Co-enzym Q10 CoQ10 bijwerkingen en dosering
De voedingssupplementen vliegen ons om de oren als we een reform winkel, drogist of beautystore binnenlopen. Co-enzym Q10, CoQ10 of ubiquinone is ook een van die stoffen die we in pil vorm kunnen kopen of bestellen. CoQ10 is een vitamineachtige stof die normaal gesproken in voldoende mate door het lichaam wordt aangemaakt, maar dit kan ook niet het geval zijn bij bijvoorbeeld ouderdom of ziekte. CoQ10 speelt waarschijnlijk een belangrijke rol bij de energieproductie in onze cellen en is een belangrijk antioxidant. Wat is Coenzym Q10, hoe moet je CoQ10 doseren, waar is het goed voor en zijn er ook bijwerkingen?
Wat is Co-enzym Q10?
Bijna iedereen die zich bewust is van zijn of haar gezondheid eet tegenwoordig zo gezond mogelijk en probeert door het eten van gezonde voeding alle benodigde bestanddelen voor een gezond lichaam binnen te krijgen. Met een gezond lichaam lukt dit, met een normaal en gezond eetpatroon vaak prima, maar ouderdom of ziekte kan roet in het eten gooien en er kunnen tekorten aan bepaalde vitaminen, mineralen of andere belangrijke stoffen ontstaan. Een van deze stoffen is Co-enzym Q10 ook wel bekend onder de naam CoQ10 of ubiqinone. Het co-enzym Q10 komt van nature veel voor in onder anderen: vette vis, lever en vezelrijke granen.
De vitamineachtige stof CoQ10 speelt waarschijnlijk een belangrijke rol bij de energieproductie in cellen en is een belangrijk antioxidant en zou kunnen helpen tegen beschadiging van cellen en weefsels en zou kanker en hart- en vaatziekten moeten voorkomen. Voldoende bewijs over de werking van antioxidanten is er echter nog niet.
Capsule of tablet?
Hoe eet je Co-enzym Q10 en waar is het goed voor?
Co-enzym Q10 is verkrijgbaar in capsulevorm of tabletvorm. Overdrijf de dosering van Co-enzym Q10 niet en volg de aanwijzingen die in de bijsluiter staan vermeld. De meest effectieve dosis is nog niet vastgesteld, maar in verschillende onderzoeken zijn dosishoeveelheden gebruikt tot 200mg per dag met goede resultaten. Co-enzym Q10 zou bij onder anderen de volgende ziektes en aandoeningen zinvol kunnen zijn:
- Hart- en vaatziekten: Co-enzym Q10 kan de hartconditie verbeteren of hart- en vaatziekten voorkomen.
- Diabetis type 2: Co-enzym Q10 kan de bloedsuikerregeulatie en insulinewerking ondersteunen.
- Overgewicht: Co-enzym Q10 kan zorgen voor een betere verbranding van suikers en vetten en dit is juist waar veel mensen met overgewicht behoefte aan hebben.
- Een vermoeid gevoel: Het eten van Co-enzym Q10 supplementen kan de energieproductie van de cellen optimaliseren. Een verbeterging in energieproductie kan leiden tot een minder vermoeid gevoel.
- Infectieziekten: Het lichaam kan mogelijk niet goed werken door onvoldoende beschikbaarheid van het Co-enzym Q10. Het afweersysteem kan door dit tekort worden aangetast en niet de bescherming bieden die noodzakelijk is infecties te voorkomen. Co-enzym Q10 kan het afweersysteem ondersteunen.
- Migraine en CoQ10: Co-enzym Q10 en migraine worden steeds vaker met elkaar in verband gebracht. Inname van Co-enzym Q10 kan het aantal migraine aanvallen beperken.
De mogelijke bijwerkingen van Co-enzym Q10
Er zijn weinig bijwerking bekend over het gebruik van CO-enzym Q10, maar soms kunnen klachten voorkomen als:
- Maagklachten
- Buikklachten
- Darmklachten
- Diarree
- Misselijkheid
- Gebrek aan eetlust
Kan iedereen zomaar Co-enzym Q10 gaan slikken
Gebruik je andere medicijnen en weet je niet zeker of de combinatie met Co-enzym Q10 verstandig is, raadpleeg dan een arts of medisch specialist. Hij/zij heeft hier meer verstand van en kan je vragen beantwoorden.
Nieuwe artikelen
Reageer op: "Co-enzym Q10 CoQ10 bijwerkingen en dosering"
4 reacties
- Reactielink dinsdag, 14 november 2023 14:37 Geplaatst door Dre
Ik heb een tijdje q10 ubiquinol geslikt. Als bijwerking kreeg ik hartkloppingen. Na gestopt te zijn verdwenen die weer.
- Reactielink maandag, 11 maart 2019 16:47 Geplaatst door Boudewijn van der Lecq
Hoi, Sinds 08 maart neem ik eenmaal daags Q10, vooropgesteld dat ik in de afgelopen 10 jaar, tweemaal een hartinfarct heb gehad. Sinds de inname van Q10 heb ik zowel op 08 maart als 10 maart pijn op de borst gehad. D.m.v. spray is e.e.a. hersteld. Hebben andere gebruikers vergelijkbare ervaringen ?
Mvrgrn. Boudewijn - Reactielink woensdag, 24 oktober 2018 07:21 Geplaatst door Ingrid Stakman
Kan Q10 samen met Verapamil (tegen hartritmestoornis) ingenomen worden?
- Reactielink dinsdag, 11 september 2018 20:41 Geplaatst door Mevr. Baardman
Van de cardioloog moet ik ondanks de zware bijwerking van de statine, de q 10 beslist stoppen.
Dit naar aanleiding van een te actieve hart, in combinatie van vernauwde bloedvaten.
De angina pectoris verergerde door gebruik van q 10, omdat het hart teveel actie had, en de nauwe bloedvaten dat niet aankunnen. Ook de bloeddruk steeg teveel.
Hij zegt dat de statine geen zware bijwerking kent, en dat de hevige spierpijn ook wat anders kan zijn.
De huisarts raadt een andere statine aan, maar het effect blijft. Stop ik er mee, dan loopt het cholesterol gevaarlijk op, en dat zal je leven verkorten.
Er is dus geen keus meer.
Met de q-10 moet ik stoppen van de cardioloog, ook de huisarts adviseerd dat.