Hoe bestrijd je de grote huisspin effectief?

Help! Help!

In en om het huis zijn veel huisspinnen te vinden. De huisspin is een relatief grote zwarte spin die in de avond vaak te zien is tijdens droge, warme zomerdagen. Veel mensen hebben een angst voor spinnen en willen ze graag op een effectieve manier bestrijden. Wat kun je het beste doen als er een huisspin op de muur kruipt?

Een grote zwarte spin in huis!

Huisspinnen worden vaak gezien in en rondom het huis. De huisspin vindt het fantastisch om in het huis te vertoeven. Een huisspin kan in kiertjes en gaten leven en overleven. De huisspin wordt ook wel de tegenaria domestica genoemd en wordt bijna overal in Europa gezien. Ook in Nederland komt de grote zwarte spin vaak tevoorschijn. Dit is veelal niet helemaal gewenst. Veel mensen worden angstig als ze de huisspin tegenkomen. De huisspin ziet er gevaarlijk en angstaanjagend uit. Toch is de huisspin niet gevaarlijk. De angst voor spinnen wordt een spinnenfobie genoemd.

Wanneer kom je de huisspin tegen?

Spinnen en dan met name de grote huisspin kom je niet altijd tegen. De spin laat zich graag zien als het warm en donker is. De spin gaat dan op jacht naar voedsel. Het kan dan gebeuren dat je de spin tegenkomt. Vaak zie je de grote huisspin op de muur of op de vloer. Het kan ook voorkomen dat je de spin ziet in de wasbak. De huisspin kan vaak niet ontsnappen uit de wasbak, en zit dus in de val. Ook buiten kom je de huisspin tegen. Huisspinnen leven bij warme temperaturen op straat, tussen tuinstoelen of onder dekzeilen. Ook in schuurtjes en andere kleine bouwwerken zul je de huisspin vaak tegenkomen.

Grote angst voor de spin!

Veel mensen hebben angst voor spinnen. De spinnenfobie komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Kinderen hebben vaak minder angst voor spinnen. Een fobie voor de spin is aangeleerd gedrag. Dit betekent dat je ook weer van de angst af kunt komen.

Hoe groot wordt de huisspin?

Een huisspin is niet hetzelfde als bijvoorbeeld een langpooter. Deze, relatief kleine, spinnen hebben lange poten met een klein rond lichaampje. Een huisspin is daarentegen een heel ander verhaal. Ze zijn groot, harig en zwart. Soms is de kleur ook donkerbruin. Huisspinnen zien er voor veel mensen griezelig uit. Huisspinnen kunnen relatief groot lijken. Dit heeft met name te maken doordat huisspinnen lange, vaak zwarte, poten hebben. Een spin heeft in totaal altijd 8 poten. Een insect heeft er 6.

 • De huisspin kan maar liefst 10 centimeter groot worden!
 • Huisspinnen kunnen relatief snel kruipen
 • Huisspinnen bijten in principe niet, tenzij ze zich bedreigd voelen

spinnen steeds groterSpinnen in Nederland worden steeds groter!

Huisspinnen in elk huis?

Elke huis bevat spinnen, ook grote en schone huizen. In oude huizen is de kans wel groter dat er huisspinnen aanwezig zijn. Dit heeft te maken met de kiertjes waar spinnen graag in verblijven. Spinnen verblijven vaak waar prooien zijn. Een huisspin ''eet'' vliegen. Deze vangt de spin in een dik web. Spinnen die je buiten een web ziet zijn of op zoek naar een nieuwe locatie voor een web, of op zoek naar een andere huisspinnen waar ze mee kunnen paren.

 • Let op! Huisspinnen vallen mensen niet aan. De spin is eerder angstig voor jou!

Hoe bestrijd je de huisspin?

In principe hoef je de huisspin niet te bestrijden, ze vormen immers geen gevaar voor je gezondheid. Door de angst willen mensen wel van de huisspin verlost worden. Je kunt de volgende tips gebruiken om de huisspin te verwijderen:

 • Vang de spin en laat deze buiten vrij. Je kunt de spin vangen met een bezem (let op: deze handeling is uiteraard veel te angstig voor iemand met een spinnenfobie)
 • Vang de spin met een potje of met een deksel
 • Vang de spin met een handdoek

Een spin vangen, en dan?

Het is natuurlijk altijd het meest diervriendelijk om de spin te vangen en buiten weer vrij te laten. De spin blijft dan leven. Toch is het voor veel mensen vaak ondenkbaar om de huisspin te vangen met bijvoorbeeld een potje. Je komt dan veel te dicht bij de spin. Mensen met een hardnekkige spinnenfobie durven niet bij de spin in de buurt te komen. Wat moet je dan doen?

 • Schakel iemand in die geen angst voor spinnen heeft
 • Schakel de spin uit (dit is uiteraard zeer ondiervriendelijk!)

Spray tegen huisspinnen

Er bestaat in principe geen speciale spray die je kunt gebruiken tegen de huisspin. Wel bestaat er een spray die je kunt gebruiken om ruwe oppervlakten extra glad te maken. Spinnen kunnen dan een bepaalde plek niet bereiken. Ook bestaat er anti spinnenspray die je kunt gebruiken voor de ramen. Met name kruisspinnen kunnen dan minder goed webben maken bij de ramen.

Laatst aangepast op donderdag, 12 april 2018 14:54

Reageer op: "Hoe bestrijd je de grote huisspin effectief?"

4 reacties

 • Reactielink Margit maandag, 22 augustus 2022 17:08 Geplaatst door Margit

  Ik was enorm bang maar dood maken geen optie heb de spin in en handdoek naar buiten gebracht in de Thuin

 • Reactielink Lowie donderdag, 30 september 2021 20:35 Geplaatst door Lowie

  Nou, ik ben normaal niet bang voor spinnen, maar ineens zat er een huisspin bij m'n voet en schrok ik toch wel even van z'n grootte. Ik heb hem gevangen en in de kliko gegooid.

 • Reactielink Lowie donderdag, 30 september 2021 20:35 Geplaatst door Lowie

  Nou, ik ben normaal niet bang voor spinnen, maar ineens zat er een huisspin bij m'n voet en schrok ik toch wel even van z'n grootte. Ik heb hem gevangen en in de kliko gegooid.

 • Reactielink PZSRF dinsdag, 03 april 2018 12:48 Geplaatst door PZSRF

  Als je bang bent en toch de spin niet wil doden, tipje ... Span een netkous over de stofzuiger. Zet stofzuiger op laagste stand en je prikt die zo van de muur. Dan gewoon spinnetje door raam of deur en stofzuiger uitzetten. (Opgelet! Er zijn blijkbaar wel heel snelle bij die snel aan het handvat zijn ???)

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk