Stinkende urine: vieze stank bij plassen

Wat een stank! Wat een stank!

Een vieze lucht tijdens het plassen kan gebeuren als men iets verkeerds heeft gegeten. De geur kan ook ontstaan wanneer er een ontsteking in bijvoorbeeld de blaas zit (een blaasontsteking). Stinkende urine kan men ruiken wanneer er bijvoorbeeld asperges zijn gegeten. Ook een urineweginfectie kan de urine een onaangename geur geven. Normaal gesproken is urine reukloos en geel/helder van kleur. Als urine een diepgele of bruine kleur heeft kan er iets aan de hand zijn. Wat als urine een vieze, stinkende en bruine kleur heeft? Moet je je zorgen gaan maken?

Stinkende bruine urine

Normaal gesproken is urine vrij reukloos. De kleur is meestal een beetje geel of wit. Wanneer iemand nare geuren ruikt tijdens het plassen kan het duiden op problemen. Deze problemen kunnen onschuldig zijn maar in bepaalde gevallen is er wel degelijk iets ernstigs aan de hand. Wat kan een mogelijke oorzaak zijn voor stinkende urine? Is er iets aan de hand met het lichaam?

Infecties en urine

Als je een infectie hebt in de urinewegen kan het zijn dat plas gaat stinken. Een infectie is meestal erg herkenbaar aan de geur. Er treedt namelijk een vieze geur op die je vrij direct ruikt. Een infectie kan ook ontstaan in de blaas. Veel vrouwen hebben ooit wel eens een blaasontsteking gehad. Sommige vrouwen krijgen zelfs zeer frequent een blaasontsteking. Als je een ontsteking hebt kan dat de geur van urine beïnvloeden. Als je weet dat het een infectie is aan de blaas kun je daar medicatie voor gebruiken. De geur zal dan ook snel verdwijnen. Als de geur niet verdwijnt moet je dit aangeven bij je huisarts.

Weinig vocht drinken en stinkende urine

Als je weinig water drinkt kan het ook gebeuren dat je urine gaat stinken. Ten eerste is het zo dat je minder gaat plassen. Als je eenmaal moet komt er ook minder urine uit je lichaam. Urine dat je uitplast is dan zeer geconcentreerd en kan gaan stinken. Als je lang niet meer hebt gedronken wordt het tijd om snel je vochtgehalte weer op peil te krijgen. Uitdroging is niet goed voor je lichaam en moet voorkomen worden.

Koffie kan een nare geur geven

Koffie en geur bij plassen

Als je meerdere koppen koffie hebt gedronken kan het gebeuren dat je urine gaat ruiken. Koffie heeft een sterke geur dat ook in je urine is te ruiken. Koffie werkt tevens vochtafdrijvend. Je vochtgehalte zal lager worden en je urine raakt meer geconcentreerd waardoor je urine ook weer sterker zal ruiken. Als je veel koffie hebt gedronken is het belangrijk om je vochtgehalte op niveau te houden. Drink af en toe ook een paar glazen water.

Bruine urine en leverfalen

Sommige mensen schrikken zich dood tijdens het plassen. Ze zien dat urine opeens bruin van kleur is. Als je urine bruin van kleur kan dit duiden op leverfalen. Normaal gesproken werkt de lever prima en kan het zijn werk doen. De lever filtert het bloed. Je lever filtert allerlei stoffen, waaronder bilirubine. Als je lever niet goed werkt komt de stof in grotere concentraties in je urine terecht. Je ziet dit aan de bruine kleur van je urine. Trek aan de bel en overleg de klachten zo snel mogelijk met je huisarts.

Prostatitis en vieze geuren tijdens het plassen

Als er een ontsteking heeft plaatsgevonden bij de prostaat wordt dat prostatitis genoemd. De aandoening komt alleen maar bij mannen voor omdat mannen een prostaat hebben en vrouwen niet. Als de prostaat is ontstoken kan dat een nare geur geven tijdens het plassen. Het niet alleen een stank die je ruikt tijdens het plassen. Ook hevige pijnen komen voor bij een ontsteking aan de prostaat.

Stinkende urine na het eten van asperges

Bij ongeveer de helft van alle mensen zal urine na het eten van asperges gaan stinken. De andere helft ervaart geen problemen. De geur wordt veroorzaakt doordat er zwavelhoudende bestanddelen in asperges zitten. Deze zwavelverbindingen worden in de lever afgebroken. Tijdens dit proces komen er andere stoffen vrij die je dan weer kunt ruiken in je urine. De geur die je ruikt na het eten van asperges is niet de geur die je ruikt als je asperges kookt.

Laatst aangepast op zondag, 25 maart 2018 15:43

Reageer op: "Stinkende urine: vieze stank bij plassen"

2 reacties

  • Reactielink p.Winters donderdag, 20 juli 2017 18:18 Geplaatst door p.Winters

    al minstens 4 weken veel plassen én stinken

  • Reactielink fabienne zondag, 06 november 2016 15:16 Geplaatst door fabienne

    wat moet je doen als je urine de teckstuur vaan stroop heeft

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk