Afvallen en diëten: tips, sporten en calorieën

Ga sporten! Ga sporten!

Mensen worden zich steeds bewuster van voeding en bewegen. Met name diëten en afvallen wordt steeds belangrijker. Dit komt met name doordat mensen steeds dikker en dikker worden. Het teveel aan vet moet er op den duur ook weer af. Hoe je dat doet is voor elk mens weer verschllend. De één gaat veel sporten terwijl de ander juist veel minder gaat eten. Er zijn ook mensen die doorslaan in zowel het sporten als het diëten. Vaak resulteert dat in een jojo-effect. Het is bij het afvallen erg belangrijk om bewust te worden van de kcal die je kunt verbranden bij bepaalde fysieke activiteiten. Hoeveel kcal verbrand je bijvoorbeeld bij het staan? En hoeveel verbrand je extra als je de verwarming iets lager zet?

Vet verbranden: kcal en vet

Wie wil afvallen moet allereerst weten hoe het proces precies werkt. In principe is het natuurlijk heel logisch dat wanneer je meer eet dan je lichaam nodig hebt, je lichaam zal uitzetten met vet. Het lichaam slaat de voedingstoffen (het vet) op onder je huid. Je lichaam doet dit omdat het vet wellicht nodig kan zijn in de toekomst. Tegenwoordig heeft het natuurlijk niet zoveel nut om voeding op te slaan: voedings is immers overal verkrijgbaar. Vroeger was het anders. Onze voorouderen moesten soms extreem lange tochten maken voor voeding en vetten. Een lichaam dat reserves had kon het toen langer volhouden waardoor de overlevingskansen stijgen. Het is daarom ook erg moeilijk om het overtollig vet weer kwijt te raken. Een vetmolecuul kan namelijk voor veel energie zorgen. Ideaal als je moet overleven in een ruige omgeving, echter zeer vervelend als je het juist snel kwijt wilt raken in de moderne wereld. Je lichaam zal veel moeten bewegen om het vet te laten verdwijnen.

Voedingsstoffen en vet

Je kunt zelf niet bepalen of je lichaam het vet zal opslaan. Je lichaam zal automatisch het vet opslaan omdat elk lichaam geprorgrammeerd staat op standje overleven. Elk pondje gaat dus letterlijk door het mondje. Hoe je het nou went of keert: je lichaam zal teveel vet gewoon gaan opslaan. Vet kan wel gebruikt worden. Je lichaam kan dus energie halen uit vet. Wie veel vetrijke voedingsstoffen eet (bijvoorbeeld hamburgers, vet vlees) zal snel dik raken. Zeker bij een zittend leven ben je in no-time aan het vervetten. Vergeet niet dat er ook andere voedingsstoffen zijn die je dik kunnen maken. Niet alleen vet is de boosdoener. Ook suikers zorgen er uiteindelijk voor dat je dik kunt worden. Koolhydraten (die je bijvoorbeeld in rijst aantreft) kunnen ook dikmakend werkend. Je lichaam kan namelijk bepaalde voedingsstoffen omzetten naar andere voedingsstoffen (vet).

Alles wat je eet maakt jou als persoon

Het is natuurlijk heel logisch: je bent wat je eet. Als je een maand lang alleen maar eenzijdige voeding tot je neemt zal je lichaam mankementen vertonen. Ook wanneer je veel vetten tot je neemt is dat direct te zien. Je bent dan dik en ongezond. Vergeet niet dat er ook goede vetten bestaan. Goede vetten vind je vooral in vis en noten. Deze gezonde vetten zorgen voor een verlaging van het slechte cholestrol en zijn zeer positief voor je hersenen. Je hersenen bestaan voor een zeer groot deel uit vet. Vet is dus niet alleen maar slecht nieuws.

Vet verbranden: het gaat zo langzaam!

De meeste mensen die aan het diëten zijn komen er al snel achter: het gaat zo vreselijk langzaam! In het begin van het dieetproces val je snel een aantal kilo's af. Men denkt dan vaak dat het vet is dat het lichaam kwijt is, maar de werkelijkheid laat helaas een ander beeld zien. Tijdens het begin van een dieet raakt je lichaam vooral veel vocht kwijt en raakt je darminhoud leeg. Mensen die veel eten hebben vrijwel altijd volle darmen. Volle darmen kunnen aanzienlijk bijdragen aan het totaal gewicht. Wanneer het vocht je lichaam verlaat en de darmen minder vol raken zul je merken dat de weegschaal minder kilo's aangeeft. Het vet dat je onder je huid hebt zitten is er nog wel degelijk. Mensen die langer gaan diëten merken dat de kilo's na een bepaalde periode er veel minder snel afvliegen. Op den duur kan het zelfs zo zijn dat men weer aankomt.

Bewegen!

Wie wil diëten moet ook gaan bewegen. Zorg dat je lichaam het vet moet verbranden. Gebruik het vet dus effectief! Er zijn veel manieren om het vet dat onder je huid aanwezig is te gebruiken. Je kunt het best naar een sportschool en daar advies inwinnen. De meeste mensen met overgewicht doen aan cardiotrainingen. Het lichaam wordt dan aangespoord om de vetten te gebruiken. Je hebt immers enegie nodig om te kunnen bewegen. De energie haal je dan onder andere uit de vetmoleculen. Het is belangrijk om voldoende te drinken bij cardiooefeningen.

Volhouden met sporten

Het is moeilijk om je sportschema vol te houden. Veel mensen haken af en vallen weer in het oude patroon. Je lichaam is erg efficiënt en probeert zo weinig mogelijk vet te gebruiken als jij gaat sporten. Je zult honger krijgen en je wordt misschien wel chagrijnig. Wie eenmaal volhoudt zal merken dat het vetpercentage naar beneden gaat. Het is echter niet alleen belangrijk om te sporten. Ook je voeding is belangrijk. Zorg dat je een voedingsschema gebruikt die zo gemaakt is dat je vetpercentage zal dalen. Een diëtist of een sportcoach kan je hierbij helpen.

Eten is gewenning

Op het psychologisch vlak is er ook wat te zeggen. Omdat er overal om ons heen enorm veel eten beschikbaar is kan het voor sommige mensen moeilijk zijn om alle lekkere hapjes en snacks te weerstaan. Soms struikelen we letterlijk over de vette hapjes. De kassakoopjes zijn vaak ook niet de meest gezonde etenswaren die je in een supermarkt kunt kopen. Het kan daarom erg moeilijk zijn om deze lekkere verleidingen te weerstaan. Om op een gezonde manier door een supermarkt te kunnen lopen is het daarom ook belangrijk om te erkennen dat je vaak in bepaalde valkuilen valt. Onderstaande tips kunnen helpen om thuis niet weer met al die vette snacks terug te komen:

  • Ga naar de supermarkt als je al gegeten hebt
  • Maak thuis een lijstje en koop alleen de producten die je hebt opgeschreven
  • Vermijd de looppaden waar veel snoepgoed wordt aangeboden
  • Ga lopend naar de supermarkt (pak niet de auto)
  • Ga voordat je naar de supermarkt gaat plaatjes bekijken van je droomfiguur

Het is belangrijk om een bepaald doel voor ogen te hebben. Zorg dat dit doel ook haalbaar is en met name dat het doel ook realistisch is. Een realistisch doel kan samen met een coach worden gecreëerd. Vergelijk je eigen lichaam nooit met een lichaam dat nog minder mooi is of nog dikker is dan je eigen lichaam. Kijk vooral naar een lichaam dat slanker is en ook haalbaar is voor jou. Ga je lichaam ook niet vergelijken met een lichaam van een supermodel. Stel haalbare en realistische doelen.

Reageer op: "Afvallen en diëten: tips, sporten en calorieën"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk