Ziek worden door een weersverandering: kan dat?
Een plotselinge weersverandering kan iemand ziek maken. Je moet dan vooral denken aan de gevolgen van een weersverandering. Pollen, virussen, schimmels en stof kunnen mensen ziek maken. Een weersverandering kan bepaalde planten en bomen laten bloeien. Ook kunnen virussen makkelijker verspreid worden doordat de weersverandering men meer binnen laat leven. Allerlei factoren kunnen mensen dus ziek maken door een weersverandering.
Pollen, virussen en schimmels door een weersverandering
Wanneer er een weersverandering optreedt, kan het zijn dat de natuur hier op reageert. Je moet dan met name denken aan bomen, planten en bloemen die gaan bloeien. De pollen komen dan in de lucht en kunnen verspreid worden via de wind. Zeker wanneer het lang droog is kunnen hooikoortsklachten daardoor sneller optreden. Een weersverandering kan iemand dus ziek maken.
- Droge lucht op zonnige dagen kunnen hooikoortsklachten veroorzaken
Lage temperaturen: ziek?
Als het buiten koud is kunnen mensen sneller ziek worden. Dit heeft niet direct te maken met het koude weer. Het heeft met name te maken doordat virussen zich sneller kunnen verspreiden. Men heeft de neiging om bij koude temperaturen meer binnen te leven. Daarnaast wordt het openbaar vervoer meer gebruikt. Dit alles kan leiden tot een ziektegolf of een griepepidemie. Doordat je veel binnen leeft, kunnen virussen zich via de lucht sneller verspreiden naar gezonde mensen. Een weersverandering kan dus bij lage temperaturen ook voor ziekte zorgen.
Schimmels door vochtig weer
Ook bij vochtig weer kunnen schimmels de kans krijgen om mensen ziek te maken. Schimmels gedijen zeer goed bij vochtig en warm weer. Je vindt schimmels daarom vaak in de badkamer. Wanneer schimmels zich via de lucht kunnen verspreiden, kunnen ze mensen ziek maken. Schimmels kunnen zich in de luchtwegen van gezonde mensen nestelen. Hier kunnen ze uiteindelijk voor veel schade zorgen.
Luchtdruk: verandering van druk maakt je duizelig
Duizelig, moe en concentratieproblemen kunnen ook optreden wanneer de luchtdruk ploteseling verandert. Dit is zeer vervelend en treft vaak veel mensen zonder dat ze het door hebben. De klachten kunnen een paar dagen aanhouden. Je kunt eigenlijk weinig doen tegen een luchtdruk verandering: je moet het dus ondergaan.
Wat kun je doen om je te beschermen?
Bij een weersverandering kun je je beschermen tegen schadelijke invloeden door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Je moet dan denken aan het nemen van de juiste medicijnen (bij hooikoorts), het vermijden van publieke plekken waar veel ziekte is en het dragen van de juiste kleding bij kou. Wie ziek is kan beter niet gaan reizen met het openbaar vervoer. De kans is dan groot dat je andere mensen besmet met je virus. Het is daarnaast verstandig om schimmels in de badkamer te stoppen. Bij vochtig weer kunnen schimmels zich snel verspreiden.
Nieuwe artikelen
Reageer op: "Ziek worden door een weersverandering: kan dat?"
1 Reactie
- Reactielink zondag, 14 januari 2024 17:27 Geplaatst door Evdongen
Draaiduizelig worden van sneeuwbuien ,kou wind?