Astaxanthine: bijwerkingen en gezondheidsrisico

Astaxanthine en preparaten Astaxanthine en preparaten

Astaxanthine is een stof die van nature voorkomt in onder andere kreeft en zalm. De stof geeft de rode kleur aan dierlijke producten en is een zeer sterk antioxidant. Er zijn mensen die beweren dat astaxanthine de sterkste antioxidatieve werking levert en dagelijkse inname een zeer positieve werking heeft op de algehele gezondheid. Astaxanthine is een bekend en zeer populair voedingssupplement. De werkzame stof astaxanthine kan bepaalde ziekten voorkomen, het verouderingsproces vertragen en zelfs bepaalde progressieve ziekten stoppen. Zijn deze claims ook echt waarheid en hoe zit het met de bijwerkingen. Lees over de gezondheidsrisico's bij het slikken van astaxanthine.

Wat is astaxanthine?

Astaxanthine is voor veel mensen nog een onbekende stof. De stof is echter een natuurproduct en komt veel voor in levende organismen. Met name zeedieren bevatten de stof vaak. Er moet dan gedacht worden aan zalm, kreeft, krab en bepaalde garnalen die rood van kleur zijn. Ook bepaalde vogels bevatten veel van de stof. Astaxanthine heeft een rode kleur. Wanneer er veel van de stof in het lichaam zit zal dat een roodachtige gloed geven. Flamingo’s hebbe ook veel van de stof in de veren.

Is astaxanthine een superfood?

Een superfood is een voedingsproduct waar heel veel goede stoffen inzitten die een positieve bijdragen kunnen leveren aan lichaam en geest. Goede stoffen zijn vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ook açai bessen, goji bessen en mangosteen zijn voorbeelden van superfoods. Een teveel aan goede stoffen is meestal niet goed voor het lichaam. In sommige gevallen kan het zelfs schadelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een teveel van de vitamine A. Deze vitamine kan zich ophopen in het lichaam en kan dan zelfs giftig zijn. Astaxanthine behoort ook tot de vitamine A groep, echter kan de stof zich niet ophopen zoals dat bij vitamine A wel kan.

Astaxanthine als carotenoïde

Zoals gezegd behoort de stof tot de carotenoïden. Dit betekent dat astaxanthine een soort vitamine A is. Er is bekend dat vitamine A een positieve bijdrage kan leveren aan het jong houden van huidcellen. Niet voor niets maakt de beauty industrie daarom ook gretig gebruik van de werkzame stoffen in onder andere astaxhantine. De huid (en cellen) kunnen van binnen uit geregenereerd worden. Huidcel veroudering wordt vertraagd en het lichaam blijft langer jong en vitaal.

Tien keer sterker dan vitamine A

Zeer sterk antioxidant

Astaxanthine is een zeer sterk antioxidant. De stof is bijvoorbeeld tien keer sterker dan vitamine A. Een antioxidant kan vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen komen vrij wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen en/of schadelijke straling. Er moet dan bijvoorbeeld gedacht worden aan UV straling. Deze straling (afkomstig van de zon) kan huidcellen beschadigen. Een sterke antioxidant kan de oxidatieve werking stop zetten. De volgende werking wordt onder andere aan astaxanthine toegekend:

 • Alzheimer preventie
 • Kankercel preventie (onder andere huidkanker)
 • Cardiovasculaire aandoeningen
 • Imuunsysteem verbetering
 • Maagzweren preventie
 • Inflammatoire werking (ontstekingsremmend)

Waarom komt de stof in dieren voor?

De stof komt waarschijnlijk veel in dieren voor doordat astaxanthine de antioxidatieve werking bezit. Cellen in de huid van dieren wordt beter beschermd als er veel astaxanthine is te vinden. Een ophoping van astaxanthine is niet giftig. Ook mensen kunnen profiteren van de natuurlijke werking van astaxanthine. De stof komt in het lichaam van de dieren terecht doordat de dieren een bepaald dieet hebben. Flaminog's, zalm, kreeft en krabbetjes eten rode algen. Deze algen hebben de stof astaxanthine aangemaakt onder invloed van UV straling (zonlicht). 

Waar komt de stof in het lichaam?

Veel stoffen kunnen niet overal in het lichaam komen. Astaxanthine kan dat wel. De stof kan bijvoorbeeld door de bloed-hersenbarrière penetreren. Dit betekent dat de stof ook in de hersenen terecht kan komen. De stof kan tevens terecht komen in de ogen. Astaxanthine kan dus door de bloed-oogbarrière komen. Dit maakt astaxanthine een unieke stof.

Bijwerkingen van astaxanthine

Er is tot op heden niet bekend wat de bijwerkingen van astaxanthine is. De stof wordt niet giftig wanneer er teveel wordt geslikt. De stof werkt dus niet zoals vitamine A dat doet. Het is wel bekend dat de stof door verschillende barrières kan penetreren. De stof komt dus ook in je oog en hersenen terecht. Het is wel bekend dat, mensen die erg veel astaxanthine slikken, een rode huidskleur kunnen krijgen. De huid kan een beetje een rode gloed krijgen. Net als bij flamingo’s en andere zeedieren die rood gekleurd zijn, kan astaxanthine de huid van de mens dus ook een kleur geven. Er moet wel bij vermeld worden dat het dan gaat om zeer grote hoeveelheden astaxanthine.

Laatst aangepast op zondag, 25 maart 2018 14:32

Reageer op: "Astaxanthine: bijwerkingen en gezondheidsrisico"

12 reacties

 • Reactielink evert woensdag, 02 februari 2022 17:53 Geplaatst door evert

  Is Astaxanthine goed voor te hoge oogdruk

 • Reactielink Thijs dinsdag, 14 juli 2020 11:26 Geplaatst door Thijs

  Duidelijk minder klachten aan mijn spieren en gewrichten. Geen bijwerkingen waargenomen.

 • Reactielink ananniem donderdag, 02 april 2020 12:48 Geplaatst door ananniem

  Hoi,

  ik heb ruim 4 weken antaxanthine geslikt, 4 mg 2 tot 3 capsules per dag. kreeg klachten van vocht in de handen en verergering van pijnlijke gewrichten ad handen. Sinds enkele weken geen antaxanthine geslikt, klachten zijn verdwenen.
  heeft iemand soortgelijke ervaringen?

 • Reactielink Joost maandag, 11 november 2019 07:26 Geplaatst door Joost

  Er is GEEN werkzaamheid tegen wat dan ook van astaxanthine aangetoond. Zie bijvoorbeeld https://en.wikipedia.org/wiki/Astaxanthin: "as of 2018, there was insufficient evidence from medical research to show that it affects disease risk or health of people". Studies die wél enige beperkte werkzaamheid aantoonden zijn een stuk ouder. Totdat er ander onderzoek onbetwistbaar positieve resultaten aantoont is het dus geldklopperij.

 • Reactielink Gijs zwart vrijdag, 14 december 2018 11:45 Geplaatst door Gijs zwart

  Is astaxatine ook werkzaam tegen neuropathie klachten

 • Reactielink Niek Jansma dinsdag, 29 mei 2018 22:37 Geplaatst door Niek Jansma

  Astaxanthine beschermt het lichaam tegen wifistraling.

 • Reactielink I. maandag, 16 april 2018 16:23 Geplaatst door I.

  Kan dit middel in combinatie met Hyaluronzuur gebruikt worden?? En werkt het tegen hoofdpijn?

 • Reactielink Anoniem woensdag, 11 april 2018 07:28 Geplaatst door Anoniem

  Mag astaxanthine gebruikt worden in combinatie met statines?

 • Reactielink Kim Kim zaterdag, 24 maart 2018 15:57 Geplaatst door Kim Kim

  Graag zou ik willen weten of astaxanthine kan helpen bij oogklachten die veroorzaakt worden door de auto-immuunziekte Graves.

 • Reactielink Bo zaterdag, 12 augustus 2017 16:41 Geplaatst door Bo

  Mag men astaxanthine innemen als men asaflow 80 mg inneemt op voorschrift van de dokter?

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk