Genoom in kaart brengen: kosten van genenonderzoek

dna dubbele helix dna dubbele helix

Voor mensen wordt het steeds makkelijker om je eigen genen in kaart te brengen. Steeds meer bedrijven specialiseren zich in het onderzoeken van menselijke genen en het genenonderzoek dat daar bij komt kijken. Het erfelijk materiaal van de mens ligt verstopt op de genen. Met behulp van genenonderzoek is het mogelijk om te onderzoek waar je vandaan komt en kun je zelfs bepaalde ziekten en aandoeningen opsporen. Wat zijn de kosten eigenlijk voor genenonderzoek? Wat kun je allemaal onderzoeken en opsporen en kan dat ook in Nederland en België? Ontdek of genoom onderzoek, dna onderzoek en het onderzoek van de genen ook iets is voor jou.

Genoomonderzoek in Nederland en België

Naar verwachting zal er in de aankomende jaren steeds meer vraag zijn naar persoonlijke genonderzoek. Er moet dan gedacht worden aan mensen die meer willen weten over wie ze zelf zijn. Niet de persoon die ze zien in de spiegel, maar de persoon die ze zijn op dna vlak. Op de genen ligt namelijk meer informatie verschuilt dan je zult denken. Wie je bent, zowel het innerlijk als het uiterlijk, ligt allemaal gecodeerd op de genen. Het dna is als het ware een soort blauwdruk. Steeds meer mensen zijn nieuwsgierig naar die blauwdruk en willen er meer over weten. Genoomonderzoek zal in de toekomst steeds goedkoper worden, waardoor de vraag ook zal toenemen.

Kom je afkomst te weten 

Je genen in kaart brengen

Wanneer de genen in kaart worden gebracht weet je meer over jezelf. Er kunnen vragen worden beantwoord over bijvoorbeeld je afkomst. Hoeveel procent van je genen is Aziatisch, hoeveel is Europees, hoeveel is er Afrikaans en hoeveel procent van je lichaam is Latijns-Amerikaans? Ook valt er te zien of een deel van je genen bijvoorbeeld meer Scandinavisch is of bijvoorbeeld Italiaans. De gegevens van het dna onderzoek wordt vergeleken met eerdere studies naar de menselijke genen. Vaak wordt er gerefereerd naar het Menselijk Genoomonderzoek. Dit onderzoek heeft jarenlang genen bestudeerd van mensen van over de hele wereld.

De kosten van het genonderzoek

Naar verwachting zal er de aankomende tijd steeds meer vraag zijn naar genonderzoek. Wat er precies onderzocht wordt hangt van het bedrijf af waar je genen wilt laten onderzoeken. Een bekend Amerikaans bedrijf is 23andme. Dit bedrijf richt zich met name op onderzoek naar afkomst. Waar kom je precies vandaan en hoeveel procent van je genen komen uit welk deel van de wereld. Onderzoek naar gezondheid is niet mogelijk en kent ook enkele ethische bezwaren. Hoe private bedrijven zich kunnen specialiseren op dna onderzoek naar gezondheidskwesties is nog niet helemaal duidelijk. Bij het bedrijf 23andme is het mogelijk om voor iets minder dan 100 euro je genen in kaart te brengen. 

Waarom willen mensen genoomonderzoek?

Met genen onderzoek is het mogelijk om ziekten op te sporen. Is er in je familie bijvoorbeeld een verhoogde kans om een bepaalde ziekte te krijgen? Met behulp van genonderzoek is het mogelijk om dat te onderzoeken en om die vragen beantwoord te krijgen. Het is tevens mogelijk om een risico analyse te maken aan de hand van genen. Hoeveel kans maakt een persoon met bepaalde genen om een bepaalde ziekte te krijgen? Ook deze vragen kunnen op het gebied van de ethiek problemen opleveren.

Reageer op: "Genoom in kaart brengen: kosten van genenonderzoek"

1 Reactie

  • Reactielink C dinsdag, 01 oktober 2019 11:12 Geplaatst door C

    Hoeveel kost zo'n onderzoek. Wordt dit verzekerd bij CZ zorgverzekerden

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk