Trichomonas: een parasiet!

Onderzoek Onderzoek

Een SOA die veel voorkomt maar weinig bekend is bij veel mensen is Trichomonas. Het gaat niet om een schimmel, niet om een bacterie of virus, maar om een parasiet. De parasiet komt veel voor maar weinig mensen hebben klachten. De parasiet veroorzaakt dus weinig problemen maar kan echter wel erg vervelend zijn wanneer er wel klachten ontstaan. Wat is trichomonas precies, hoe loop je het op en hoe kom je er zo snel mogelijk weer van af? Lees hier over de SOA: trichomonoas.

SOA: trichomonas

Een trichomonas infectie wordt meestal via seksueel contact overgedragen. Wanneer de parasiet is overgedragen kan dat voor verschillende klachten zorgen. Deze klachten zijn soms hevig en zeer aanwezig maar anderzijds kunnen klachten ook afwezig zijn. Natuurlijk blijft de parasiet wel bij de gastheer (drager) en kan de gastheer de parasiet wel overdragen. Een trichomonas infectie kan ontstekingen veroorzaken aan de plasbuis, vagina of blaas. De ontstekingen zijn goed te behandelen.

Wat is trichomonas precies?

Trichomonas vaginalis is een zeer klein beestje: een micro organisme. De klachten dat het beestje veroorzaakt is meestal zichtbaar één tot vier weken na de besmetting. De klachten kunnen echter ook veel later ontstaan. Soms komen de klachten pas na een jaar na de besmetting. De besmetting kan bij zowel mannen als vrouwen plaatsvinden maar het blijkt dat vrouwen vaker klachten ondervinden aan de parasiet. De klachten bestaan uit:

  • Jeuk bij de vagina
  • Veel afscheiding (groengeel / grijswit)
  • Afscheiding dat erg stinkt (soms met schuimbelletjes)
  • Rode schaamlippen (binnenkant van schaamlippen)
  • Plassen kan pijnlijk zijn
  • Pijnlijke eikel (branderig, rood, geïrriteerd)

Behandeling van trichomonas

Een trichomonas infectie is in principe niet ernstig. Bij vrouwen kan een infectie echter wel leiden tot vroeggeboorte. Ongeboren kinderen lopen dus wel meer risico wanneer de zwangere vrouw besmet is met trichomonas. De behandeling vindt plaats door middel van antibiotica. Metronidazol (4 capsules, totaal 2000mg) zal trichomonas moeten doden. Bij twijfel over de werking is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen.

Reageer op: "Trichomonas: een parasiet!"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk