Naaktslak: een plaag van naaktslakken

Vervelende slak Vervelende slak

Naaktslakken in het huis zijn erg vervelend en kunnen soms tot een grote plaag leiden. Naaktslakken komen vooral in de avonduren te voorschijn. Ook midden in de nacht laten naaktslakken zich graag zien. In de nacht gaan ze op zoek naar voedselresten in kiertjes en naden. Wanneer men naaktslakken in het huis aantreft is het noodzakelijk om maatregelen te treffen. Hoe zorg je op een verantwoorde manier dat de naaktslakken uit het huis vertrekken? Hoe kom je van een naaktslakken plaag af? Lees hier hoe je naaktslakken het huis uit jaagt. Weg met die vieze naaktslakken!

Wanneer komen naaktslakken tevoorschijn?

Naaktslakken laten zich met name zien als het vochtig weer is. Een naaktslak is namelijk dol op vocht en nattigheid. Met name als de luchtvochtigheid hoog is komt de naaktslak tevoorschijn. Wanneer het huis vochtig en klam is laten naaktslakken zich zien, met name wanneer de zon onder is. Naaktslakken vind men vooral in de keuken en kelders. Op deze plekken liggen veel voedingsresten op de grond die de naaktslak makkelijk tot zich kan nemen. De naaktslak eet bijna alles wat voedingswaarde heeft. Voortplanting gaat razendsnel via eitjes. De naaktslak legt op een beschutte plek de eitjes. Deze eitjes komen snel uit.

Slakken bestrijden kan lastig zijn

Hoe bestrijd je naaktslakken?

De slak kun je op verschillende manieren bestrijden. Allereerst is er de mogelijkheid om met bier de slakkenplaag in te dammen. Bier op een schoteltje laat de naaktslak uit zijn schuilplaats komen. Het bier trekt de slak namelijk aan. Wanneer de slak naar het schoteltje kruipt en het bier drinkt zal de slak uitdrogen. De slak komt op het bier af omdat het bier veel gistcellen heeft. Gist is voor de slak een ware traktatie, echter voor de slak wel dodelijk. Het alcohol in het bier vergiftigd de slak en laat het uitdrogen. De naaktslak zal sterven.

Zout gebruiken om de naaktslak te verjagen

Veel mensen weten vast wel wat er gebeurt als je zout op een naaktslak strooit. De slak houdt niet van zout. Als de slakkenhuid in contact komt met zout droogt de huid onmiddellijk uit. De slak zal snel sterven wanneer er veel zout op de huid wordt gestrooid. Nu is het onbegonnen werk om elke slak individueel te behandelen met zout. Veel beter is het om de slak te verjagen door kieren en gaten te barricaderen met een streep van keukenzout. De slak kan dan niet uit zijn schuilplaats komen omdat het zout zijn doorgang verspert.

Welke dieren eet een naaktslak?

De naaktslak heeft ook natuurlijke vijanden. Denk bijvoorbeeld aan een egel of aan een ekster. Beide dieren zijn dol op naaktslakken. Vooral de egel eet graag een lekker grote naaktslak. Wanneer het vochtig en schemerig is gaat de egel op zoek naar de slak. In de tuin vindt de egel vaak zijn prooi. Ook de ekster zoekt met zijn scherpe ogen de naaktslak uit de tuin.

Naaktslakken bestrijden met slakkenkorrels

Verschillende fabrikanten hebben korrels op de markt gebracht die slakken kunnen bestrijden. Een bekend merk is bijvoorbeeld Escar-Go. Deze korrels met de werkzame stof ferri-fosfaat worden gegeten door de naaktslak waardoor het zal sterven. De korrels is dus een gif dat alleen werkt tegen de slak. Wanneer er onverhoopt andere dieren zijn die de korrels eten zal dat geen effect hebben op de gezondheid van de dieren. 

Je eigen huis goed schoonmaken

Wanneer je in de ochtend een vieze naaktslakken streep tegenkomt weet je dat de slakken zijn geweest. Meestal heb je ze niet gezien omdat je lag te slapen. Toch laten de naaktslakken wel hun sporen na. Niet alleen met onhygiënische strepen, ook zijn er uitwerpselen en eitjes te vinden die je niet graag in huis wilt hebben. Ga bij een plaag van slakken dus altijd goed schoonmaken. Maak je huis hygiënisch schoon en laat vooral geen voedingsresten op de grond vallen. Wanneer het eten van de slak wordt ontnomen zal de slak zich niet laten zien.

Laatst aangepast op dinsdag, 30 augustus 2016 10:11

Reageer op: "Naaktslak: een plaag van naaktslakken"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk