Mag je hardlopen, joggen of sporten als je zwanger bent?

Sporten en zwanger Sporten en zwanger

Er is altijd veel onduidelijkheid of je mag hardlopen of joggen als je zwanger bent. Sporten is natuurlijk over het algemeen goed, maar tijdens de zwangerschap moet wel met een aantal zaken rekening worden gehouden. Zo is het verstandig te stoppen met joggen of hardlopen na 4 maanden zwangerschap, maar welke sporten mag je dan nog wel uitoefenen? Mag je überhaupt sporten als je langer dan 4 maanden zwanger bent? Gellukkig hoef je als je een fanatieke sporter bent niet gelijk op de bank te zitten, veel sporten zijn nog goed mogelijk ook tijdens de zwangerschap.

Sporten tijdens de zwangerschap mag dat?

Sporten is, mits je het goed doet, goed voor je lichaam. Je lichaamsgewicht blijft op peil je conditie goed. Sporten tijdens de zwangerschap kan veel vragen met zich meebrengen. Ben jij een echte sporter, zwanger en wil je de baby niet in gevaar brengen? Dan kan het volgend advies je helpen te bepalen of je blijft sporten of niet. Beoefen je een bijzondere sport? Dan kun je altijd je gynaecoloog of huisarts raadplegen voor advies.

Hardlopen/joggen tijdens de zwangerschap; mag dat?

Ben je niet langer dan 4 maanden zwanger dan is joggen/hardlopen geen probleem. Heb je ondergewicht of kom je slecht aan dan is het sowieso verstandig te stoppen. Het is ook van belang niet te overdrijven met het hardlopen/joggen, ga niet overdreven veel springen of een hele marathon lopen. Na 4 maanden zwangerschap kun je springen en joggen beter voorkomen.

Aerobics en zwanger moet ik stoppen?

Het is in verband met de vele spring bewegingen in aerobics te stoppen na 4 maanden. Gelukkig kun je goed overstappen op een leuk alternatief aquarobics! Deze sport is is veel beter voor je lichaam want je lichaam wordt, doordat je in water sport, minder belast. Bijkomend voordeel; met aquarobics mag je gewoon doorgaan en het is misschien nog wel leuker ook!

Krachttraining tijdens de zwangerschap; mag dat?

Het uitoefenen van krachttraining (met niet te zware gewichten) is tijdens de zwangerschap is goed mogelijk tot je 7e maand, maar stop na je 6e maand met het doen van buikspieroefeningen. Stop na de 7e maand helemaal met krachttraining.

Ik ben zwanger en beoefen een zaalsport; moet ik stoppen?

Veel vrouwen beoefenen een zaalsport als volleybal, squash, tennis, badminton of basketbal. Mag je tijdens je zwangerschap doorgaan met deze sporten? Met deze sporten kun je in principe gewoon doorgaan tijdens de zwangerschap. Wees wel voorzichtig in verband met lichaamscontact en eventuele valpartijen en doe over het algemeen wat rustiger aan. Je lichaam verandert als je zwanger bent, beweeg rustiger en voorkom heftige plotselinge sprint en stop bewegingen.

Duizelig of vreemd gevoel tijdens het sporten en zwanger

Word je duizelig tijdens het sporten en je bent zwanger? Stop dan direct. Stop ook als je last krijgt van kortademigheid, pijn, braakneigingen, bloedverlies en/of andere ongewone verschijnselen. Raadpleeg in deze gevallen altijd je verloskundige of huisarts.

Reageer op: "Mag je hardlopen, joggen of sporten als je zwanger bent?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk