Waarom moet ik zo vaak hoesten?

Hoest stopt niet... Hoest stopt niet...

Hoe vaak iemand moet hoesten hangt af van de persoon. Sommige mensen hebben een sterke prikkel en moeten gelijk hoesten. Andere mensen kunnen een hoest makkelijk onderdrukken. Hoesten lijkt op niezen echter zijn er wel een aantal verschillen. Hoesten kan ook chronisch worden. Dit betekent dat men constant moet hoesten, dag in dag uit. Mensen die veel hoesten kunnen een ontsteking hebben in de longen. Vaak is er dan sprake van geel en bruin slijm. Bij rood slijm moet de huisarts onmiddelijk worden gebeld. Bij koorts bent u extra alert.

Hoesten

Het is heel normaal om te hoesten. Als u moet hoesten is dat een reactie van het lichaam om lichaamsvreemde stoffen te verwijderen. U moet dan bijvoorbeeld denken aan stof, rook of chemische stoffen. Het is niet goed voor de longen als deze deeltjes in het lichaam blijven. Hoesten kan dan een uitkomst bieden. De uitgehoeste deeltjes komen dan buiten het lichaam terecht.

Demp de prikkel met bijvoorbeeld honing

Prikkelhoest

Niet elke hoest is gelijk. Er bestaan hoesten die opeens komen zonder dat er een duidelijke oorzaak is. Er zijn ook hoesten die we een prikkelhoest noemen. Het prikkelende gevoel in de keel en achter in je mond kan een hoest opwekken. Het heeft vaak weinig zin om te hoesten want de prikkel blijft. Na lange tijd kan de prikkel afzwakken waardoor het hoesten ook minder wordt. Het kan helpen om veel te drinken. Ook honing kan helpen om de prikkel te doen dempen. De prikkel kan dan minder sterk worden. Een prikkelhoest duidt meestal op een virus en gaat in de meeste gevallen vanzelf over.

Hoest en slijm

Veel mensen die moeten hoesten merken dat er slijm mee omhoog komt. Slijm kan vanuit de keelholte naar de mondholte worden gehoest. Het is in de meeste gevallen onschuldig dat u slijm ophoest. Slijm kunt u gewoon doorslikken: het glijdt niet terug naar uw longen of luchtpijp. Het kan voorkomen dat u rood of geel slijm ophoest. Meestal is dit een teken van een ontsteking. Vaak gaat het om een longontsteking. Waarschuw onmiddelijk uw huisarts. Een ontsteking aan uw luchtwegen kan gevaarlijk zijn.

Roken en hoesten

Mensen die roken hebben vaker last van hoesten. Niet zo verwonderlijk want tijdens het roken komen veel teer en roetdeeltjes het lichaam binnen. Deze deeltjes (ook stof) komt in de longen terecht. Het lichaam wil dit graag verwijderen. Rokers merken met name in de ochtend dat het lichaam een hoestprikkel afgeeft. In de nacht vooraf probeert het lichaam met slijm de deeltjes uit de longen te verwijderen. In de ochtend moet dat uitgehoest worden. Ook mensen die vaak in een stoffige omgeving werken (denk bijvoorbeeld aan bouwvakkers en tegelzetters) kunnen last krijgen van hoestprikkels in de ochtend.

Wanneer moet u naar de huisarts?

Hoesten is normaal maar let wel op dat het niet te lang aanhoudt. Wanneer uw hoest langer dan 3 weken duurt kan er iets aan de hand zijn. Ga met name naar de huisarts als uw rood slijm ophoest. Rood slijm is slijm waar bloed in zit. Ook geel en groen slijm is niet goed. Vaak duidt dit op een ernstige ontsteking. Uw lichaam probeert zichzelf te reinigen. U gaat naar de huisarts bij de volgende constateringen:

  • Rood slijm ophoesten
  • Dik geel en groen slijm ophoesten
  • Bruin slijm
  • Langdurige droge hoest (langer dan 3 weken)

Heeft u koorts?

Bij langdurig hoesten is het ook verstandig om uw temperatuur in de gaten te houden. Heeft u bijvoorbeeld koorts? Bij lichte koorts kan het zijn dat u een verkoudheid heeft opgelopen. Bij hogere temperaturen kunnen er ontstekingshaarden zijn. U herkent koorts aan de volgende verschijnselen: 

  • U bent warm en koud tegelijk
  • U ervaart rillingen
  • U bent lusteloos, suf en duizelig
  • U heeft geen trek in eten

Het is altijd zeer verstandig om uw eigen temperatuur op te meten. Gebruik hiervoor een goede thermometer die speciaal bedoeld is om uw lichaamstemperatuur op te meten. Bij twijfel belt u uw huisarts.

Laatst aangepast op woensdag, 31 augustus 2016 13:33

Reageer op: "Waarom moet ik zo vaak hoesten?"

1 Reactie

  • Reactielink Peter de V. donderdag, 13 oktober 2016 15:20 Geplaatst door Peter de V.

    Veel drinken helpt inderdaad bij een kriebelhoest, vooral thee met honing is aan te raden om de keel te blijven smeren. Ook hoestdranken werken, zoals Natterman waar codeïne in zit. Daarnaast werken laurierdropjes overdag ook erg goed (Het onderdrukt in ieder geval het constante hoestgevoel).

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk