binnenkomen door kleine kiertjes en gaatjes. Een fruitvlieg heeft een zeer sterk geurvermogen. 

Waar leggen fruitvliegjes eitjes?Gevangen.fruitvliegjes

Als de vliegen binnen zijn kunnen ze eieren leggen. Dit doen ze op fruit dat al een beetje aan het rotten is. Een banaan die al een beetje bruin aan het worden is ideaal voor een fruitvlieg. Ze leggen de eitjes in en op de schil van een banaan, appel, druiven en andere fruitsoorten. Ook andere voedingsmiddel waar gist in zit is ideaal voor fruitvliegjes. Denk bijvoorbeeld aan brood en bier/wijn. Overal waar gist in zit is een ware traktatie voor de fruitvlieg.

Hoe bestrijd je fruitvliegjes?

Fruitvliegjes kun je bestrijden door zoveel mogelijk voedingsmiddelen te verwijderen. Fruitvliegjes leven met name op rottende voedingsmiddelen. De vliegen komen dus vooral voor in de keuken. Wie last heeft van een plaag van fruitvliegjes moet zoveel mogelijk voedingsmiddelen verwijderen. De keuken moet ontsmet worden. Neem alles af met een schoonmaakmiddel en maak alle afvalbakken leeg. Gooi alle volle vuilniszakken weg. Zorg ook dat alle bekers en glazen zijn afgewassen.

  • Afwas aan de kant
  • Maak de keuken grondig schoon
  • Dek fruit en groenten af
  • Overrijp fruit weggooien of opeten

Ook wel bananenvliegjes genoemd

Fruitvliegjes worden ook wel bananenvliegjes genoemd. Ze worden zo genoemd omdat de vliegen veel op bananen zitten. Met name bananen zijn zeer interessant voor fruitvliegjes of bananenvliegjes. Een banaan bevat veel zetmeel en gistcellen (net als bier). De gistcellen zijn heerlijk voor de larven van de fruitvliegjes.

Fruitvliegen vangen

Het is ook mogelijk om de vliegjes te vangen met een zelfgemaakte val. Maak gebruik van het zeer sterke reukvermogen van de fruitvlieg. Ze zullen zeer snel op je val afkomen als je een lokmiddel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een overrijpe banaan. Stop een banaan of ander fruitsoort (bijvoorbeeld overrijpe aardbeien) in een schaal en span er plastic folie strak overheen. Prik een heel klein gaatje in de folie. Maak het gaatje groot genoeg zodat de fruitvlieg er nog net doorheen kan kruipen. Als de fruitvlieg eenmaal binnen is kan het niet meer ontsnappen. De fruitvlieg kan het gaatje namelijk niet meer vinden. Wat je nodig hebt voor je val is:

  • Folie (plastic-, huishoud-)
  • Een diepe schaal
  • Overrijp fruit
  • Een naald om een klein gaatje mee te prikken

Het is ook mogelijk om een beetje bier of rode wijn in een schaal te gieten. Span er vervolgens weer wat folie overheen en prik er een gaatje in. Je zult zien dat de fruitvliegen er alles aan zullen doen om bij het bier en de rode wijn te komen. Natuurlijk zorg je er wel voor dat eerst alles schoon is in de keuken. Gooi oude en volle vuilniszakken direct weg. Laat geen voedingsresten liggen op het aanrecht en dweil de keukenvloer.

Laatst aangepast op maandag, 26 maart 2018 18:04

Reageer op: "Fruitvliegjes bestrijden: plaag van kleine vliegjes"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk