Duizelig door stress, kan dat?
Kun je duizelig raken door stress en wat zijn dan de symptomen? Langdurige stress is nooit goed voor de mens en gaat gepaard met veel lichamelijke klachten. Je moet dan denken aan een verslechterde concentratie, slecht humeur, vergeetachtigheid en vermoeidheid. Ook kan langdurige stress iemand duizelig maken. Vaak gaat dit gepaard met slecht zicht, wazig / dubbel zien. Een burn-out, een uitkomst van langdurige duizeligheid met stress, wordt vaak gezien bij mensen die veel energie geven, zonder voldoende rustmomenten.
Mensen die langdurig veel stress ervaren kunnen hier duizelig van raken. Uiteraard weten de meeste mensen wel dat langdurige stress allerlei lichamelijke klachten met zich mee kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan hartkloppingen en extreme vermoeidheid. Stress kan daarnaast ook het zicht verslechteren. Je moet dan denken aan wazig zien. Duizeligheid en stress wordt vaak niet zo snel met elkaar gelinkt, toch kan het één wel het ander in gang zetten.
- Stress kan duizeligheid veroorzaken
- Stress kan slecht zicht veroorzaken, waardoor je duizelig kunt worden
Stress kan een burn-out veroorzaken
Langdurig veel energie gebruiken kan iemand een burn-out geven. Je bent opgebrand. Een burn-out is ernstig en moet nooit worden onderschat. Er zijn mensen die tot wel vier jaar werkloos raken door een burn-out. Omdat je lange tijd teveel energie hebt gegeven, en dus altijd maar over je limiet zat, is je lichaam totaal uitgeput. Niet alleen je lichaam, ook je focus en je ''mentale energie'' is gewoon op. Je zit dan in een burn-out. Dit kan duizeligheid met zich meebrengen.
- Een burn-out kan tot wel vier jaren duren
Welke mensen worden duizelig?
Iedereen kan in theorie een burn-out krijgen. Toch is niet iedereen even ontvankelijk voor een burn-out of voor extreme vermoeidheid. Mensen die bijvoorbeeld veel te lang door blijven werken kunnen een burn-out krijgen. Het zijn vaak mensen die heel precies zijn en het beste van henzelf verwachten. Deze mensen kunnen na een bepaalde tijd duizelig en moe worden, vaak zelfs al bij geringe inspanning. Dit is een teken van het lichaam om te stoppen en rust te nemen. Ga je door, dan riskeer je een burn-out.
Duizelig op je werk
Niet iedereen kan goed met ''energie'' omgaan. Denk bijvoorbeeld aan een meeting met een collega, een gesprek met een zakenpartner of bijvoorbeeld een praatje met iemand die je nog niet zo goed kent. Mensen die het gevoel krijgen dat ze veel energie moeten geven kunnen snel duizelig raken. Vaak gebeurt dit op het werk met mensen die je nog niet zo goed kent. Je moet veel van jezelf laten zien, althans, dit wordt op die manier ervaren. De ''accu'' is dan snel op, waardoor duizeligheid en het gevoel flauw te moeten vallen kan opspelen.
Verspreid je energie over de hele dag
Ben je snel moe en kun je moeilijk met energie omgaan? Probeer dan je energie te verspreiden over de hele dag. Heb je bijvoorbeeld een gepsrek met een zakenpartner, plan dan niets in voor dat gesprek. Ook na het gesprek neem je even rust. Je kunt dan goed de dag doorkomen. Neem je teveel hooi op je vork, dan is de kans een stuk groter dat je op den duur oververmoeid raakt en dus duizelig gaat worden. Een symptoom van deze duizeligheid is wazig zien, onrust en flauwval neiging.
Heb jij wel eens stress?
Ben jij wel eens duizelig doordat je te lang / te veel stress hebt ervaren? Hoe kwam je hier weer uit en hoe kon je dit voor de toekomst voorkomen? Deel je ervaringen met alle lezers door het reactieformulier onder dit artikel te gebruiken.
Nieuwe artikelen
Reageer op: "Duizelig door stress, kan dat?"
1 Reactie
- Reactielink dinsdag, 15 augustus 2017 14:54 Geplaatst door Nico
Ik ben 4 weken geleden op vakantie gegaan. Na een week werd wakker en wilde opstaan en toen werd ik duizelig. Sindsdien ben ik iedere keer (bijna) als ik plat lig op de bank of bed en ik wil opstaan even duizelig. Na een paar dagen is er ook een oorsuizing bij gekomen. Deze is er niet de gehele dag.
Bij de dokter geweest , bloeddruk iets te hoog en bloed onderzoek gedaan alles is goed.