Roze vlekken op witte kleding oorzaken en oplossing

Roze vlekken! Roze vlekken! bron

Komt jouw was met roze vlekken uit de wasmachine en weet je niet wat de oorzaak is? Roze vlekken in kleding kunnen verschillende oorzaken hebben. Roze vlekken kunnen verschillende oorzaken hebben. Chloor kan gele vlekken veroorzaken maar roze vlekken hebben vaak een andere oorzaak die vaak ligt bij de samenstelling van je was. Zo kan rode kleding roze vlekken veroorzaken in bijvoorbeeld een wit T-shirt of een witte blouse. Hoe kun je deze roze vlekken weer verwijderen?

Hoe ontstaan roze vlekken in de was?

Als je meerder kledingstukken bij elkaar doet in de wasmachine kun je vlekken krijgen in je net nieuw gekocht T-shirt of mooi witte lakens. Deze vlekken worden vaak veroorzaakt doordat je een rood kledingstuk bij de witte was hebt gedaan. Roze vlekken kunnen ook al in de wasmand ontstaan. Wanner de was bijvoorbeeld lang in de wasmand ligt in een vochtige ruimte kunnen kleuren gaan aflaten. Vooral net nieuwe gekocht textiel dat nog niet vaak is gewassen kan makkelijk kleur aflaten.

Hoe kun je roze vlekken in je kleding voorkomen?

Roze kleding in je was kun je voorkomen door goed op te letten welke kledingstukken je tegelijk in de wasmachine stopt. Stop fel rode kleding niet samen met witte lakens in de wasmachine, maar was dit apart. Laat rode en lichte of witte kleding ook niet lang op elkaar liggen in de wasmand, dit voorkomt dat kleuren gaan doorlopen. Om deze reden kun je fel rode kleding beter apart bewaren voordat het wordt gewassen of was het gelijk uit samen met ander rood gekleurd textiel.

Rood met wit wordt roze

Wat kan nog meer roze vlekken veroorzaken?

Het kan voorkomen dat je een fel rood shirt draagt met daarover iets wits bijvoorbeeld een vest. Een nieuw hemd of T-shirt kan kleur gaan aflaten op het vest. Dit kan komen doordat het T-shirt gaat afgeven omdat het shirt nog nooit is gewassen. Doordat het rood met het wit mengt kan dit roze vlekken veroorzaken. De combinatie van deodorant of zweet kan dit afgeven verergeren.

Vlekken uit onverwachte hoek:

- Er zijn medicijnen/tandpasta's die de stof Fenolftaleïne bevatten (Bijvoorbeeld voor baby's met krampjes). Fenolftaleïne is normaal kleurloos, maar in de wasmachine kan dit, na contact met het wasmiddel, roze verkleuren! Heeft je babay een beetje gemorst op een slabbetje dan kan dit dus mogelijk de oorzaak zijn van die onverklaarbare roze vlekken.

Oplossing: Voorspoelen met koud water en niet te lang wachten met wassen.

Hoe verwijder je roze vlekken uit de was?

Het is natuurlijk super vervelend als je niet een nieuwe blouse hebt gekocht en na een keer wassen of dragen zit de blouse al vol met roze vlekken. De grote vraag die nu bij je opspeelt is vanzelfsprekend: ‘’Hoe kan ik deze vlekken weer te verwijderen’’?  Soms is het gehele kledingstuk verkleurd naar roze en wil je graag de originele kleur weer herstellen. Ga op dit moment zeker niet met chloor aan de gang, dit geeft gele vlekken! De volgende tips kunnen je misschien helpen de roze vlekken of het roze verkleurde shirt, blouse, broek of welk kledingstuk dan ook weer mooi wit te krijgen:

  • Gebruik Echfa wit.
  • Laten weken in Biotex of Dato.
  • Meerdere malen wassen met een witwasmiddel en een beetje soda.
  • Gebruik Dylon Keep it White (om te voorkomen).
  • Laat de zon het shirt bleken.
  • Vanish voor witte was.
  • Ariel vlekkenverwijderaar, (volgens velen werkt dit goed).
Laatst aangepast op maandag, 26 maart 2018 13:25

Reageer op: "Roze vlekken op witte kleding oorzaken en oplossing"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk