Wat kan een baby in de baarmoeder zien, horen of voelen?

Zwangerschap Zwangerschap

Misschien ben je zwanger en vraag je, je af wat je baby kan zien, horen en/of voelen. Tijdens de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder ontwikkeld de baby steeds meer functies, maar niet alle functies zijn direct bruikbaar. Kan een baby in de baarmoeder zien en wat ziet de baby dan? Kan een baby in de baarmoeder horen en kan een baby in de baarmoeder voelen? Lees snel verder en vind het antwoord op deze, door veel zwangere toekomstige moeders, gestelde vraag. Wat ziet, hoort en/of voelt een baby?

Wat kan een baby in de baarmoeder zien?

Een baby in de baarmoeder kan tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap waarschijnlijk visuele ervaringen opdoen. Helemaal zeker is dit niet, om te kunnen zien is licht nodig en of er voldoende licht in de baarmoeder aanwezig is, voor een baby, om te kunnen zien is niet helemaal duidelijk. Daarnaast kan de hoeveelheid licht dat binnentreed van vrouw tot vrouw verschillen door bijvoorbeeld factoren als: de dikte van de huid en de lichtsterkte waaraan de vrouw staat blootgesteld. Het gebruik van de ogen wordt, om deze redenen, in veel gevallen niet erg gestimuleerd in de baarmoeder, maar visuele ervaringen zijn waarschijnlijk vanaf week 28 wel mogelijk. Bij de geboorte ziet een baby tot ongeveer 20 cm scherp, weinig kleur enkel fel rood en fel groen en kan de baby onderscheid maken tussen grote objecten. Pas na ongeveer 4 maanden kan de baby goed diepte inschatten en verschillende kleuren onderscheiden. Helemaal goed zien, net als ieder van ons, kan een baby pas na ongeveer een jaar!

Vanaf week 21 kan een baby horen

Wat kan een baby in de baarmoeder horen?

Kan een baby in de baarmoeder horen? Het antwoord is dat een baby waarschijnlijk vanaf week 21 kan horen in de baarmoeder. De baby kan patronen in geluiden herkennen en onderscheid maken tussen verschillende klanken. Wil je contact met je baby maken? Dat kan. Je kunt tikjes op je buik geven, praten tegen je baby, de buik masseren, zingen of een geluidjes maken. Misschien reageert je baby wel en geeft hij/zij een schopje. Houd je van klassieke muziek en mooie symfonieën? Luister gerust je baby luistert rustig mee. Ook speciale zwangerschapsbelletjes kunnen je baby een rustig gevoel geven. Natuurlijk heeft het dragen van een zwangerschapsbel voor de 21e week geen zin…

Wat kan een baby in de baarmoeder voelen?

Kan een baby in de baarmoeder voelen? Ja tast is het eerste zintuig dat zich ontwikkeld in de baarmoeder. Rond week 8 tijdens de zwangerschap is de mond al gevoelig en deze gevoeligheid breidt zich al snel uit naar de wangen en het voorhoofd. Andere plekken zoals de handjes en de voetjes worden ronde week 12 gevoelig voor aanraking/tast en de buik en de billen rond week 17. Tast is een zeer belangrijk zintuig en vanaf de eerste ontwikkeling hiervan doet de baby ervaringen op van zijn of haar omgeving.

Geur en tast zijn na de geboorte ook de meest ontwikkelde zintuigen van je baby. Je kunt, voor de geboorte, als de baby nog in de baarmoeder zit, ;via tast proberen contact te zoeken met je baby. Je kunt contact via tast of gevoel met je baby krijgen door bijvoorbeeld je hand op je buik te leggen of masserende, wrijvende bewegingen te maken. In week 20 is het dan zover je baby heeft gevoel in bijna het gehele lichaam behalve de rug en de bovenkant van het hoofd moeten nog even wachten op gevoel tot ongeveer week 32, je baby heeft in week 32 overal gevoel. Gevoel is erg belangrijk voor een baby, bijzonder bij bijvoorbeeld tweelingen is dat ze elkaar kunnen beginnen te knuffelen in de baarmoeder.

Laatst aangepast op woensdag, 31 augustus 2016 14:27

Reageer op: "Wat kan een baby in de baarmoeder zien, horen of voelen?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk