Overmatig eelt op de handen oorzaak en behandeling
Iedereen kan last krijgen van overmatig eelt. Vaak is er sprake van overmatig eelt aan de voeten. Deze overmatige eeltvorming kan verschillende oorzaken hebben zoals te krappe schoenen (druk en/of wrijving) of een onderliggende ziekte of aandoening. Een beetje eelt op de handen daarentegen is normaal, helaas kan de hoeveelheid eelt op je handen ook toenemen en lelijke handen veroorzaken. De oorzaak van overmatig eelt op de handen is vaak overmatige druk en/of wrijving. Denk bijvoorbeeld aan een metselaar die steeds opnieuw een steen pakt voor het metselen. Ter bescherming van de huid zal er een beschermende eeltlaag ontstaan. Ook door sporten kan een eeltlaag op de handen ontstaan. Grote dikke eeltplekken op de handen worden niet als mooi ervaren. Het verwijderen van deze eeltlaag is helaas niet aan te raden voor mensen waarbij het bescherming biedt zoals de bouwvakker. Wat kun je doen als je geen bouwvakker bent en toch snel dikke eeltplekken op je handen krijgt en dit wilt verwijderen?
Hoe ontstaat eelt op de handen?
Eelt op de handen in kleine hoeveelheden is normaal, echter kan de laag eelt snel toenemen door druk en/of wrijving, ook kan genetische aanleg ervoor zorgen dat de eeltlaag bij jou sneller dik wordt dan bij een ander. Eelt op de handen kan erg dik worden en op de duur zelfs je werkzaamheden negatief beïnvloeden. Ook wordt eelt op de handen niet als mooi ervaren. Verzorgde handen zien er volgens het modebeeld netjes glad uit en hebben geen dikke eeltplekken. Het is helaas voor veel mensen niet aan te raden deze eeltplekken te verwijderen omdat het een beschermende huidlaag biedt. Verwijder je de eeltlaag toch, dan bestaat de kans dat de onderliggende, dunne huid, snel beschadigd raakt.
Eeltvorming kan ook erfelijk bepaald zijn:
- Hyperkeratose: Er is sprake van een abnormale verdikking van de hoornlaag.
Hoe kan ik lelijke dikke eeltplekken op handen verwijderen?
Eelt op de handen kun je niet zomaar verwijderen. Heb je last van dikke eeltplekken op de handen en heb je dit gekregen door een tijdelijke activiteit dan zal de eeltlaag na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen. Maar soms kun je of wil niet stoppen met de werkzaamheden die de eeltlaag veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan sporten (fitness, klimmen, enzovoorts). De volgende tips kunnen helpen een eeltlaag te voorkomen:
- Draag (goed passende) handschoenen tijdens werkzaamheden.
- Draag (goed passende) handschoen tijden het sporten (klimmen, gewichtheffen).
- Wissel werkzaamheden af, voorkom repetitieve handelingen met de handen.
Een bestaande eeltlaag direct verwijderen
Een eeltlaag op de handen kan worden verwijderd door gebruik te maken van speciale eeltcrèmes. Deze crèmes bevatten vaak salicylzuur in verschillende concentraties. Deze crèmes zijn vaak bedoeld voor de voeten, maar kunnen vaak ook zonder problemen voor eeltplekken op de handen worden gebruikt. (Diabetici wel uitkijken met het gebruik van bepaalde eeltcrèmes) Een apotheker kan adviseren in de juiste crème voor uw handen.
Het is ook mogelijk grote eeltplekken direct te verwijderen, een manicure kan hierbij van dienst zijn.
Het nadeel van het verwijderen van eeltplekken door frezen of raspen is dat de plek snel weer terug komt en je steeds vaker met het puimsteentje aan de slag moet. Dit is de reden dat veel pedicures het eelt van de voeten snijden in plaats van het te frezen. Uiteindelijk geldt voor eeltvorming op de handen dat voorkomen beter is dan genezen.