Wanneer mag je poepen na zetpil inbrengen?

Zetpil uitgepoept? Zetpil uitgepoept?

We moeten allemaal poepen, maar wat als je moet poepen na een zetpil? Een zetpil is een medicijn dat rectaal, dus via de anus wordt ingebracht. Een zetpil wordt bijvoorbeeld gebruikt bij slikproblemen of als oraal toedienen (via de mond) niet mogelijk is door bijvoorbeeld braken of tijdens een coma. Een zetpil bestaat uit een oplosbare stof met daarin het medicijn. Zodra de zetpil is opgelost zal het medicijn, via de bloedvaatjes in de darm, worden opgenomen door de bloedbaan. Omdat de zetpil in de anus wordt geplaatst is een logische gedachtegang wat moet gebeuren als je moet poepen. Kun je poepen na het inbrengen van een zetpil?

Het gebruik van een zetpil

Een zetpil is een medicijn dat in de anus (rectaal) wordt ingebracht. Een zetpil heeft een puntige, spitse zijde en een vlakke zijde. Normaal gesproken wordt de zetpil met de spitse zijde richting de anus ingebracht. Echter in sommige gevallen wordt de zetpil ook andersom ingebracht. Het voordeel hiervan is dat de zetpil door de spiersamentrekkingen van de sluitspier en de spitse punt van de zetpil dieper in de anus/darm wordt gedreven.

Vaak is poepen na een uur mogelijk

De zetpil zit in mijn anus: kan ik nu poepen?

Een veelgestelde vraag bij het gebruik van een zetpil is of poepen mogelijk is. Een zetpil moet, om te kunnen werken, eerst oplossen/smelten en het medicijn afgeven aan de bloed. Ga je direct na het inbrengen van de zetpil poepen, dan is de zetpil nog niet volledig opgelost en poep je hem zo weer uit. De zetpil heeft in dit geval zijn werk niet kunnen doen. Een zetpil heeft minimaal een paar minuten tot een kwartier nodig om op te lossen, liefst wacht je wat langer, tot een uur, voordat je het toilet bezoekt om te poepen. Bij diarree kan dit heel lastig zijn, het gebruik van een zetpil bij diarree is niet aan te raden en eigenlijk nutteloos. De pil wordt in veel gevallen binnen een half uur weer uitgepoept en het medicijn wordt door de slechte darmfunctie slechter opgenomen.

Zetpil uitgepoept: hoe zit dat eruit?

Een zetpil ziet er uitgepoept, direct na het inbrengen, nog hetzelfde uit. Is de zetpil een paar minuten in de anus aanwezig geweest dan zal de pil oplossen/smelten en zal je een half gesmolten zetpil uitpoepen. Hoe langer je wacht met poepen hoe minder goed je de pil nog kan herkennen. Dat je de pil niet meer ziet betekent overigens niet dat het medicijn al volledig s opgenomen. De snelheid in opname kan per medicijn/zetpil verschillen.

Zetpil uitgepoept: moet ik een nieuwe plaatsen?

Heb je het vermoeden dat je de zetpil hebt uitgepoept, plaats dan nooit direct een nieuwe! Omdat het niet zeker is of de pil is uitgepoept en de werking, smeltsnelheid en snelheid van opname van zetpillen kunnen verschillen lees je de bijsluiter. Ga je er vanuit dat de pil is uitgepoept dan kun je de volgende pil innemen na de minimale tijd die normaal tussen het inbrengen hoort te zitten (bijvoorbeeld 6 uur) Weet je het niet zeker of kom je er niet uit? Dan kun je altijd de apotheker of huisarts om raad vragen! 

Bijwerkingen van een zetpil

Een zetpil kan bijwerkingen geven deze bijwerkingen staan duidelijk vermeld in de bijsluiter die hoort bij het medicijn dat u gebruikt. In de bijsluiter staat daarnaast ook vermeld wat de volgende stap is bij een eventuele bijwerking.

Laatst aangepast op zondag, 08 januari 2017 21:57

Reageer op: "Wanneer mag je poepen na zetpil inbrengen?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk