Psychologie studeren: wat kun je als psycholoog?

Psychologie iets voor jou? Psychologie iets voor jou?

Psychologie is een onderdeel van de menswetenschappen. Tijdens de studie leer je van alles over het menselijk denken, het menselijk doen en laten in allerlei contexten en de processen die bepaalde gedragingen tot stand laat komen. Ook leer je tijdens de opleiding wetenschappelijk denken en leer je omgaan met wetenschappelijke tools. Je moet dan denken aan programma's waarmee je statistieken kunt verwerken, interpreteren en begrijpen. Psychologie is een zeer populair vakgebied/studie toepasbaar in veel werkvelden. Het positieve aan psychologie is de inzetbaarheid. Psychologen kunnen in veel werkvelden terecht. Het nadeel is echter dat het nooit echt duidelijk is wat je precies wordt. Wie geen helder doel voor ogen heeft tijdens de studie haakt sneller af. Lees hier meer over de studie psychologie.

Psychologie: de studie van mens en geest

Zijn psychologen allemaal zweverig en van die softies of valt dat reuze mee? Een psycholoog is werkzaam in enorm veel werkvelden. Je kunt het zo gek niet bedenken of er werkt wel iemand die de studie psychologie heeft gevolgd. Dit komt vooral doordat psychologen heel breed opgeleid worden. Een psycholoog kan niet alleen in de hulpverlening terecht komen (de praat-psychologen), ook in het bedrijfsleven zijn veel psychologen nodig. Vooral in de marketing/reclame wereld vind je veel psychologen. Op het wetenschappelijk vlak staan psychologen ook hun mannetje. Veel psychologen hebben er voor gekozen om wetenschapper (onderzoeker) te worden. Dit betekent meestal dat ze onderzoek doen aan de universiteit. Een universiteit heeft vaak verschillende afdelingen waar onderzoek gedaan wordt. Je hebt bijvoorbeeld de afdeling sportpsychologie, experimentele psychologie en sociale psychologie. Op elke afdeling werken psychologen die zich hebben gespecialiseerd op één bepaald onderwerp.

Is onderzoek doen leuk?

Tijdens de studie leer je veel over het leven van een onderzoeker. Je leert omgaan met verschillende modellen en je leert hoe je als een psycholoog moet denken. Dit is niet makkelijk en tijdens de studie wordt er daarom ook veel mee geoefend. De vakken die gegeven worden zijn niet voor iedereen even interessant. Dit ''brede'' karakter van de studie psychologie maakt het voor sommige studenten lastig en vervelend. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan studenten die graag de hulpverlening in willen maar ook veel moeten weten/leren over statistische modellen en computerprogramma's waarmee je statistieken kunt interpreteren en visualiseren. Wie de onderzoekskant helemaal niet interessant vindt kan gedemotiveerd raken tijdens de vierjarige studie.

Wat doet een marketingspsycholoog?

Een marketingspsycholoog is een psycholoog die werkzaam is in de reclamewereld. Tijdens de opleiding leer je in principe van elk vakgebied een beetje. Vooral in de eerste twee jaren leer je een basis van alle werkgebieden. Je leert gesprekken voeren, omgaan met statistiek, over de abnormale & normale geest en over marketing/personeelspsychologie. De meeste studenten leren in de eerste twee jaren van de studie welke kant ze het leukst vinden. In het derde jaar is er de mogelijkheid om vakken te volgen naar keuze. Sommige universiteiten bieden deze keuze al eerder aan. De vakken die je zelf kunt kiezen zijn meestal vakken uit één bepaalde richting. Je gaat je dus al een beetje specialiseren tijdens de opleiding. Het resultaat is dat de afgestuurde studenten allemaal van elkaar verschillende qua vakken die ze gevolgd hebben. Een marketingspsycholoog heeft vooral de marketing/reclame/beïnvloedings-vakken gevolgd.

Wat doet een psychotherapeut?

Na de vierjarige opleiding heb je vaak de mogelijkheid om door te leren. Een studie na je master wordt een postdoctorale opleiding genoemd. De duur van een postdoctorale studie kan heel erg verschillen. Wie graag psychotherapeut wil worden kan deze opleiding volgen na de vierjarige opleiding psychologie aan de universiteit. De opleiding duurt vier jaar maar wie al kennis heeft van de hulpverlening (vaak zijn dat GZ-psychologen) kan enige jaren vrijstelling krijgen. Een psychotherapeut behandelt cliënten met behulp van de psychotherapie. Deze behandelingen zijn erg moeilijk en intensief. Het gaat hier dan ook om mensen met diep gewortelde klachten. Een psychotherapeut werkt vaak als werknemer in een organisatie maar je kunt ook als zelfstandige psychotherapeut aan de slag. Wie graag klinische psycholoog wil worden heeft niet zoveel aan de titel als psychotherapeut. De opleiding tot GZ-psycholoog biedt wel toegang tot klinische psycholoog.

Wat is een GZ-psycholoog?

Een GZ-psycholoog (Gezondheidszorg psycholoog) is meestal werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Wie de vierjarige master tot basispsycholoog heeft afgerond kan zich verder specialiseren in de hulpverlening. De GZ-psychologie is vaak de meest populaire keus bij veel studenten, echter zijn er in Nederland niet zoveel plekken waar je terecht kunt. Een GZ-psycholoog in opleiding heeft namelijk veel begeleiding nodig. De begeleiding is helaas erg schaars. Wie graag de opleiding wil volgen heeft of goede papieren in huis of veel geduld. De meeste studenten gaan namelijk eerst aan het werk en komen dan pas later in de wereld van de GZ-psychologie terecht. De opleiding tot gezondheidszorg psycholoog duurt twee jaar. In deze twee jaren ben je al wel werkzaam als psycholoog maar je hebt natuurlijk ook een leer gedeelte. Je moet dus ook weer de boeken in!

Wat is een klinische psycholoog?

Voor wie niet genoeg kan krijgen van het verlenen van hulp bestaat er de opleiding tot klinische psycholoog. Een klinische psycholoog is een verdere specialisatie en wordt gevolgd na het behalen van de titel als GZ-psycholoog. De opleiding duurt drie jaar en bevat tevens een stage gedeelte. Een klinische psycholoog behandelt cliënten met complexe problemen.

Wat doet een neurowetenschapper (neuropsycholoog)?

Als je tijdens de opleiding merkt dat je hersenen erg interessant vindt is het beroep van een neurowetenschapper misschien iets voor jou. Een neurowetenschapper houdt zich bezig met de hersenen en de processen die plaatsvinden in het lichaam in relatie tot het brein. Vooral afwijkingen in het brein zijn voor een neurowetenschapper zeer interessant. Een beschadiging in het brein kan namelijk tot bijzondere en vreemde klachten leiden bij een patiënt. Een neurowetenschapper behandelt patiënten met deze klachten en brengt de klachten zo goed mogelijk in kaart. Een neurowetenschapper heeft geen geneeskunde gestudeerd. Dit betekent dus dat een neurowetenschapper niet mag snijden/opereren. Als neurowetenschapper in spe is het daarom zeer belangrijk om te weten wat je wel en niet mag. Dit is belangrijk om teleurstelling te voorkomen.

Wat verdient een psycholoog?

Het is niet mogelijk om het over ''de psycholoog'' te hebben want elke student komt wel ergens anders terecht. Natuurlijk kunnen we wel kijken naar de gemiddelde salarissen van de verschillende functies waar een psycholoog terecht kan komen. Er zit behoorlijk wat verschil in de salarissen. Het meeste geld wordt doorgaans verdient als marketingspsycholoog maar een functie als klinische psycholoog legt je ook zeker geen windeieren. Wat zijn de bruto salarissen van een (gespecialiseerde) psycholoog:

  • Salaris klinische (neuro)psycholoog: €4.644 - €6.790 per maand 
  • Salaris GZ-psycholoog: €2.530 - €6.790 per maand
  • Salaris arbeidspsycholoog: €2.562 - €4.702 per maand
  • Salaris psychotherapeut: €3.794 - €5.863 per maand
  • Salaris sociaal psycholoog: €2.348 - €6.215 per maand
  • Salaris reclame psycholoog: €3.100 - > €10.000 per maand
Laatst aangepast op donderdag, 02 november 2017 10:10

Reageer op: "Psychologie studeren: wat kun je als psycholoog?"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk