Rode vlekken op het lichaam tijdens douchen

Vlekken tijdens douchen! Vlekken tijdens douchen!

De huid kan erg gevoelig zijn voor bepaalde stoffen. Een symptoom die vaak gezien wordt is het krijgen van jeukende rode vlekken. Mensen die gevoelig zijn voor warm water, hard water en bepaalde stoffen in shampoos kunnen rode vlekken krijgen tijdens het douchen.

Rode vlekken tijdens het douchen

Jeukende roden vlekken kunnen worden waargenomen als het lichaam reageert op warm water. Zeker wanneer het buiten koud is kunnen rode vlekken ontstaan. Dit gebeurt daarom meestal wanneer het buiten koud, in de wintermaanden. Het verschil tussen warm en koud veroorzaakt in dat geval de rode vlekken. Na het douchen gaan de rode en vaak jeukende vlekken vanzelf weer weg. 

Vlekken door hard water

Jeukende vlekken kunnen ook ontstaan als het water waarmee je douchet te hard is. Dit betekent dat het water veel kalk bevalt. In sommige gebieden van Nederland is het water erg hard. De huid kan reageren op de grote hoeveelheid kalk en kan vervolgens rode vlekken krijgen. Dit is erg vervelend voor mensen die hier last van hebben. Een oplossing is het installeren van een ontharder tussen de leidingen. Een ontharder kan het water minder hard maken waardoor het douchen aangenamer wordt.

Waar in Nederland vind je hard water?

Hard water kan overal voorkomen. Toch zijn er bepaalde delen van Nederland waar hard water meer voorkomt. Dit betekent dat het water meer kalk bevat. Water dat behandeld is met een waterontharder bevat geen kalk meer. De regionale verschillen in Nederland zijn:

  • Provincie Friesland - zacht water
  • Provincie Groningen - gemiddeld water
  • Provincie Limburg (noord) - hard tot zeer hard water
  • Provincie Limburg (zuid) - zacht tot zeer hard water
  • Provincie Drenthe, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland - gemiddeld water
  • Provincie Overijssel - zacht water
  • Twente - hard water
  • Provincie Utrecht - zowel zacht, gemiddeld als hard water
  • Provincie Noord-Brabant - gemiddeld tot hard water
  • Provincie Gelderland - gemiddeld tot hard water

Het meest harde water in Nederland komt voor in de provincie Limburg en grote delen van Noord-Brabant (het noordoosten). Grote delen van Twente bevat eveneens hard water.

Lekker warm douchen

Veel mensen houden van lekker warm douchen. Als het water echter te heet is voor de huid, dan kan het ook rode vlekken laten zien. Dit zie je dan met name terug bij het bovenlichaam, hals en gezicht. De vlekken kunnen met name goed zichtbaar zijn bij het gezicht. De vlekken verdwijnen vanzelf, echter kan het 1 tot 2 uur duren voordat alle vlekken zijn verdwenen. Een oplossing is het aanwennen van minder heet douchen.

Droge huid en rode, jeukende vlekken

Ook een droge huid reageert op te warm water. Een droge huid komt vaak voor in de winter. De huid kan rode vlekken krijgen wanneer er warm wordt gedouchet in combinatie met een droge huid. In dit geval is het verstandig om de huid goed in te smeren met een vocht inbrengende lotion. 

Allergisch voor water?

Allergisch voor water, kan dat?

Het is mogelijk dat je allergisch bent voor het water. In dit geval reageert de huid op stoffen in het water. Vaak gaat het dan om de grote hoeveelheid kalk in het water. Er zijn ook mensen die reageren op regenwater (buiten).

Shampoo en douchen

Bepaalde, vaak agressieve shampoos kunnen de huid irriteren. Met agressieve shampoos wordt vaak een shampoo bedoeld waar veel parfum in zit verwerkt. Parfum is doorgaans niet goed voor de huid. De huid kan vlekkerig lijken en gaan jeuken. Het is verstandig om hypoallergeen shampoo te gebruiken. Gebruik shampoo waar geen parfum in zit verwerkt. 

Rode vlekken en de oorzaak is onbekend?

Het kan zijn dat je jeukende vlekken op de huid krijg tijdens het douchen, en de oorzaak hier niet staat beschreven. In dat geval kun je het beste naar de huisarts gaan. De huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis. Vaak bestaat een onderzoek uit een allergie test.

Laatst aangepast op vrijdag, 27 januari 2017 10:20

Reageer op: "Rode vlekken op het lichaam tijdens douchen"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk