Wat is het Medea complex?

Medea complex Medea complex

Het Medea complex kenmerkt zich door een moeder die haar kinderen op een bewuste, dan wel half bewuste, wijze wil beschadigen en gaat haten. De mens is vatbaar voor verschilende soorten complexen. Denk bijvoorbeeld ook aan het Griselda complex. De haat jegens de kinderen van de moeder is uiteindelijk gericht op de man van de vrouw. Door het haten van haar eigen kinderen projecteert ze de haat naar haar eigen man.

Het Medea complex

Haat en wraak zijn twee woorden die vaak voorkomen bij vrouwen die lijden aan het Medea complex. De vrouw wil in dit geval acties van haar man wreken. Soms is de vrouw niet in staat om fysieke schade aan te richten. Ze kan in dat geval haar wraak uiten naar andere zaken, onder andere haar eigen kinderen die ze heeft gekregen met haar man. Haar wraak en haat kan leiden tot het beschadigen van haar eigen kinderen. Door het beschadigen van haar kinderen raakt ze haar man ook. Op die manier kan haar wraak worden gevuld.

Haat bij vrouwen

Vrouwen kunnen haat ombuigen naar haar eigen kinderen. Deze haat kan ontstaan door machteloosheid. Controle en macht uitoefenen op de man kan in dit geval worden gespeeld via de kinderen. Haat, controle en wraak kan uiteindelijk doorslaan naar moord.

Behandeling bij het Medea complex

Bij het Medea complex is intensieve behandeling en begeleiding nodig. Meerdere gesprekken met een psycholoog / psychiater zijn noodzakelijk. Het verwerken van wraak, vergelding, onrecht of leed is één van de belangrijkste speerpunten van de psychotherapeutische gesprekken.

Laatst aangepast op dinsdag, 23 augustus 2016 13:18

Reageer op: "Wat is het Medea complex?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk