Rode vouwlijn boven de navel: hoe te verhelpen?

Rode lijn boven navel Rode lijn boven navel

Rode vouwlijnen zijn bij veel mensen zichtbaar op de buik. De lijnen kunnen ook een paarse kleur krijgen. Een vouwlijn is vaak zichtbaar net boven de navel. Dit heeft te maken met het buikvet dat zich met name onder de navel concentreert. Vouwlijnen worden vaak als lelijk gezien. Veel mensen willen er daarom ook van af. Hoe kom je van rode buiklijnen af? Lees in dit artikel een aantal handige tips!

Lelijke rode vouwlijn boven de navel op de buik

Een rode vouwlijn is vaak te zien bij mensen. Hoe kan het dat deze vouwlijn juist hier ontstaat en wat kun je doen om de rode vouwlijn te verminderen? Een vouwlijn ontstaat wanneer je in een bepaalde positie zit of staat. Vouwlijn ontstaan op heel veel plekken, denk bijvoorbeeld aan de handen en voeten. Ook ontstaan er vaak vouwlijnen bij de oksels, hals en nek. Een vouwlijn op de buik wordt vaak als lelijk en onwenselijk gezien.

Waarom is de vouwlijn rood / paars?

De vouwlijn op de buik is vaak rood tot paars gekleurd. Ook kan de vouwlijn een roze kleur hebben. Wanneer er langdurig in een bepaalde positie wordt gezeten zal de vouwlijn feller van kleur zijn. De vouwlijn ontstaat bij mensen die buikvet hebben onder de navel. Wanneer er relatief veel buikvet onder de navel zit, kan er makkelijk een vouwlijn ontstaan. Minder buikvet dat zich concentreert onder navel zal resulteren in minder vouwlijnen op de buik. Mensen met een bolle buik (veel buikvet), vet dat verspreid is over de gehele buik, hebben doorgaans ook minder last van een zichtbare vouwlijn.

Schaamte op het strand en in het zwembad

Een rode vouwlijn kan voor onzekerheid zorgen. Vaak zijn mensen zich erg bewust van de rode vouwlijn. Ze schamen zich voor de plek en willen het graag verbergen. De vraag is daarom ook wat je kunt doen om de lijn minder zichtbaar te maken. Je kunt het volgende doen:

  • Afvallen en buikvet onder de navel verminderen
  • Buikspieren trainen (met name de onderste buikspieren)
  • Recht staan en weinig zitten
  • De huid bruinen zodat de kleur minder opvalt

Buikvet verminderen

Een rode vouwlijn zal minder opvallen als er minder buikvet aanwezig is. Het gaat in dit geval om buikvet dat onder de navel zit. Hoe kom je van buikvet af? Het is erg moeilijk om van buikvet af te komen. Door middel van het trainen van buikspieren kan er winst gehaald worden, echter moet er ook gegeken worden naar het aantal kcal dat binnen komt. Hoe meer vetten en suikers er worden gegeten, hoe groter de kans dat het lichaam energie omzet in vetcellen aanwezig in de buik, heupen en het gezicht. Met name mannen zullen sneller buikvet aanmaken. Onder invloed van het hormoon testosteron kan buikvet verminderen. Het is daarom belangrijk om krachtsport uit te oefenen. Krachtsport zet na een aantal maanden de aanmaak van testosteron aan. Dit zal resulteren in een vermindering van buikvet.

Houding aanpassen

Om de rode vouwlijn te doen laten verdwijnen is het ook belangrijk om op de houding van het lichaam te letten. Wie rechtop staat zal minder vouwlijnen ontwikkelen. Het is ook belangrijk om rechtop te zitten. Mensen die in een bochel zitten maken grotere kans om vouwlijnen op de buik te ontwikkelen. Een goede houding kun je jezelf aanleren. Let altijd op je houding bij het zitten. Denk aan je werkhouding, je houding in de auto en je houding tijdens het slapen.

Heb jij nog goede tips om rode lijnen en vouwlijnen op de buik minder zichtbaar te maken? Laat weten wat jij hier tegen doet door het reactieformulier onder dit artikel in te vullen!

Laatst aangepast op dinsdag, 02 augustus 2016 13:45

Reageer op: "Rode vouwlijn boven de navel: hoe te verhelpen?"

1 Reactie

  • Reactielink Markk dinsdag, 02 augustus 2016 14:08 Geplaatst door Markk

    Ik heb hier dus last van. Ik hoef maar even te zitten en dan heb ik weer een rode lijn. Ik heb een erg witte / bleke huid dus ik denk dat het daar aan ligt. Als ik rechtop zit komt er ook een vouw op mijn buik, terwijl ik vrij slank ben. Alleen als ik lig komt er geen vouw. Weet iemand wat ik kan doen? Is er misschien een zalf beschikbaar?

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk