Hoofdpijn tijdens koorts verhelpen doe je zo!

Koorts en hoofdpijn Koorts en hoofdpijn

Een zeurende hoofdpijn tijdens een periode van koorts komt heel vaak voor. De hoofdpijn kan lang aanhouden en maakt je ontzettend moe en futloos. Vaak komen concentratieproblemen voor bij mensen met koorts. Duizeligheid en een kloppend gevoel in het hoofd wordt ook vaak gevoel. Wat kun je doen tegen hoofdpijn tijdens koorts. Kun je het beste niets doen, moet je paracetamol, aspirine of juist ibuprofen slikken? Ontdek hier tips tegen hoofdpijn bij koorts.

Hoofdpijn tijdens koorts

Een zeurend gevoel in het hoofd is vervelend, zeker als dat gevoel ook nog eens pijnlijk is. Een kloppend gevoel (met veel druk) wordt vaak gevoeld bij ernstige hoofdpijn. Een bonkend of dreunend geoel ook. Er is dat sprake van heftige hoofdpijn. Een zeurende hoofdpijn is iets anders. Er is dan sprake van een milde hoofdpijn die vaak lang duurt. Tijdens koorts wordt vaak een lichte, maar aanhoudende hoofdpijn gevoeld. Vaak zijn mensen erg afwezig, hebben concentratieproblemen en zijn meestal duizelig.

Zeurende hoofdpijn

Bij koorts is de temperatuur van het lichaam verhoogd met minimaal een graad. Mensen gaan vaak lang in bed liggen bij koorts omdat ze moe en lusteloos zijn. Lang in bed liggen kan betekenen dat je te weinig water drinkt. Dit zal (kan) uiteindelijk resulteren in een zeurende hoofdpijn. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, dan kunnen de hersenen een beetje uitzetten en drukken tegen de binnenkant van de schedel. Dit kan uiteindelijk resulteren in een zeurende hoofdpijn. Het is belangrijk om voldoende te blijven drinken. Wie lang in bed blijft liggen door koorts en griep kan ook last krijgen van rugpijn, schouderpijn en nekpijn.

Drink voldoende vocht bij koorts

Kloppende hoofdpijn

Bij heftige hoofdpijn wordt er vaak gesproken over kloppende of bonkende hoofdpijn. Vaak wordt de hoofdpijn op één specifieke plek gevoeld, een beetje als bij migraine. Kloppende hoofdpijn is vaak het resultaat van langdurig niet drinken. Ook kan het voorkomen bij mensen die een verhoogd bloeddruk ervaren, in combinatie met koorts / griep.

Stekende hoofdpijn

Een ander soort hoofdpijn is stekende hoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt ook vaak gevoeld op één of twee specifieke plekken. Sommige mensen denken dat er een bloedvat in het hoofd is gesprongen bij een stekende hoofdpijn, het voelt alsof er iets aan het knappen is in het hoofd. Dit is (meestal) natuurlijk helemaal niet het geval. Wel is een stekende hoofdpijn vervelend en kan het zeer pijnlijk zijn. Vaak gaat het gepaard met slecht zien, concentratieproblemen en algehele malaise: de typische symptomen bij koorts en griep.

  • Een stekende hoofdpijn kan kort duren maar zeer heftig zijn!

Spanningshoofdpijn

Mensen met veel stress ervaren vaak spanningshoofdpijn. Ook kan het gebeuren bij mensen die veel liggen (bijvoorbeeld door koorts). De spieren in de nek en rug kunnen gaan trekken waardoor er hoofdpijn kan ontstaan. Bij spanningshoofdpijn zit er dus veel spanning in de spieren. Het gevolg is hoofdpijn die lang kan duren, maar relatief makkelijk is te verhelpen met pijnbestrijders. Het is belangrijk om je spieren soepel te houden bij weinig beweging. Een half uurtje lopen kan al het verschil maken!

  • Spieren in de nek en rug kunnen spanningshoofdpijn veroorzaken.

Welk medicijn tegen pijn werkt het best?

Hoofdpijn, in elke vorm, is erg vervelend en kan het leven flink belemmeren. Er zijn veel verschillende soorten pijnstillers op de markt aanwezig. Welke moet je kiezen, en welke kun je beter niet nemen? Aspirine werkt pijnstillend, koortsremmend en ontstekingsremmend. De stof is niet voor iedereen goed om te gebruiken. Het bloed wordt dunner en er kunnen problemen ontstaan bij de maag. Ibuprofen werkt pijnstillend en spierontspannend maar lijkt niet goed voor de maag te zijn. Ibuprofen lijkt wel sneller te werken dan aspirine en paracetamol, zeker wanneer het in vloeibare vorm word ingenomen (capsule). Paracetamol wordt het meest gebruikt en is daarnaast ook erg goedkoop. Het middeltje werkt pijnstillend en tevens ook koortsverlagend. Paracof is paracetamol met caffeïne toegevoegd. Het zou de werkzame stof kunnen versterken met als gevolg een snellere pijnverlichting. Paracof kan iemand druk en energiek maken.

  • Aspirine en Ibuprofen werken beide ontstekkingsremmend!
  • Paracetamol werkt niet ontstekkingsremmend
  • In Paracof zit caffeïne, hier kun je drukker van worden
  • Alle stoffen verlagen het gevoel van pijn, vloeibare pijnstillers werken sneller

Tot slot

Hoofdpijn tijdens koorts en griep komt in veel verschillende soorten en maten. Het meest vervelende is wellicht de zeurende en stekende hoofdpijn. Vaak zijn dit soort hoofdpijnen langdurig en pijnlijk. Ook kunnen ze erg lang duren. Het meest vervelende is wellicht de dufheid die erbij komt kijken. Vaak zijn mensen moe en hebben concentratieproblemen door de hoofdpijn. Je kunt je dan maar moeilijk focussen en wordt moe van het vele liggen. Het is belangrijk om een goede pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol, aspirine of ibuprofen te nemen tegen de pijn. Je kunt dan, als de pijn eenmaal weg is, een stukje gaan lopen. Je knapt hier enorm van op en slaapt de avond later een stuk beter.

Laatst aangepast op dinsdag, 24 januari 2017 08:56

Reageer op: "Hoofdpijn tijdens koorts verhelpen doe je zo!"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk