Vet kwijtraken en spiermassa aankomen: hoe?

Weinig vetmassa Weinig vetmassa

Voor veel mensen is ''het even kijken in de spiegel'' dagelijkse kost. Even snel checken of je haar nog goed zit voordat je deur uitgaat. Laten we die spiegel eens wat groter maken zodat je hele lichaam in beeld komt. Trek je shirt uit en ga eens kritisch kijken. Is dit het figuur dat bij je zelfbeeld past? Is dit het figuur dat jij mooi, aantrekkelijk en bij jezelf vindt passen? Grote kans dat je niet helemaal tevreden bent met wat je ziet. Misschien wil je gespierder worden. Meer spiermassa kweken en je vetpercentage verlagen. Wanneer je vetpercentage lager wordt komen spieren automatisch meer tot hun recht: ze zijn dan dus meer zichtbaar. Echter, voordat je überhaupt een spier ziet moet er natuurlijk wel getraind worden. Als je vetpercentage lager wordt en je traint geen spiermassa word je alleen maar dun en krijg je een figuur van een stok.

Ik wil meer spier en minder vet

Wat moet er eigenlijk gebeuren om meer spier te krijgen en van je vet af te komen? Waarschijnlijk weet je het antwoord al wel maar laten we het nog eens goed doornemen. Als eerste moet je je direct inschrijven bij een sportschool. Veel mensen hebben een zittend lifestyle. Dit betekent dat er niet veel beweging is en het lichaam in principe met weinig energie de dag door kan komen. Wil je meer spiermassa bouwen is het noodzakelijk om meer te bewegen en (meer) te sporten. Bijkomend effect is dat je ook meer moet eten. Niet het eten dat je gewend bent, maar eten dat lekker is voor je spieren. Veel trainen in de sportschool en daarna je volvreten bij de snackbar zal niet leiden tot het gewenst effect.

Wordt mijn vet omgezet in spiermassa?

Nee. Het vet dat je hebt wordt niet omgezet in spiermassa als je gaat trainen. Als je dus veel vetmassa hebt moet dat vet eerst weg wil je spieren zien. Spieren groeien door spiergroepen effectief te trainen. Dit trainen gebeurt door middel van het belasten van die spiergroepen. De spieren die je hebt moeten dus aan het werk gezet worden en getriggerd worden om te groeien. Dit groeien gebeurt dus als je ze belast. Het vet dat je hebt wordt gebruikt om energie te leveren bij je work-out maar je spier heeft er niet zoveel aan om te groeien. Voor het groeien zijn onder andere eiwitten nodig. Energie dat uit een vet cel komt is leuk voor een spier om niet moe te worden maar het zal er niet door groeien.

Ik ben mager en wil meer spieren

Mensen met een mager lichaam (ectomorf) kunnen wellicht sneller groeien. Vaak moeten mensen met een mager lichaamsbouw meer proteïnen gaan eten. Proteïnen zijn eiwitten afkomstig uit planten en dieren. Vooral dierlijke eiwitten zijn zeer effectief om spiermassa op te bouwen. Het is belangrijk om een evenwichtig voedingspatroon met de juiste hoeveelheden aan voedingstoffen aan te nemen zodat je aan kunt komen in spiermassa. Ga je als ectomorf wel trainen maar je voedingspatroon daar niet op aanpassen? In dat geval blijf je dun en heeft het trainen weinig nut.

Reageer op: "Vet kwijtraken en spiermassa aankomen: hoe?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk