Water of waterdamp uit horloge verwijderen; wat kan ik doen?

Geen redden meer aan... Geen redden meer aan...

Heb je een nog mooi horloge maar zit er waterdamp of condens onder het glas? Wat moet je dan doen? Hoe krijg je dit water weer uit je horloge zodat je weer kunt zien hoe laat het is… Soms komt er op onverklaarbare wijze water in een waterdicht horloge. Water kan onder het glas in een horloge terecht komen door zwemmen, regen, vochtig weer of een andere natte oorzaak. Belangrijk is dit te voorkomen, water kan onherstelbare schade aan je horloge veroorzaken!  Je kunt waterschade voorkomen door goed in de gaten te houden of je een waterdicht, water-resistent of waterproof horloge koopt. Informeer jezelf dus goed bij de aanschaf van een horloge.

Er zit waterdamp in mijn horloge wat moet ik doen?

Je hebt per ongeluk gezwommen of in een zware regenbui gelopen met je horloge,  zonder er bij na te denken of je horloge wel waterdicht is. Eenmaal thuis zie je dat er waterdamp onder tegen het glas neerslaat. Natuurlijk kun je denken, als het een goedkoop horloge is,  jammer dan… Ik koop wel een nieuwe. Maar bij een duur horloge of een erfstuk zie je de waterdamp het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Waterdamp in je horloge  hoeft niet persé te betekenen dat je met je horloge in water hebt gezeten, temperatuurverschillen kunnen ook condens in je horloge veroorzaken. Zelfs sporten kan (door zweet en warmte) condensvorming in je horloge veroorzaken.

Voorkom onherstelbare schade

Wat kun je doen tegen waterdamp in je horloge?

De volgende tips kunnen je helpen waterdamp of condens te verwijderen uit je horloge:

  • Doe niets, laat het horloge rustig drogen en wacht het af.
  • Ga naar de juwelier en vraag om raad, bij een kapot glas dient deze te worden vervangen. De juwelier of horlogedealer kan het horloge ook controleren op andere gebreken.
  • Zitten er dikke druppels onder het glas handel dan snel, water kan onherstelbare (roest) schade veroorzaken aan het uurwerk.
  • Ga niet met een föhn of soortgelijke hittebron aan de gang, hitte kan je horloge beschadigen in plaats van herstellen!
  • Silica gel kan helpen de damp sneller te doen oplossen.

Hoe kan ik waterdamp of water in mijn horloge voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, hetzelfde geldt voor water in een horloge. Je kunt waterdamp of condens in je horloge voorkomen door ten eerste goed te weten of je horloge wel volledig waterdicht is. Aanduidingen op het horloge als ''waterproof'' en ''waterresistent'' kunnen verwarrend werken. Vraag bij onduidelijkheid de horlogedealer indien het niet duidelijk is of het horloge waterdicht is. Bovendien is de aanduiding vaak maar aantal jaren van toepassing. Wil je ten alle tijden voorkomen dat er water in horloge terecht komt dan kun je het beste het horloge goed onderhouden en om de 2 jaar laten testen op waterdichtheid. Gebruik je het horloge professioneel of komt het horloge veel in aanraking met zeewater? Dan kun je het horloge beter om het jaar op waterdichtheid laten controleren. Vrij nieuw is het laten aanbrengen van een nano-coating om het horloge waterdicht te maken.

Laatst aangepast op maandag, 28 november 2016 23:55

Reageer op: "Water of waterdamp uit horloge verwijderen; wat kan ik doen?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk